CONSENS politic, privind Codul Fiscal - Dragnea: Partidele au convenit TVA de 20% din 2016 şi de 19% din 2017. Ponta: Salut şi mă bucură acordul - FOTO

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi că partidele parlamentare au convenit, după discuţiile privind Codul Fiscal, reducerea etapizată a TVA, astfel încât taxa va fi redusă la 20% începând cu 1 ianuarie 2016 şi la 19% de la 1 ianuarie 2017.

6380 afișări
Imaginea articolului CONSENS politic, privind Codul Fiscal - Dragnea: Partidele au convenit TVA de 20% din 2016 şi de 19% din 2017. Ponta: Salut şi mă bucură acordul - FOTO

DISCUŢII privind Codul Fiscal, la Parlament (Imagine: Mihai Dascalescu / Mediafax Foto)

UPDATE 14:20 - Ponta: Salut şi mă bucură acordul

Premierul Victor Ponta a scris, joi, pe Facebook, că salută acordul liderilor politici privind Codul Fiscal şi că adoptarea cât mai rapidă a legii este un semnal bun pentru investitori.

"Salut şi mă bucură acordul partidelor parlamentare privind Codul Fiscal. Adoptarea acestuia cât mai rapid este cea mai bună veste pentru mediul de afaceri, pentru investitori şi mai ales pentru cetăţenii obişnuiţi ai ţării noastre!", a scris Ponta, pe reţeaua de socializare.

Ponta nu a participat la discuţiile politice pe tema Codului Fiscal, el aflându-se într-o vizită oficială în Republica Moldova.

UPDATE 11:56 Dragnea, despre concluzia consultărilor pe Cod Fiscal: TVA de 20% din 2016 şi de 19% din 2017

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi că partidele parlamentare au convenit, după discuţiile privind Codul Fiscal, reducerea etapizată a TVA, astfel încât taxa va fi redusă la 20% începând cu 1 ianuarie 2016 şi la 19% de la 1 ianuarie 2017.

Dragnea a spus că discuţiile cu liderii partidelor parlamentare au pornit de la premisa responsabilităţii şi a precauţiei, astfel încât atât prin Codul Fiscal, cât şi prin bugetul de stat pe 2016 să fie respectată ţinta de deficit bugetar de sub 2% din PIB.

El a mai spus că a fost nevoie de un consens politic astfel încât Codul Fiscal să nu fie schimbat odată cu schimbarea puterii şi să poată oferi predictibilitate pentru mediul de afaceri.

UPDATE 10:40 - Oprea, despre discuţii: Dialogul s-a dovedit constructiv

Preşedintele UNPR Gabriel Oprea a declarat joi, ieşind de la consultările dintre liderii partidelor politice pe tema Codului Fiscal, că dialogul s-a dovedit a fi constructiv şi "lucrurile merg spre concluziile de la discuţia tehnică între partide".

"Dialogul s-a dovedit foarte constructiv, ştiţi foarte bine că şi UNPR a propus dialog, a fost dialog tehnic, acum este dialog la nivelul liderilor de partide parlamentare şi cred că este un dialog constructiv şi se va vedea acest lucru, lucrurile se armonizează ceea ce este până la urmă în interesul României. Vor ieşi colegii mei şi din coaliţie şi din opoziţie şi o să vedeţi că a fost foarte importantă această întâlnire, lucrurile se armonizează", a declarat preşedintele UNPR Gabriel Oprea, precizând că a fost nevoit să plece înaintea încheierii discuţiilor pentru că are alte "activităţi".

Întrebat dacă s-a stabilit cu cât va scădea TVA, Oprea nu a vrut să răspundă, dar a precizat că vor fi surprize plăcute.

"Veţi fi surprinşi plăcut fiindcă lucrurile merg cam spre concluzia de la discuţia tehnică, liderii de partide acum se armonizează şi veţi vedea că a fost foarte bună întâlnirea până la urmă pentru o problemâ foarte importantă România", a continuat Oprea.

Solicitat să răspundă dacă era oportună şi prezenţa ministrul de Finanţe la această întâlnire, liderul UNPR a spus că Eugen Teodorovici a fost la la întâlnirile tehnice, unde s-au întâlnit toţi reprezentanţii partidelor, PSD fiind reprezentat prin Teodorovici.

Oprea a plecat mai devreme de la consultări spunând că merge la o altă acţiune.

La discuţiile pe tema Codului Fiscal participă preşedintele interimar al PSD Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, dar şi liderul grupului PSD, Marian Neacşu. Din partea UNPR sunt prezenţi vicepremierul Gabriel Oprea şi ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea, iar de la ALDE de copreşedinţii Daniel Constantin şi Călin Popescu Tăriceanu.

Opoziţia este reprezentată de copreşedinţii Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, iar UDMR de preşedintele Kelemen Hunor.

Întâlnirea are loc în contextul în care reprezentaţii partidelor politice au avut săptămână trecută o consultare tehnică, la care a participat şi ministrul Finanţelor Eugen Teodorovci şi în cadrul căreia cei mai mulţi au fost de acord cu un pact tehnic privind o cotă de TVA de 20%, în loc de 19% şi amânarea eliminării accizei la carburanţi.

Deşi acordul tehnic urma să stea la baza unei decizii privind cererea de reexaminare a Codului Fiscal, în cadrul sesiunii parlamentare extraordinare, preşedintele PSD Liviu Dragnea a anunţat, însă, luni, după prima şedinţă a coaliţiei guvernamentale, că partidele din coaliţie doresc o întâlnire politică, la nivelul preşedinţilor de partide, pe tema cererii de reexaminare a Codului Fiscal făcută de preşedintele României, considerând că nu sunt suficiente consultările tehnice.

Sesiunea parlamentară extrordinară a fost anulată, modificarea Codului urmând să fie făcută în sesiunea normală care începe la 1 septembrie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici