Duane Butcher: Trebuie să fim cu toţii uniţi pentru Ucraina, pentru binele Europei libere şi paşnice

Poporul ucrainean se străduieşte să-şi definească propriul viitor, iar noi toţi trebuie să fim uniţi pentru Ucraina, pentru binele unei Europe întregi, libere şi paşnice, scrie însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, Duane Butcher, într-un editorial intitulat "Susţineţi Ucraina".

278 afișări
Imaginea articolului Duane Butcher: Trebuie să fim cu toţii uniţi pentru Ucraina, pentru binele Europei libere şi paşnice

Duane Butcher (Imagine: Cosmin Vaideanu/Mediafax Foto)

Din noiembrie 2013, poporul ucrainean "se străduieşte să îşi definească propriul viitor", devenind pentru întreaga lume "un simbol al curajului şi al schimbării paşnice", scrie Duane Butcher, adăugând că, cetăţenii ucraineni sunt sprijiniţi de comunitatea internaţională pentru a decide "cum va fi condusă ţara lor şi ce opţiuni vor avea".

Însărcinatul cu afaceri al Ambasada SUA reaminteşte că în luna noiembrie a anului trecut, un mic grup de ucraineni s-a adunat la Kiev pentru a protesta, după ce preşedintele Viktor Ianukovici a decis să nu semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. "Cetăţenii nu au fost de acord cu acest lucru şi i-au spus-o în mod public. Protestul public a luat amploare, adunând zeci de mii de participanţi. Ei şi-au ridicat vocile pentru a protesta împotriva a mai mult decât o decizie politică. În frigul iernii, cetăţeni din întreaga ţară au stat împreună în piaţa Maidan pentru a cere eliminarea corupţiei din ţara lor, o mai mare implicare economică a cetăţenilor muncitori în locul acordurilor financiare dubioase şi secrete şi protecţie reală garantată de constituţie", precizează diplomatul american.

În opinia sa, evenimentele de la Kiev nu au legătură doar cu Ucraina. "Au legătură cu principiile esenţiale care guvernează relaţiile dintre naţiuni în secolul XXI", susţine Butcher, citând o declaraţie a preşedintelui Barack Obama, făcută în Belgia, la 26 martie. Acesta este "un moment de test pentru Europa şi SUA şi pentru ordinea internaţională pe care încercăm să o construim de generaţii", a spus atunci liderul de la Casa Albă. "Această ordine este bazată pe un set de principii esenţiale care includ respectul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială. Faptul că Rusia are o istorie comună îndelungată cu Ucraina nu înseamnă că Rusia ar trebui să poată dicta viitorul Ucrainei", precizează Butcher, amintind că, la 27 martie, 100 de ţări s-au aliniat în Adunarea Generală a ONU în sprijinul principiilor fundamentale ale Cartei ONU, în sprijinul suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei şi împotriva acţiunilor ilegale ale Rusiei.

După ce preşedintele Ianukovici a părăsit ţara, "reprezentanţii aleşi în mod democratic ai poporului ucrainean au reacţionat pentru a suplini lipsa unei conduceri, generată de laşitatea lui Ianukovici şi au organizat un guvern interimar temporar, tehnocrat şi alegeri anticipate, organizate în mod responsabil", consideră însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, subliniind că în această lună guvernul interimar de la Kiev va propune reforme economice şi politice "care ţin cont de fiecare cetăţean ucrainean", iar, în mai, populaţia va alege un nou preşedinte, "a cărui misiune va fi să construiască viitoarea Ucraină pe care şi-o doresc toţi cetăţenii săi".

Referitor la evenimentele din Crimeea, Duane Butcher afirmă că Rusia "a dărâmat şi a renunţat la ordinea juridică internaţională şi a abandonat însăşi noţiunea de stat de drept". "Un «referendum» forţat, grăbit şi ilegal, desfăşurat în contextul unei intervenţii militare, a fost folosit pentru a justifica o flagrantă acaparare de teritoriu de către o ţară vecină. Acel precedent nu poate fi valabil. Crimeea este Ucraina. Graniţa recunoscută în constituţia ucraineană este graniţa Ucrainei suverane", spune Butcher, avertizând Moscova asupra faptului că "lumea nu a fost înşelată să creadă că un referendum pus la cale de Rusia justifică în vreun fel ceea ce reprezintă pur şi simplu o acaparare de teritoriu realizată cu forţa".

Totodată, Butcher reia declaraţia asistentul secretarului de stat pentru Europa şi Eurasia, Victoria Nuland, potrivit căreia "ocupaţia violentă a clădirilor guvernamentale din Harkov, Doneţk şi Luhansk din această săptămână, creşte îngrijorarea noastră". "Departe de a fi o serie de evenimente spontane, aceste incidente trădează toate semnele unei campanii orchestrate de incitare la violenţă, separatism şi sabotare a statului ucrainean, favorizată de serviciile de securitate ruse", a mai afirmat Nuland.

Însărcinatul cu afaceri susţine că, în următoarele zile şi luni, "de la Kiev până Washington şi Bucureşti, lumea trebuie să continue să apere drepturile oamenilor curajoşi de oriunde care iau atitudine împotriva liderilor corupţi şi autoritari". "Cetăţenii Ucrainei ne-au cerut sprijinul pe măsură ce se unesc pentru a-şi defini reformele şi a-şi desfăşura alegerile. Pentru binele unei Europe întregi, libere şi paşnice trebuie să fim cu toţii uniţi pentru Ucraina", conchide Duane Butcher.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici