Geoană: Îl înţeleg omeneşte pe Băsescu, dar ar trebui să accepte înfrângerea

Mircea Geoană a declarat, duminică seara, că îl înţelege pe Traian Băsescu omeneşte, dar că se aşteaptă din partea acestuia să accepte înfrângerea şi să predea puterea "fără dificultăţi", ţinând să le mulţumească liberalilor pentru sprijin, urmând să-i viziteze în aceeastă seară.

39 afișări
Imaginea articolului Geoană: Îl înţeleg omeneşte pe Băsescu, dar ar trebui să accepte înfrângerea

Geoană: Îl înţeleg omeneşte pe Băsescu, dar ar trebui să accepte înfrângerea (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Victoria mea este indubitabilă şi sper că acest transfer de putere să se deruleze corect şi democratic, aşa cum domnul Iliescu i-a predat puterea domnului Emil Constantinescu, după o bătălie dramatică, sau aşa cum i-a predat domnul Iliescu domnului Băsescu acum cinci ani de zile. Cred că ar fi un reflex democratic ca domnul Băsescu să accepte înfrângerea, să avem un dialog pentru transferul deputere pentru a asigura acest interimat până când domnia sa va părăsi Cotroceniul undeva spre 21 decembrie, fără dificultăţi", a susţinut, la Realitatea Tv, Mircea Geoană.

Întrebat ce mesaj îi transmite lui Traian Băsescu, Geoană a spus că îl înţelege omeneşte, dar că trebuie să accepte înfrângerea.

"Îl înţeleg, este poate şi un şoc uşor psihologic (...) Îl înţeleg omeneşte (pe Traian Băsescu-nr) pentru că nu e uşor să ai un vantaj de 30 de puncte în faţa mea, în urmă cu 6 luni, şi să pierzi în această campanie. Dar din punct de vedere al omului de stat Traian Băsescu cred că trebuie procedeze neîntârziat la acea minimă procedură democratică de a accepta această înfrângere. Sunt convions că nu-i face plăcere. Voi avea o relaţie de respect cu domnia sa aşa ca pentru un şef de stat. Doresc să creez instiuţii în România, nu să creez culte ale personalităţii", a apreciat Geoană, anunţând că nu a vorbit încă cu Băsesescu.

În plus, Mircea Geoană a menţionat că prima prioritate a sa va fi instalarea Guvernului Iohannis, menţionând că va cântări bine celelete lucuri. "Nu mă pot repede în decizii. Nu sunt un om care să decimez instituţiile, nu sunt un pătimaş", a adăugat Geoană.

El a spus că PSD este sigur că la încheierea numărării voturilor va rămâne pe aceeaşi poziţie prezentată de exit-poll-uri, menţionând că din informaţiile social-democraţilor va fi chiar o diferenţă uşor mai mare.

El a mai spus că a vorbit la telefon cu Klaus Iohannis, cu care a stabilit, împreună cu Antonescu, ca acesta să vină la Bucureşti de îndată ce sunt anunţate rezultatele oficiale pentru a discuta despre Guvern.

"O să mă reîntâlnesc cu domnul Antonescu la sediul PNL, pentru că vreau să mulţumesc colegilor liberali pentru maniera ireporşabilă în care s-au implicat în această campanie alături de mine. Contribuţia liberală a fost decisivă la această victorie, şi acest lucru mă îndatorează, mă obligă. În politică şi în majorităţi, relaţia mea cu Crin Antonescu va fi o relaţie de prietenie de acum câte zile avem în politcă şi în viaţă", a conchis Geoană, mărturisind că între el şi liberali s-a "creat o relaţie de prietenie şi afecţiune".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici