În prima jumătate a campaniei, ACL a primit cele mai multe donaţii, fiind urmată de PSD-UNPR-PC

ACL PNL-PDL a primit şi declarat, în prima jumătate a campaniei pentru prezidenţiale, donaţii totale în valoare de 1.532.723 lei, devansând astfel alianţa electorală PSD-UNPR-PC, care a primit şi declarat donaţii totale în valoare de 1.144.990 lei, potrivit informaţiilor furnizate, luni, de AEP.

301 afișări
Imaginea articolului În prima jumătate a campaniei, ACL a primit cele mai multe donaţii, fiind urmată de PSD-UNPR-PC

În prima jumătate a campaniei, ACL a primit cele mai multe donaţii, fiind urmată de PSD-UNPR-PC (Imagine: Shutterstock)

Partidul Mişcarea Populară ocupă locul trei în clasamentul donaţiilor, formaţiunea primind şi declarând, în primele două săptămâni ale campaniei electorale, 455.500 lei, se arată, totodată, în comunicatul AEP remis MEDIAFAX în care se prezintă situaţia donaţiilor primite şi declarate de partide, alianţe şi candidaţi independenţi la data de 16 octombrie 2014.

Spre deosebire de ACL, PSD şi PMP, care se află în topul clasamentului, UDMR a primit şi declarat, în perioada menţionată, donaţii în valoare totală de 16.950 de lei, în timp ce PPDD a primit şi declarat donaţii de 7.482 lei, iar PRM - 1.393 de lei.

Celelalte partide înscrise în cursa electorală, respectiv Partidul Alternativa Socialistă, Partidul Popular Maghiar din Transilvania, Partidul Ecologist Român şi Partidul PRODEMO nu au declarat donaţii.

Astfel, valoarea totală a donaţiilor primite şi declarate de alianţe şi partide în primele două săptămâni de campanie este de 3.159.039 lei.

Dintre toate alianţele şi partidele enumerate, ACL, PSD-UNPR-PC, PMP şi PPDD au primit şi declarat, în perioada menţionată, donaţii şi din partea persoanelor juridice, în valoare totală de 210.760 lei (ACL), 82.594 lei (PSD-UNPR-PC), 96.000 lei (PMP) şi, respectiv, 1.000 de lei (PPDD), restul sumelor fiind constituite din donaţii făcute de către persoane fizice.

În ceea ce priveşte candidaţii independenţi, topul donaţiilor primite şi declarate în prima jumătate a campaniei este condus de Călin Popescu-Tăriceanu, cu 261.912 lei.

El este urmat de Teodor Meleşcanu, cu 164.900 lei, Monica Macovei, cu 73.272 lei, din care 30.331 lei donaţi de persoane juridice şi 42.942 lei donaţi de persoane fizice, clasamentul fiind închis de Gheorghe Funar, cu 2.500 lei.

Astfel, valoarea totală a donaţiilor primite şi declarate de candidaţii independenţi în primele două săptămâni de campanie este de 502.584 lei.

În total, alianţele, partidele şi candidaţii independenţi au primit şi declarat în prima săptămână a campaniei electorale suma de 3.661.623 lei, din care 3.240.938 lei donaţi de persoane fizice, iar 420.685 lei donaţi de persoane juridice.

Finanţarea campaniilor electorale este reglementată de Legea privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, unde se prevede că donaţiile şi legatele primite după deschiderea campaniilor electorale de la persoanele fizice sau juridice trebuie declarate AEP de către mandatarul financiar, în termen de cinci zile lucrătoare de la primire.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici