Iohannis: România suferă de "reformită cronică" în Educaţie. E nevoie de schimbări care dau rezultate - FOTO

Preşedintele Klaus Iohannis a invitat, vineri, la Palatul Cotroceni, 120 de elevi, cu ocazia aniversării a 25 de ani de la semnarea convenţiei ONU cu privire la drepturile copilului, afirmând că România are nevoie de schimbări profunde, în prezent Educaţia fiind bolnavă de "reformită cronică".

1882 afișări
Imaginea articolului Iohannis: România suferă de "reformită cronică" în Educaţie. E nevoie de schimbări care dau rezultate - FOTO

Iohannis: România suferă de "reformită cronică" în Educaţie, e nevoie de schimbări care dau rezultate (Imagine: Stefan Pana/Mediafax Foto)

Evenimentul de la Palatul Cotroceni a marcat 25 de ani de la semnarea Convenţiei ONU cu privire la drepturile copilului. La ceremonie au fost invitaţi 120 de copii din mai multe şcoli, precum şi copii instituţionalizaţi.

Iohannis a afirmat că vrea să garanteze prevederile acestei Convenţii pentru toţi copiii din România, "indiferent de rasă, culoare, sex, limbă, religie, opinie politică, în măsura în care este, naţionalitate, apartenenţă etnică sau origine socială, de situaţia materială, incapacitatea fizică, de statutul la naştere sau de statutul dobândit al copilului ori al părinţilor".

"Societatea românească trece printr-o perioadă de maturizare democratică. Mulţi tineri încep să îşi dorească mai mult de la cei care îi reprezintă, ceea ce este o condiţie esenţială de funcţionare a unui sistem democratic. Eu sper ca dorinţa dumneavoastră de implicare de acum să se păstreze şi în etapa maturizării. Avem nevoie de cetăţeni activi în politică, în societatea civilă, în comunităţile locale şi în toate instituţiile şi organizaţiile din România. De aceea, dorinţa voastră de a fi auziţi este complet îndreptăţită şi trebuie stimulată, sprijinită şi promovată în şcoală şi în societate", le-a spus Iohannis participanţilor.

Iohannis a afirmat că o problemă a României în domeniul educaţiei nu este lipsa reformelor, ci numărul mare de tentative făcute de toţi foştii miniştri, el dorindu-şi în schimb o reformă "profundă".

"Din păcate, boala sistemului de educaţie românesc nu este lipsa de reformă, ci reformita cronică de care suferă de la revoluţie încoace. Am avut mulţi, foarte mulţi miniştri ai educaţiei şi fiecare a încercat o reformă sau chiar două. Ceea ce nu-mi doresc este o reformă formală şi ceea ce îmi doresc este o dezbatere publică largă, de lungă durată, urmată de schimbări profunde, care pot fi motivate şi care dau rezultate", a mai spus preşedintele.

Ulterior, tot la Palatul Cotroceni, Klaus Iohannis a decorat două şcoli din mediul rural care se află pe primele locuri în ţară din punctul de vedere ar performanţei educaţionale, dar şi în lupta pentru combaterea abandonului şcolar.

Cu această ocazie, Iohannis a reluat apelul său la o reformă reală a sistemului. "Educaţia este proiectul meu de ţară", a spus preşedintele.

La finalul evenimentului, Klaus Iohannis a făcut o poză cu grupul de 120 de elevi primiţi la Palatul Cotroceni cu ocazia aniversării a 25 de ani de la semnarea convenţiei ONU. Majoritatea copiilor l-au înconjurat apoi pe preşedinte, care a stat aproape 10 minute pentru a semna autografe şi a face selfie-uri cu elevii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici