Kovesi, despre SIE: Aşteptăm în continuare informaţii de la SIE, conform legii

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat că nu ştie care sunt motivele demisiei lui Răzvan Ungureanu de la conducerea SIE, precizând că nu a fost în conflict cu serviciul şi că aşteaptă ca instituţia să respecte legea şi să transmită sesizări privind fapte de corupţie.

384 afișări
Imaginea articolului Kovesi, despre SIE: Aşteptăm în continuare informaţii de la SIE, conform legii

Kovesi, despre SIE: Aşteptăm în continuare informaţii de la SIE, conform legii

"Nu ştiu de ce a demisionat. DNA nu a fost în conflict cu SIE şi nici cu alte instituţii ale statului. În urmă cu câteva luni am declarat că DNA nu a primit în ultimii ani nicio sesizare de corupţie de la SIE. Asta e realitatea. Potrivit legii, un serviciu de informaţii atunci când intra în posesia unor informaţii de corupţie este obligat să ne sesizeze. Aştept în continuare să primi informaţii de la SIE pentru că aşa scrie la lege. Aştept să respecte legea", a declarat Laura Codruţa Kovesi la postul public de televiziune.

Precizările au venit în contextul în care Mihai Răzvan Ungureanu a demisionat luni de la conducerea SIE. Demisia a fost acceptată de preşedintele Klaus Iohannis, urmând ca interimatul să fie asigurat de Silviu Predoiu. În urmă cu câteva luni, procurorul şef al DNA susţinea că de când a venit la conducerea instituţiei nu a primit nicio sesizare de la Serviciul de Informaţii Externe.

"Credem că se pot cumpara proprietăţi imobiliare cu 6-7 milioane de euro şi niciun ofiţer de informaţii să nu se împiedice de acest lucru? Este ilegal să deţii aceste informaţii şi să nu sesizezi DNA. Nu pot să îmi explic. Există o obligaţie legală pe care trebuie ca orice ofiţer de informaţii, orice şef de serviciu trebuie să o respecte. Mi-e greu să cred că nu există informaţii. E de siguranţă naţională atunci când cineva transferă milioane de euro în altă ţară, când sume considerabile de bani sunt transferate prin offshore-uri", spunea Kovesi în luna aprilie.

În replică, instituţia preciza că "informatiile SIE nu se pot constitui în probe în instanta, întrucât sunt obţinute prin surse umane cetăţeni străini, cu mijloace şi metode specifice, care nu pot fi dezvăuite nimăui şi în nicio împrejurare".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici