MAE: Măsurile propuse la Geneva reprezintă un prim pas concret în reducerea tensiunilor din Ucraina

Măsurile propuse în cadrul întâlnirii dintre miniştrii de externe ai UE, SUA, Rusia şi Ucraina reprezintă un prim pas concret spre reducerea tensiunilor din regiunile de est ale Ucrainei, consideră MAE român, apreciind că implementarea deciziilor trebuie să fie rapidă şi durabilă.

306 afișări
Imaginea articolului MAE: Măsurile propuse la Geneva reprezintă un prim pas concret în reducerea tensiunilor din Ucraina

MAE: Măsurile propuse la Geneva reprezintă un prim pas concret în reducerea tensiunilor din Ucraina (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Ministerul de Externe apreciază că rezultatul întâlnirii de joi de la Geneva reprezintă, "prin seria de măsuri propuse, un prim pas concret spre reducerea tensiunilor din regiunile de est ale Ucrainei", se arată într-un comunicat al MAE remis MEDIAFAX.

Totodată, MAE consideră că este "extrem de importantă, în această fază, implementarea rapidă şi durabilă a acestora".

De asemenea, va fi "esenţială" menţinerea angajamentului părţilor în procesul de soluţionare a crizei din Ucraina, precizează Ministerul de Externe.

Reprezentanţii Ucrainei, Rusiei, UE şi Statelor Unite au ajuns, joi, la un acord pentru detensionarea situaţiei din Ucraina, în primul rând prin pentru dezarmarea "grupurilor ilegale", o referire la miliţiile proruse, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

"S-a ajuns la un acord pe etape pentru detensionarea crizei din Ucraina", a spus Lavrov, citat de AFP.

"Am stabilit dezarmarea grupurilor ilegale", a continuat şeful diplomaţiei ruse, referindu-se la miliţiile proruse din estul Ucrainei. "Rusia nu are nicio dorinţă de a trimite trupe în Ucraina", a insistat şeful diplomaţiei ruse. Lavrov a subliniat că situaţia de criză din Ucraina trebuie soluţionată cu acordul tuturor locuitorilor ţării, pledând pentru respectarea identităţii culturale şi a drepturilor tuturor regiunilor ucrainene.

La reuniunea din Elveţia au participat Catherine Ashton, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, secretarul de Stat american, John Kerry, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, şi Andrii Deşciţa, şeful diplomaţiei ucrainene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici