Raport Expert Forum: În 552 de circumscripţii alegerile locale vor fi organizate de "ilegalişti"

În 552 de circumscripţii alegerile locale vor fi organizate de „ilegalişti”, având în vedere că 500 de primari, 4.607 de consilieri locali şi 184 de consilieri judeţeni nu şi-au pierdut mandatele, deşi CCR a invalidat „Ordonanţa Dragnea”, potrivit Raportului Expert Forum, publicat marţi.

483 afișări
Imaginea articolului Raport Expert Forum: În 552 de circumscripţii alegerile locale vor fi organizate de "ilegalişti"

Raport Expert Forum: În 552 de circumscripţii alegerile locale vor fi organizate de "ilegalişti" (Imagine: Shutterstock)

„Mai bine de 552 de primari au schimbat partidul. Cea mai mare parte din primari au migrat către PSD. Aşadar, la alegerile din 2016 vor candida peste 500 de primari, 4.607 de consilieri locali şi 184 de consilieri judeţeni care nu şi-au pierdut mandatele, deşi CCR a invalidat „Ordonanţa Dragnea” la începutul lui 2015.(…) Practic, în 552 de circumscripţii alegerile locale vor fi organizate de ilegalişti – şi, cu o probabilitate de 80%, câştigate de aceştia”, se arată în Raportul Expert Forum, publicat marţi.

Probabil cel mai important moment în reconfigurarea scenei politice a fost OUG 55/2014, susţine Expert Forum, care precizează în raportul citat că Fondul de Rezervă aflat la dispoziţia Guvernului, majorat de 15 ori, în anul 2014, potrivit Curţii de Conturi, a fost folosit ca „instrument clientelar pentru a transfera bani că primării şi consilii judeţene.

Potrivit sursei citate, alegerile locale sunt importante şi în perspectiva alegerilor parlamentare din toamnă, unde „maşinăria electorală a partidelor mari se bazează mult pe aleşii locali în funcţie”.

Expert Forum susţine că organizarea alegerilor locale din iunie 2016, într-un singur tur de scrutin, face ca înnoirea clasei politice„aşteaptată cu nerăbdare” să fie „cel mai puţin probabilă”, din 1990 şi până în prezent.

Fără modificarea legislaţiei electorale votată în 2011, de PSD şi PDL, pentru a permite alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin, „aproape 1/3 din cei aproximativ 3186 de primari aleşi atunci ar fi câştigat mandatul cu mari emoţii, sau deloc, dacă ar fi existat două tururi de scrutin, întrucât au obţinut sub 50%+1 din voturi”.

"Motivele invocate au fost diverse, făcându-se apel la economii la bugetul de stat sau facilitarea organizării alegerilor. Cu toate acestea, principalul efect pe care l-a avut această modificare a fost să ajute primarii în funcţie, care au deja la îndemână întreaga administraţie locală, să obţină mai uşor mandatele”, explică Expert Forum.

Potrivit sursei citate, argumentele în favoarea alegerilor în două tururi nu ţin de constituţionalitatea legii, ci de posibilitatea de a oferi o competiţie adevărată la nivel local.

"Sistemul majoritar cu un tur de scrutin ar permite multora dintre primarii care fie au probleme cu legea (dacă nu au interdicţii), fie au migrat să candideze şi să câştige un loc, fără competiţie serioasă. Dacă am avea două tururi, votul strategic în primul tur ar fi mult mai puţin probabil, electorii având astfel posibilitatea să-şi exprime preferinţa reală, fără teama de a-şi risipi inutil votul, iar cel strategic s-ar exercita abia în turul doi. Ca atare, ar fi şi mai puţin probabile rezultatele de tip 100% sau peste 60%”, în alegerile locale, arată Raportul Expert Forum.

Potrivit sursei citate, partidele politice nou înfiinţate sau mici, precum şi candidaţii independenţi, „care nu sunt susţinuţi de un aparat birocratic şi de putere financiară, nu au şanse în acest tip de confruntare”, susţine Expert Forum, arătând că „în 2012 au fost aleşi doar 53 de independenţi (iar independenţa unora dintre ei e contestabilă), adica 1.66% din numărul total de mandate”.

Raportul citat avertizează că, în situaţia de faţă, modificarea legislaţiei electorale privind finanţarea partidelor şi campaniilor, dar şi legea partidelor politice şi legea alegerilor locale „riscă să devină inutile, pentru că accesul la funcţia de primar este drastic limitată pentru partidele mici, fără capital şi susţinere centrală”.

Expert Formul precizează şi că şansele de reuşită ale formaţiunilor nou înfiinţate sau mici sunt reduse şi de pragul electoral ridicat pentru consilieri (5%) şi articolul 47 din Legea partidelor politice, care prevede că partidele se desfiinţează dacă nu au candidaţi la două alegeri consecutive în 75 de circumscripţii.

Raportul citat arată că legea care a impus alegerile locale într-un singur tur de scrutin „ nu este neconstituţională în sine, ci reprezintă doar o manevră politică abuzivă ce serveşte partidele mari, care au astfel şanse mai bune să obţină mandatul din primul tur, cu un scor de sub 50%+1 vot”, afirmând că „marii învingători ar fi PSD şi UDMR”, în timp ce PNL „ar putea fi marele perdant al alegerilor într-un singur tur, după migraţia politică din 2014, acesta fiind probabil şi motivul pentru care cere în ultimavreme alegeri în două tururi de scrutin”.

Potrivit sursei citate, EFOR şi societatea civilă au cerut revenirea la alegerile locale în două tururi, „încă de acum un an şi ceva, pe vremea scandalului provocat de <<Ordonanţa Dragnea>> pentru migraţie politică, invalidată ulterior de CCR şi niciodată pusă în ordine de Parlament”, afirmând că „EFOR rămâne consecvent revendicărilor prezentate preşedintelui Johannis în noiembrie, la întrevederea cu societatea civilă de la Cotroceni, revendicări între care se număra şi revenirea la două tururi de scrutin în alegerile locale”.

Pe lângă observaţiile legate de efectele Ordonanţei Dragnea şi menţinerea alegerii primarilor într-un singur tur de scrutin, raportul Expert Forum trece în revistă şi sutele de cazuri de aleşi locali care au avut probleme legate de conflicte de interese, incompatibilităţi sau au fost cercetaţi şi trimişi în judecată pentru infracţiuni de corupţie, potrivit sursi citate

Unii dintre primarii de municipiu care şi-au pierdut mandatul şi au fost condamnaţi la închisoare pentru fapte de corupţie au fost primarii din Hunedoara, Craiova, Târgovişte, Cluj Napoca, precum şi fostul primar al Sectorului 6, edilii fiind condamnaţi la închisoare cu executare.

Primarii municipiilor Constanţa, Iaşi, Mangalia, Buzău, Bacău, primarii sectoarelor 1, 5, 4 au fost fie arestaţi, fie trimişi în judecată, în vreme ce primarul general al Bucureştiului, Sorin Oprescu, este sub anchetă şi control judiciar, reaminteşte Expert Forum.

„Practic, în Capitală au fost decapitate de justiţie în ultimii ani patru din cele şapte primării existente (57%)!”, arată Raportul Expert Forum.

Pe listele ANI între 2013-2015 s-au regăsit şi alţi 34 de foşti primari, pentru care s-a constatat incompatibilitatea sau conflictul de interese.

"Alegătorii din Reşiţa sau Râmnicu Vâlcea au avut ghinionul să vadă câte doi primari consecutivi arestaţi sau condamnaţi pentru corupţie. Nicușor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa a fost implicat în nu mai puţin de cinci dosare, iar Constantin Nicolescu, preşedintele CJ Argeş, în două", potrivit sursei citate.

Expert Forum susţine că „pe lângă primarii şi preşedinţii de consilii judeţene care au fost arestaţi, trimişi în judecată sau arestaţi în timpul mandatului 2012-2016, în ultimii patru ani pe listă mai figurează şi 48 de foşti primari şi 4 preşedinţi CJ. VVasile Mihalachi(Vaslui/PSD), CConstantin Ostaficiuc(Timiş/PDL) şi Alexandru Francisc IIosif Kiss(Bihor/UDMR) au fost trimişi în judecată, iar Constantin Nolescu (Argeş/PSD) a fost condamnat”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici