Senatorul Dan Şova poate fi REŢINUT şi arestat preventiv, a decis Comisia juridică

Cererea privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a senatorului Dan Şova a primit, marţi, raport favorabil la Comisia juridică a Senatului, cu cinci voturi "pentru", două voturi "împotrivă" şi trei abţineri.

4200 afișări
Imaginea articolului Senatorul Dan Şova poate fi REŢINUT şi arestat preventiv, a decis Comisia juridică

Dan Şova a venit la Comisia juridică a Senatului pentru a-şi consulta dosarul (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Anunţul a fost făcut de vicepreşedintele Senatului Ioan Chelaru (PSD), membru al Comisiei juridice.

Dan Şova a fost audiat, marţi, în Comisia juridică a Senatului, după ce şi-a studiat dosarul timp de 4 ore, împreună cu avocatul său, Aurel Ciobanu.

Şova a plecat de la Comisia juridică însoţit de avocatul său, însă nu a făcut declaraţii presei.

Preşedintele Comisiei juridice: Şova a spus că se consideră nevinovat

Liberalul Cătălin Boboc, preşedintele Comisiei juridice a Senatului, a declarat, marţi, că senatorul Dan Şova a spus în timpul audierilor că se consideră nevinovat şi a invocat "câteva chestiuni în apărarea dumnealui".

"Domnul Şova a spus câteva chestiuni în apărarea dumnealui, va fi un extras din poziţia pe care a avut-o şi în raportul pe care îl vom depune la plen. (...) Domnul Şova a avut un punct de vedere pe care toţi colegii l-au ascultat. Domnul Şova a spus că se consideră nevinovat", a spus Boboc, după audierea lui Şova în Comisia juridică.

De asemenea, Cătălin Boboc a precizat că cererea ministrului Justiţiei privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a senatorului Dan Şova a fost avizată favorabil, cu cinci voturi "pentru", două voturi "împotrivă" şi trei voturi nule, urmând ca raportul să fie înaintat plenului, alături de un proiect de hotărâre pentru încuviinţarea cererii.

Preşedintele Comisiei juridice a mai spus că trebuie schimbată abordarea "subiectelor delicate" şi s-a arătat nemulţumit că lucrurile nu se desfăşoară mai repede în cazul cererii MJ.

Întrebat cum îşi explică voturile împotrivă, în condiţiile în care liderii PNL şi PSD au spus că vor vota pentru, Boboc a spus că din cauza unor "dinozauri politici" sunt băgaţi toţi politicenii în "aceeaşi oală".

"M-am săturat ca din cauza unor oameni, unor dinozauri politici, le-aş spune eu, să fim toţi băgaţi în aceeaşi oală, pentru că una spunem, alta facem, ne prevalăm de tot felul de tertipuri, de proceduri", a spus Boboc.

"Noi aici nu suntem judecători, nu stabilim vinovăţii sau nevinovăţii. Pentru parlamentari, suplimentar faţă de cetăţenii simpli de pe stradă, e nevoie de un aviz. Avizul acesta nu îl face pe om nici vinovat, nici nevinovat, ci doar permite procurorului să meargă în faţa judecătorului. Acolo, cei care sunt în situaţia asta trebuie să vină cu probe, sigur, procurorul aduce şi el probele lui şi la final judecătorul decide. Deci noi aici nu judecăm", a mai spus preşedintele Comisiei juridice.

Referitor la absenţa de la şedinţă a senatorului UDMR Pataki Csaba, Boboc a precizat că este din motive medicale, dar că nu a influenţat sub nicio formă rezultatul votului.

Dosarul deschis luni la Comisia juridică are aproximativ 3.000 de pagini, fiind cuprins în şapte volume.

Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Cătălin Boboc, preciza, luni, că marţi va fi întocmit raportul Comisiei juridice şi înaintat Biroului Permanent, care urmează apoi să decidă ca votul să aibă loc la următoarea şedinţă de plen.

"Marţi vom întocmi raportul, după vot, şi îl vom înainta Biroului Permanent, va fi la primul plen, probabil miercurea viitoare", a mai spus Boboc.

Cererea DNA privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a senatorului Dan Şova a ajuns vineri la cabinetul preşedintelui Senatului.

Procurorii DNA au cerut aviz de la Senat privind reţinererea şi arestarea preventivă a senatorului.

Potrivit procurorilor, în perioada octombrie 2011 - iulie 2014, Dan Şova ar fi pretins sume de bani şi ar fi primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunţătoare, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă directorul general al centralei de energie termică (CET) Govora SA, Mihai Bălan, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unui contract de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro pe lună.

Senatorul ar fi folosit cea mai mare parte a banilor primiţi pentru a achita un imobil cumpărat în Bucureşti.

Mihai Bălan a fost reţinut joi de procurorii DNA, care o zi mai târziu au cerut Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie arestarea lui preventivă. Solicitarea a fost respinsă vineri de instanţă, care a dispus luarea măsuri controlului judiciar, în dosarul în care Bălan este acuzat de abuz în serviciu, pentru că a încheiat un contract de asistenţă juridică cu o firmă, influenţat de senatorul Dan Şova. Dan Bălan a fost pus în libertate, însă decizia nu este definitivă şi a fost contestată de procurorii DNA la aceeaşi instanţă.

Dan Şova este acuzat şi în Dosarul Turceni-Rovinari, în care a fost trimis în judecată alături de fostul premier Victor Ponta.

În 25 martie, Senatul a respins cererea DNA privind reţinerea şi arestarea preventivă a lui Şova, care a primit 79 de voturi "pentru" şi 67 "împotrivă", senatorii susţinând însă că, potrivit regulamentului, nu au fost întrunite condiţiile legale pentru aprobare. Decizia a fost luată deşi Constituţia prevede că încuviinţarea cererii se face cu majoritatea senatorilor prezenţi.

Votul a fost contestat la Curtea Constituţională de către PNL şi a fost reluat în 2 iunie, când plenul a respins, din nou, cererea DNA.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici