Senatul a adoptat OUG care modifică Legea finanţelor publice locale

Senatul a adoptat, marţi, cu 66 voturi "pentru" şi 50 "împotrivă", proiectul de lege privind adoptarea OUG de modificare a Legii finanţelor publice locale.

98 afișări
Imaginea articolului Senatul a adoptat OUG care modifică Legea finanţelor publice locale

Senatul a adoptat OUG care modifică Legea finanţelor publice locale (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Ordonanţa a fost adoptată în forma propusă de Guvern, amendamentele propuse de comisie nefiind acceptate la votul din plen.

OUG privind modificarea Legii finanţelor publice locale stabileşte standarde de cost şi calitate pentru administraţiile locale, în sensul limitării numărului de angajaţi şi a costurilor în funcţie de mărimea localităţii.

De asemenea, actul normativ stabileşte norme de alocare a unor resurse de la bugetul de stat în funcţie de gradul de colectare a veniturilor proprii de către unităţile administrative locale.

Premierul Emil Boc, prezent la şedinţă, le-a cerut senatorilor să aprobe proiectul Legii finanţelor publice locale, care vizează raţionalizarea cheltuielilor şi a personalului administraţiei publice locale, chiar dacă actul normativ aduce "unele" costuri sociale, însă pentru "însănătoşirea" sistemului bugetar.

Şeful Executivului a precizat că motivele principale care au dus la conceperea acestei legi sunt raţionalizarea cheltuielilor publice locale şi raţionalizarea aparatului de lucru al administraţiei publice.

Primul-ministru a menţionat că există comune şi oraşe care, la un număr echivalent de locuitori, au aparate ale administraţiei publice locale foarte diferite.

"În momentul de faţă există diferenţe uriaşe între diversele administraţii locale cu privire la numărul de personal. Astfel, există comune cu populaţie între 1.500 şi 3.000 de locuitori, cu 10 posturi salarizate, iar altele cu peste 60. (...) Sau, la oraşe, între 10.000 şi 30.000 de locuitori, există oraşe cu 50 de posturi, iar altele cu peste 300. Nu este firesc şi nu este sănătos şi corect cu banul public", a afirmat premierul.

Emil Boc a mai spus că în prezent "sponsorizăm" un aparat bugetar care nu se justifică din punct de vedere al eficienţei economice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici