Steagul secuiesc amplasat în parcul central din Sfântu Gheorghe, îndepărtat de reprezentanţii PCM

Steagul secuiesc amplasat de reprezentanţii PCM în parcul central din Sfântu Gheorghe a fost îndepărtat de aceeaşi formaţiune, pentru a nu îi crea probleme primarului Antal Arpad (UDMR), care fusese somat de Prefectură să înlăture steagul, în caz contrar urmând să fie amendat.

640 afișări
Imaginea articolului Steagul secuiesc amplasat în parcul central din Sfântu Gheorghe, îndepărtat de reprezentanţii PCM

Steagul secuiesc amplasat în parcul central din Sfântu Gheorghe, îndepărtat de reprezentanţii PCM (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)

Preşedintele PCM Sfântu Gheorghe, Bálint József, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că reprezentanţii formaţiunii au îndepărtat steagul pentru a nu îi crea probleme primarului Antal Árpád, care fusese somat de Prefectură să facă acest lucru.

"Primarul a fost somat să îndepărteze steagul - deşi nu el l-a pus - pentru că, în caz contrar, va fi amendat zilnic. Noi am considerat că primarul nu are nicio vină ca să fie pus să plătească din cauza noastră şi ne-am conformat, am luat steagul", a explicat preşedintele PCM Sfântu Gheorghe.

El a menţionat că acest lucru nu înseamnă că renunţă la ideea arborării steagului secuiesc în spaţii publice, spunând că se vor face demersuri pentru ca acesta să poată fi arborat.

Iniţial, un steag secuiesc lung de doi metri şi lat de 1,12 metri a fost arborat, în 4 iunie 2013, pe un catarg în Parcul Elisabeta din centrul municipiului Sfântu Gheorghe, la iniţiativa PCM Covasna. La vremea respectivă, liderul PCM Sfântu Gheorghe declara că Primăria a dat toate aprobările necesare pentru arborarea drapelului, astfel că acesta va rămâne în centrul municipiului "pe termen nelimitat".

În 28 aprilie 2014, primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, declara că, printr-o sentinţă definitivă, Curtea de Apel Braşov a dat câştig de cauză Prefecturii Covasna, care solicitase instanţei să oblige conducerea Primăriei să îndepărteze din parcul central steagul secuiesc, amplasarea fiind ilegală.

În septembrie 2014, reprezentanţii PCM au înlăturat steagul respectiv, motivând că nu doresc să îi cauzeze probleme primarului Antal, având în vedere decizia instanţei. A doua zi însă, ei au arborat în acelaşi parc un alt steag secuiesc, de dimensiuni similare, însă pentru amplasarea acestuia nu au solicitat aprobare de la Primărie. În decembrie, Prefectura Covasna l-a somat din nou pe primar să îndepărteze steagul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici