Tăriceanu: Avem semnale privind însoţirea dosarelor de către serviciile secrete. E o presiune subtilă

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, miercuri, că sunt semnale îngrijorătoare privind faptul că dosarele acuzaţilor sunt însoţite de serviciile secrete până în faza de instanţă, arătând că există o interferenţă şi o presiune subtilă asupra celor care împart dreptatea.

1015 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: Avem semnale privind însoţirea dosarelor de către serviciile secrete. E o presiune subtilă

Tăriceanu: Avem semnale privind însoţirea dosarelor de către serviciile secrete. E o presiune subtilă (Imagine: Dragos Savu/Mediafax Foto)

"Am încercat să prezint chestiunile care se leagă de preocupările mai largi ale opiniei publice din România. Am făcut câteva precizări, pentru că foarte multă lume vorbeşte în România despre necesitatea consolidării statului de drept. Am făcut această precizare şi reprezentanţilor diplomatici, stat de drept nu înseamnă întărirea instituţiilor represive ale statului, ci înseamnă instituţii puternice care să fie capabile să apere drepturile şi libertăţile cetăţeneşti în faţa abuzurilor pe care, după cum vedem, unii le pot face la adresa cetăţenilor în general, nu vorbesc de cazuri particulare sau de categorii particulare, parlamentari sau miniştri, vorbesc de toţi cetăţenii, pentru că toţi sunt egali în faţa legii", a declarat Călin-Popescu Tăriceanu după întrevederea cu patru diplomaţi acreditaţi la Bucureşti.

"Am vorbit despre faptul că eu, şi nu numai, am sesizat preocupări legate de modul în care funcţionează diferitele faze ale cercetărilor penale (...) Vedem permanent acest spectacol deplorabil al cătuşelor, vedem acest show mediatic în care oamenii sunt purtaţi încătuşaţi de colo până colo, lucru care sigur că înlătură atât prezumpţia de nevinovăţie, cât şi creează o senzaţie de transfer a justiţiei din sala de judecată în stradă. Odată ce oamenii sunt fără posibilitatea de a se apăra în mod corect şi de a avea un echilibru în faţa judecătorilor, ei se duc de foarte multe ori, practic, gata acuzaţi, gata vinovaţi", a spus preşedintele Senatului.

El a explicat că trebuie "acele corecţii necesare în aşa fel încât justiţia să nu se îndepărteze de la rolul esenţial, de la rolul ei imparţial".

"Avem semnale care sunt îngrijorătoare potrivit cărora dosarele celor care sunt acuzaţi sunt însoţite de serviciile secrete până în faza de instanţă, lucru care, după părerea mea, e complet inacceptabil. Vedem o interferenţă şi o presiune care probabil funcţionează într-o manieră foarte subtilă asupra celor care sunt chemaţi să împartă dreptatea", a spus Tăriceanu.

Întrebat dacă în România există instituţii represive, el a explicat că s-a referit la termenul generic, instituţiile represive fiind instituţiile de forţă într-un stat.

În toate statele democratice, există sistemul de control reciproc al puterilor "pentru ca să nu apară excese sau abuzuri din partea uneia dintre puteri", a spus Tăriceanu, adăugând că justiţia nu are un instrument de control. "Există numai autocontrol, dar el poate să funcţioneze mai bine sau mai rău (...) Când nu funcţionează, aceste lucruri trebuie sesizate şi corectate", a mai spus preşedintele Senatului.

El a mai spus că discuţia cu ambasadorii a fost normală, deoarece membrii corpului diplomatic au posibilitatea să ceară astfel de întâlniri pentru a obţine "şi un alt punct de vedere decât cel care circulă în spaţiul public".

"Nu am discutat cazuri particulare, să nu vă imaginaţi că ar fi rolul cumva al diplomaţilor să facă astfel de referiri, nu se pot face în cadrul relaţiilor bilaterale, nu există o practică în acest sens (...) Cei patru au fost foarte grijulii să nu depăşească o anumită frontieră care în mod uzual nu se depăşeşte", a precizat Tăriceanu.

Întrebat dacă Ambasada SUA mai are îngrijorări după această întrevedere, preşedintele Senatului a spus că "nu e rolul unei ambasade să manifeste astfel de îngrijorări".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici