Tăriceanu, despre întâlnirea Klemm-Zgonea: E nevoie ca Ministerul de Externe să intervină

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a cerut, luni, Ministerului de Externe să "intervină şi să pună lucrurile la punct" după întâlnirea dintre ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, transmite corespondentul MEDIAFAX.

1193 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu, despre întâlnirea Klemm-Zgonea: E nevoie ca Ministerul de Externe să intervină

Tăriceanu, despre întâlnirea Klemm-Zgonea: E nevoie ca Ministerul de Externe să intervină (Imagine: Bogdan Iordache/ Arhiva Mediafax Foto)

”Nu e normal ca ambasadorii să se amestece în astfel de chestiuni, să vină să acorde sprijin sau patronaj politic. Aceste lucruri nu se fac nicăieri. În niciuna din ţările din jurul României nu se întâmplă astfel de lucruri şi cred că aici este nevoie ca Ministerul de Externe să intervină oficial şi să pună lucrurile la punct. O altă responsabilitate o are şi preşedintele României, pentru că ambasadorii acreditaţi în România îşi prezintă scrisorile de acreditare la preşedintele ţării. Preşedintele are o responsabilitate majoră în ceea ce este politica externă. Pentru mine, suveranitatea naţională şi demnitatea naţională nu sunt vorbe goale. Dacă alţii nu înţeleg să le respecte şi din partea noastră unii consideră că sunt noţiuni lipsite de conţinut e foarte grav. Ţările din jurul nostru nu tolerează astfel de atitudini şi cred că lucrurile trebuie puse într-o anumită ordine firească. Există inclusiv convenţia de la Viena, care reglementează ceea ce poate să facă un ambasador sau nu. Nu cred că în această convenţie astfel de atitudini sunt permise”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la Târgu Jiu.

Preşedintele Senatului a mai precizat că şeful Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, ar trebui să îşi dea demisia.

”În momentul în care grupul politic care te-a propus într-o astfel de funcţie îţi retrage sprijinul politic, în momentul următor, dacă ai coloană vertebrală, iei decizia şi îţi dai demisia şi nu stai să te agăţi de tot felul de alte subterfugii, de regulament sau să aştepţi sprijin din străinătate. Este ridicol ceea ce se întâmplă”, a menţionat Tăriceanu.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni că vizita ambasadorului SUA, Hans Klemm, la şeful Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a fost una instituţională şi că nu poate fi catalogată ca un semnal de susţinere a fostului preşedinte executiv, ceea ce s-a hotărât în PSD rămânând neschimbat.

"A fost o vizită instituţională la preşedintele Camerei Deputaţilor. Au fost câteva lucruri curioase din punctul meu de vedere. A fost acolo nişte discuţii, printre altele, despre legea achiziţiilor publice, din câte am înţeles. Curiozitatea la care mă refeream este că domnul Zgonea nici măcar nu a votat această lege, dar discuta despre ea şi se lăuda cu ea. E un lucru interesant", a susţinut Liviu Dragnea.

El a negat că vizita lui Klemm poate fi interpretată ca fiind un semnal de susţinere pentru şeful Camerei Deputaţilor.

"Nu ştiu să fie vreun membru al Ambasadei SUA membru al PSD. În PSD deciziile le luăm doar în interior şi în Camera Deputaţilor numai în plen. Nu ştiu să fi fost un semnal de susţinere. Nu are importanţă. Ceea ce am hotărât noi nu se mai schimbă", a subliniat Dragnea.

El a mai spus că, cel mai probabil, revocarea lui Valeriu Zgonea de la conducerea Camerei Deputaţilor va avea loc după alegerile locale.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a avut o întâlnire vineri, în biroul său, cu ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici