Tăriceanu îi cere preşedintelui să verifice afirmaţiile lui Băsescu, dacă DNA şi SRI au scăpat de sub orice control civil/ Răspunsul lui Iohannis: Sunt încrezător în ceea ce fac instituţiile statului

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a făcut vineri un apel public la preşedintele Klaus Iohannis să verifice afirmaţiile fostului preşedinte Traian Băsescu, potrivit cărora România s-a transformat într-un stat mafiot, în care DNA şi SRI sunt scăpate de sub orice control civil. Într-un răspuns oferit de Palatul Cotroceni, preşedintele Iohannis a afirmat că are încredere în ceea ce fac instituţiile statului, iar referirile la statul mafiot pot afecta imaginea României.

5272 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu îi cere preşedintelui să verifice afirmaţiile lui Băsescu, dacă DNA şi SRI au scăpat de sub orice control civil/ Răspunsul lui Iohannis: Sunt încrezător în ceea ce fac instituţiile statului

Tăriceanu: Fac apel la Iohannis să verifice afirmaţiile lui Băsescu că România e un stat mafiot (Imagine: Marius Dumbraveanu / Mediafax Foto)

''În România, statul de drept este funcţional, iar declaraţiile unor persoane puse sub învinuire sau trimise în judecată care pun sub semnul întrebării ori contestă acest lucru sunt lipsite de credibilitate. Sunt încrezător în ceea ce fac instituţiile statului şi, alături de întreaga opinie publică, aşteptăm efectele pozitive ale activităţii acestora. În acelaşi timp, etichete de tip „stat mafiot” pot afecta imaginea României în lume, pot conduce la decredibilizarea unor instituţii şi, nu în ultimul rând, dovedesc incapacitatea unor persoane care deţin sau au deţinut funcţii publice importante în statul român să-şi asume rolul pentru care au fost numite sau alese'', este răspunsul lui Iohannis după ce Tăriceanu i-a cerut să verifice afirmaţiile lui Băsescu potrivit cărora DNA şi SRI au scăpat de sub orice control civil.

"Afirmaţiile lui Traian Băsescu, potrivit cărora România s-a transformat într-un stat mafiot, au fost lipsite de orice echivoc, ele descriind o situaţie inacceptabilă, în care DNA si SRI sunt scăpate de sub orice control civil, au acaparat şi exercită puterea într-un mod nelegitim în locul instituţiilor democratice alese de cetăţeni", a afirmat Tăriceanu, potrivit unui comunicat de presă emis de Senat. 

"În condiţiile în care Comisia de supraveghere a activităţii SRI din Parlament este total ineficientă şi nu dispunem de niciun alt instrument juridic, fac un apel public la preşedintele României să-şi folosească întreaga autoritate şi toate pârghiile de care dispune, pentru a verifica la nivel instituţional veridicitatea gravelor afirmaţii făcute de fostul preşedinte al României", a explicat şeful Senatului. 

Tăriceanu i-a cerut şefului statului să-şi asume responsabilitatea demiterii şefei DNA Laura Codruţa Kovesi şi a adjunctului SRI Florian Coldea în cazul în care afirmaţiile fostului preşedinte sunt reale.

De asemenea, preşedintele Senatului a mai spus că a preferat să aştepte câteva zile după ce Băsescu a spus că România s-a transformat într-un stat mafiot în speranţa că Iohannis "va lua o poziţie fermă".

"Din păcate, preşedintele Iohannis a rămas pasiv, aşa cum s-a întâmplat şi în alte situaţii, când ar fi trebuit să acţioneze. Continuarea acestei pasivităţi ar confirma tacit realitatea înfăţişată de Traian Băsescu şi ar reprezenta o complicitate la perpetuarea condiţiei României de stat mafiot", a susţinut preşedintele Senatului.

În ultima perioadă poziţiile publice ale lui Traian Băsescu şi Călin Popescu Tăriceanu, foşti adversari, au devenit tot mai convergente. Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, joi seara, că nu crede că liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a luat mită un milion de euro de la Sorin Ovidiu Vântu, afirmând că este posibil ''să fi fost o sponsorizare pentru partid", ceea ce este "altceva''. Totodată, el a cerut schimbarea prim-adjuncţilor la cele două servicii de informaţii cât mai repede, pe motiv că aceştia capătă "putere formidabilă " în timp şi pot şantaja.

''Noi am ajuns în momentul de faţă să avem nişte generali care deţin funcţia asta de vreo 11 ani, de prim-adjunct. Se strânge o putere formidabilă prin puterea informaţiei care se adună. Ori astfel de oameni la un moment dat trebuie să plece. Ai nevoie de altceva, proaspăt, pentru că ei pot şantaja. (…) Putem suspecta că ştiu destul de multe lucruri şi despre judecători şi despre procurori'', a declarat fostul preşedinte Traian Băsescu, la B1 TV.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici