Trei exit-poll-uri îl dau câştigător pe Geoană, unul pe Băsescu

INSOMAR, CCSB şi CURS îl dau în continuare pe Mircea Geoană căştigător al alegerilor prezidenţiale, în timp ce CSOP, care la ora 19.00 îi dădea pe cei doi candidaţi la egalitate, îl prezintă, la ora 21.00, pe Traian Băsescu pe primul loc, cu 50.4% din voturi.

872 afișări
Imaginea articolului Trei exit-poll-uri îl dau câştigător pe Geoană, unul pe Băsescu

Trei exit-poll-uri îl dau câştigător pe Geoană, unul pe Băsescu (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Mircea Geoană a obţinut, în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, 51,2% din voturi, în timp ce Traian Băsescu are 48,8%, potrivit exit-poll-ului INSOMAR, difuzat de Realitatea TV, după centralizarea datelor înregistrate până la ora 21.00.

Mirea Geoană este câştigătorul alegerilor prezidenţiale cu 51% din voturi la scrutinul de duminică, Traian Băsescu obţinând 49% din voturi, potrivit exit-poll-ului realizat de CCSB, pentru Antena 3, pe baza datelor centralizate până la ora 21.00.

Mircea Geoană a obţinut 50,70 % din voturi, în timp ce Traian Băsescu a fost votat de 49,30 % din alegători, conform datelor centralizate de CURS până la ora 21.00.

Potrivit rezultatelor finale ale exit-poll-ului realizat de CSOP şi difuzat de B1Tv, Traian Băsescu a obţinut 50,4% la alegerile de duminică, iar Mircea Geoană 49,6%.

Mircea Geoană

Geoană: Sper ca Băsescu să depăşească momentul de amărăciune

Candidatul PSD la Preşedinţie Mircea Geoană i-a mulţumit, duminică seară, lui Traian Băsescu, "cel care a condus România în ultimii cinci ani", spunând că speră ca acesta să aibă puterea de a depăşi "acest moment de amărăciune personală", pentru un transfer democratic de putere.

"Vreau să mulţumesc celui care a condus România în ultimii cinci ani, Traian Băsescu. Sunt convins că va avea puterea de a depăşi acest moment de amărărciune personală pentru un transfer democratic de putere, decent, demn de o ţară democratică", a declarat Geoană.

El a dat asigurări că-l va trata cu respect pe Traian Băsescu.

La pronunţarea numelui lui Traian Băsescu oamenii adunaţi în curtea sediului central al PSD au început să huiduie.

Traian Băsescu

Băsescu: Am câştigat, sondajele reale de la ora 19.00 arătau că l-am depăşit pe Geoană

Traian Băsescu a declarat că îi asigură pe români că a câştigat alegerile, adăugând că sondajele reale de la ora 19.00 arătau că l-a depăşit pe Mircea Geoană.

"Vă asigur că şi de această dată, ca şi în 2004, puteţi avea deplină încredere în ceea ce vă spun: am câştigat!", le-a spus Băsescu susţinătorilor săi, într-un discurs început cu trei minute înaintea publicării primelor exit-poll-urilor.

El a cerut electoratului său să stea "liniştit" până la numărătoarea voturilor şi să fie convins că rezultatele finale nu vor fi fraude pentru că la "BEC este o echipă de oameni care trebuie să dea un rezultat corect".

"Eu cred că, astăzi, prin votul lor, românii i-au dat dreptate lui Brucan. Au trecut cei 20 de ani de tranziţie şi am învăţat pe deplin democraţia", a spus Băsescu.

"Vă spun eu rezultatul alegerilor: am câştigat alegerile! Am învins ca în 2004. Vă asigur că la ora 19, sondajele corecte arătau că l-am depăşit pe Mircea Geoană", a spus Băsescu.

"Câştigarea acestor alegeri se datorează în primul rând românilor. Peste 5 milioane de români au avut opţiunea clară pentru drumul spre modernizarea României, un drum care este necesar pentru ca românii să ajungă, peste un timp, la prosperitate. Nu avem altă variantă decât programul propus de mine pe care, prin votul lor, românii şi l-au asumat", a declarat Traian Băsescu.

El a avertizat că în perioada următoare oamenii vor vedea probabil diverse manipulări pe televiziuni care, de trei ani, încearcă să manipuleze.

Mircea Geoană şi Crin Antonescu

Antonescu: Multumesc celor care au ieşit la vot înţelegând că este nevoie de schimbare

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a mulţumit, într-o declaraţie făcută la sediul PSD, celor care au mers duminică la vot şi au înţeles că "este nevoie de schimbare", eliberând România şi dându-i o şansă pe care oamenii politici nu au voie să o rateze.

"Domnule preşedinte al României, vă felicit şi Dumnezeu să vă dea puterea de a începe un capitol nou şi bun în istoria României. Multumesc şi eu tuturor românilor care au mers azi la vot şi şi-au spus cuvântul, aşa cum e normal, aşa cum e demoratic. Mulţumesc mult celor care au înţeles că este nevoie de schimbare şi care prin votul lor au eliberat România şi i-au dat o şansă pe care noi, oamenii politici, nu avem voie să o ratăm", a declarat Antonescu după anunţarea exit-poll-urilor care îl dau câştigător pe Mircea Geoană.

Antonescu a spus că noua echipă va "reconstrui România", încrederea în instituţii, economia.

"Mulţumesc şi eu, în numele partidului meu, în numele meu, celor care au venit la vot, indiferent pe cine au votat. Ei şi-au spus cuvântul, aşa cum e normal şi democratic. (...) În frunte cu preşedintele României ales azi, Mircea Geoană, vom reconstrui Romania - încrederea, economia, instituţiile", a spus Crin Antonescu.

Totodată, liderul liberal le-a cerut colegilor de partid "să stea pe metereze şi în această noapte grea şi să păzească voturile oamenilor", astfel încât să existe o numărătoare corectă.

"Îi rog pe toţi colegii mei de partid, cărora le mulţumesc încă o dată, să stea pe metereze şi în această noapte grea, să păzească voturile oamenilor, să avem o numărătoare corectă, un rezultat corect şi după validare să facem un Guvern şi să trecem la treabă", a menţionat Antonescu.

"Succes, domnule preşedinte. Vă mulţumesc, dragii mei, Doamne ajută!", a spus preşedintele PNL în finalul declaraţiei sale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici