Astărăstoae: Ţările dezvoltate din UE vor avea deficit de 50% de medici. România riscă să rămână fără

Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, a declarat că, în câţiva ani, ţările dezvoltate din UE vor avea un deficit de aproximativ 50 la sută de medici, iar ţările est-europene, în primul rând România şi Bulgaria, riscă să rămână cu "zone deşertificate de medici".

537 afișări
Imaginea articolului Astărăstoae: Ţările dezvoltate din UE vor avea deficit de 50% de medici. România riscă să rămână fără

Vasile Astărăstoae (Imagine: Elvira Gheorghita/ Mediafax Foto)

"Este poate ultimul ceas în care mai pot fi luate măsuri de diminuare a efectelor negative. Nu trebuie să fim naivi şi să ne închipuim că diferite ghiduri de recrutare sau recomandări ne vor proteja împotriva politicilor statelor dezvoltate de a-şi acoperi nevoia de personal calificat prin importul de medici", a spus Astărăstoae la conferinţa "Better working conditions for better care", organizată, la sfârşitul săptămânii trecute la Bruxelles.

Preşedintele CMR a propus şi câteva soluţii pentru a păstra o parte din medicii români în ţară: creşterea finanţării sistemului de sănătate, renunţarea la a blama medicii, politici intersectoriale în sănătate, fonduri care să se îndrepte către medici, precum şi solicitarea unor compensaţii pentru cheltuielile educaţionale de la statele recrutoare de medici români.

"Aici la Bruxelles am perceput, dincolo de datele statistice, fenomentul real al exodului medicilor din România. Am întâlnit medici tineri români care ar dori să se întoarcă în România dacă sistemul le-ar creea condiţii de afirmare şi am auzit numai lucruri bune despre medicii români, lucruri pe care nu le aud în România. În momentul în care funcţionari de la Comisia Europeană mi-au spus că apelează la medic de familie român, la medici specialişti români, la medici dentişti români, preferându-i medicilor autohtoni, înseamnă că recrutarea de medici români va continua şi că ceva nu este normal în România dacă aceşti medici aleg să plece să lucreze pe meleaguri străine", a mai spus Vasile Astărăstoae.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici