Băsescu, despre "cinstitul" doctor Mohamad Yassin: Mi-am făcut treaba cu el. Era nevoie de un arab să găsească ziariştii

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, întrebat dacă doctorul Mohamad Yassin era cinstit atunci când a fost implicat în salvarea jurnaliştilor răpiţi în Irak în 2005, că şi-a făcut treaba cu el, întrucât avea nevoie de un arab care să afle unde sunt ziariştii.

857 afișări
Imaginea articolului Băsescu, despre "cinstitul" doctor Mohamad Yassin: Mi-am făcut treaba cu el. Era nevoie de un arab să găsească ziariştii

Băsescu, despre "cinstitul" doctor Mohamad Yassin: Mi-am făcut treaba cu el. Era nevoie de un arab să găsească ziariştii

Fostul preşedinte a fost întrebat, la Realitatea TV, dacă doctorul Mohamad Yassin era cinstit în perioada implicării în salvarea celor trei jurnalişti români răpiţi în Irak: ”Spuneţi-mi, vă rog, atunci când aţi vorbit despre cinstitul doctor Yassin (..) Era cinstit doctorul Yassin, că acum este arestat?”

Traian Băsescu a răspuns că şi-a făcut treaba cu el.

"Păi atunci îmi făceam treaba cu el. Aveam nevoie de un arab care să meargă să vorbească cu imamii să putem afla unde sunt ziariştii", a afirmat Băsescu.

Mohamad Yassin, arestat pentru că ar fi cerut bani pentru eliberarea lui Omar Hayssam, pretindea că are o relaţie strânsă cu fostul preşedinte Traian Băsescu, potrivit motivării deciziei de arestare luate în cazul său.

În motivarea obţinută de MEDIAFAX şi publicată pe 9 aprilie se arată că, încă de la momentul primei întrevederi cu cei doi denunţători, din 2014, se vorbeşte despre relaţia strânsă pe care Mohamad Yassin "pretinde că ar fi avut-o cu T. B.", surse judiciare precizând că T.B. este Traian Băsescu.

Acestă relaţie "s-ar fi stricat" din cauza înstrăinării în baza unor procuri a imobilelor pe care Omar Hayssam i le-ar fi transmis lui Yassin.

"Deşi inculpatul T.F. a pretins în declaraţia dată în faţa procurorului că nu ştie despre cine este vorba, martorul denunţător menţionează în mod expres că este vorba despre ...T. B", se mai spune în motivare.

Mohamad Yassin a fost arestat, pe 4 aprilie, fiind acuzat de trafic de influenţă, după ce ar fi cerut aproximativ două milioane de euro pentru a interveni în obţinerea unei decizii de anulare a pedepsei cu închisoarea a lui Omar Hayssam.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada octombrie 2014 - martie 2015, Mohamad Yassin, direct şi prin intermediul lui Tahli Fadel, a pretins de la două persoane, denunţătoare în cauză, suma de aproximativ două milioane de euro, spunând că ar putea influenţa organe judiciare, în vederea desfiinţării, pe cale extraordinară, a unei hotărâri de condamnare la pedeapsa închisorii cu executare, astfel încât persoana condamnată să fie pusă în libertate. Persoana condamnată este unul dintre denunţătorii din acest dosar.

Pe 6 iunie 2005, preşedintele Traian Băsescu a declarat că pe 29 aprilie 2005, la ora 17.00, Omar Hayssam şi Yassin Mohamad s-au prezentat la consilierul de stat pe probleme de Securitate, Constantin Degeratu, solicitând să plece în Irak pentru a încerca să ajute la eliberarea celor trei ziarişti răpiţi în Irak (Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian) şi a lui Mohammad Munaf. La ora 20.50, Traian Băsescu l-a primit pe Yassin Mohamad şi, în aceeaşi seară, acesta a plecat la Bagdad, având drept misiune să contacteze autorităţile irakiene, în primul rând.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici