Bugetul Apărării pe 2015, avizat de comisiile parlamentare cu o majorare de 0,3% din PIB

Comisiile parlamentare reunite de apărare au avizat, marţi, favorabil bugetul Ministerului Apărării şi au adoptat în unanimitate un amendament propus de Opoziţie, de majorare cu 0,3% a bugetului destinat acestui domeniu, a declarat pentru MEDIAFAX deputatul PNL, George Scutaru.

210 afișări
Imaginea articolului Bugetul Apărării pe 2015, avizat de comisiile parlamentare cu o majorare de 0,3% din PIB

Bugetul Apărării pe 2015, avizat de comisiile parlamentare cu o majorare de 0,3% din PIB (Imagine: Radu Vioreanu/Mediafax Foto)

”Bugetul Apărării a fost aprobat cu amendamentul opoziţiei de majorare cu 0,3% din PIB, faţă de varianta propusă de Guvern, de 1,39% din PIB. Această decizie a fost luată în unanimitate, la propunerea Opoziţiei, ca mesaj politic în perspectiva discuţiilor cu Comisia Europeană, care să permită majorarea deficitului cu acest cuantum”, a declarat Scutaru.

Deputatul PNL a menţionat că amendamentul vine în urma discuţiilor pe marginea majorării bugetului alocat Apărării până la 2% din PIB în decursul următorilor ani.

Guvernul şi Comisia Europeană nu au ajuns la un acord privind suplimentarea anul viitor a cheltuielilor de apărare cu 0,3% din PIB, deoarece oficialul CE a motivat că nu are mandat pentru o decizie care trebuie luată doar de către Consiliul European, a anunţat pe 9 decembrie premierul Victor Ponta, după încheierea negocierilor cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, pe marginea bugetului de stat pe 2015.

Ponta a precizat că a avut deja o discuţie cu preşedintele Traian Băsescu, pentru ca România să solicite în următorul Consiliu European, din această lună, aprobarea pentru aceste cheltuieli suplimentare destinate armatei, cu o majorare corespunzătoare a deficitului bugetar, şi a arătat că, dacă avizul nu va putea fi obţinut la această reuniune, atunci va discuta şi cu viitorul preşedinte, Klaus Iohannis.

"Cei 0,3% din PIB în plus la deficit pentru cheltuieli militare, pe care noi l-am solicitat la Ecofin (reuniunea miniştrilor de Finanţe din Uniunea Europeană - n.r.) şi care a fost agreat de principiu nu este inclus. Reprezentantul Comisiei Europene nu a avut mandat în acest sens. Am avut o discuţie cu preşedintele în funcţie, domnul Băsescu, voi avea o discuţie şi cu preşedintele ales, domnul Iohannis, pentru că decizia de a acorda României această derogare pentru cheltuieli militare de 0,3% din PIB se poate lua doar în Consiliul European. Fie la Consiliul de acum, din 17-18, ori la consiliile următoare, România va reveni cu această solicitare", a spus Ponta, amintind de obligaţiile asumate de România în calitate de stat membru NATO.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici