Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi: "În România este criză de forţă de muncă, nu de locuri de muncă"

La ediţia de toamnă a Bursei locurilor de muncă pentru absolvenţi, care a avut loc joi în mai multe oraşe din ţară, s-au prezentat mai puţine persoane interesate să se angajeze, decât ofertele de locuri de muncă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

5462 afișări
Imaginea articolului Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi: "În România este criză de forţă de muncă, nu de locuri de muncă"

Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi: în România este criză de forţă de muncă, nu de locuri de muncă

Până la ora 16.00, când s-au închis porţile Bursei dedicate absolvenţilor de liceu sau facultate, 605 persoane şi-au lăsat CV-urile în vederea angajării, dintre acestea doar 56 fiind absolvenţi. Din cei 56 de candidaţi proaspăt ieşiţi de pe băncile şcolii, 30 au fost selectaţi pentru interviu, iar unul singur a fost angajat pe loc, ca şi contabil.

La această ediţie, care s-a desfăşurat la sediul Centrului Regional pentru Formarea Profesională a Adulţilor, au fost prezenţi peste 90 de angajatori care au oferit 1.500 de locuri de muncă, în 273 de meserii (73 pentru studii superioare).

Însă atât candidaţii, cât şi angajatorii s-au arătat nemulţumiţi de ofertă. Tinerii s-au plâns că nu găsesc locuri de muncă pe măsura pregătirii lor sau prea prost plătite, iar angajatorii se plâng că tinerii nu vor să mucească sau nu au pregătirea necesară.

Directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocupara Forţei de Muncă Braşov, Liliana Dragomir, a spus că Braşovul se confruntă cu o situaţie aparte, diferită de alte judeţe din ţară. Astfel, dacă în unele judeţe oamenii caută în zadar locuri de muncă, la Braşov, situaţia este tocmai invers: există locuri de muncă, dar nu şi forţă de muncă pregătită sau dornică să muncească.

"Braşovul nu se confruntă cu o criză a locurilor de muncă, ci cu una a forţei de muncă. Asta, în condiţiile în care avem în evidenţe peste 9.000 de şomeri, dar 88% dintre ei nu au studii medii, iar firmele caută persoane calificate sau pe care le pot instrui uşor. Este nevoie de servicii, de personal calificat şi care să aibă un minim de studii. Avem astăzi (joi – n.r.) aici 90 de angajatori care oferă peste 1.500 de locuri de muncă în industria textilă, a construcţiilor, în industiria auto, servicii, turism. Comparativ cu alte judeţe din ţară unde există o criză acută de locuri de muncă, unde există persoane care vor să lucreze dar care nu găsesc unde să muncească pentru pregătirea lor, iată că această situaţie este diferită în judeţul Braşov pentru că locurile de muncă oferite sunt multe, însă cei care caută să muncească nu au pregătirea necesară. Au apărut meserii noi şi trebuie să ne gândim ce măsuri să luăm pentru recalificarea acestora", a declarat Liliana Dragomir.

Un tânăr care a terminat facultatea cu ani în urmă a spus că încearcă să îşi caute ceva de lucru în domeniul IT, deşi în prezent este muzician.

"Am căutat ceva ca adminsitrator IT sau operator date, dar nu am găsit cine ştie ce oferte. Eu caut un job mai artistic aşa. Acum fac muzică, dar m-ar tenta şi ideea de a lucra în IT. N-am fost niciodată la o bursă a locurilor de muncă până acum şi mi s-a părut interesant, deşi cred că ar trebui să existe mai multe oferte pentru tineri", a spus tânărul.

De asemenea, o altă tânără care a ieşit recent de pe băncile facultăţii a spus că a venit să-şi caute un loc de muncă în domeniul resurse umane, în specializarea ei, şi trage speranţe că va fi contactată de angajatori.

"Am găsit destul de multe oferte bune, însă am lăsat CV-uri în speranţa că voi fi contactată de angajatori", a spus proaspăta absolventă a Facultăţii de Sociologie şi Ştiinţele Comunicării.

Dacă tinerii s-au arătat puţin dezamăgiţi de oferta de mucă, la rândul lor, şi angajatorii păreau nemulţumiţi de candidaţii care şi-au depus CV-urile la standurile lor.

Rerprezentantul unei societăţi care oferă locuri de muncă pentru operatori CNC, sudori sau frezori a spus că după câteva ore de aşteptare doar cinci persoane au lăsat CV-uri, şi acelea fără pregătirea necesară.

"Meseriaşii adevăraţi pleacă din ţară pe salarii mult mai mari, iar cei care rămân preferă să trăiască din ajutor social sau din alocaţia copiilor. Iar dacă luăm personal necalificat şi îl instruim, oamenii stau o perioadă şi apoi pleacă pentru că nu le place să muncească", a spus angajatorul nemulţumit.

Un alt angajator a spus că mulţi dintre cei care au venit la Bursă sunt interesaţi mai mult de viza de care au nevoie pentru a primi indemnizaţia de şomaj mai mult decât de a-şi găsi cu adevărat un loc de muncă.

Arad: Puţini absolvenţi interesaţi să se angajeze, faţă de numărul locurilor de muncă oferite

"La bursa pentru absolvenţi de astăzi au participat 170 de persoane în căutarea unui loc de muncă, am avut disponibile 350 de locuri de muncă oferite de către 25 de angajatori. Urmare a acestei burse au fost selectate în vederea angajării 28 de persoane, iar cinci dintre şomeri au fost angajaţi pe loc, în ocupaţia de montatori subansamble, respectiv persoane cu studii medii", a declarat corespondentului MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Arad, Mihaela Jude.

"Având în vedere faptul că aceşti tineri absolvenţi sunt în general susţinuţi de către familie, există un interes destul de scăzut pentru ocuparea imediată a locurilor de muncă", a declarat corespondentului MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Arad, Mihaela Jude.

Au fost oferite locuri de muncă în special în domeniul automotive şi confecţii, atât pentru muncitori necalificaţi, cât şi pentru cei cu studii superioare, în special ingineri, dar şi joburi de vânzători sau în construcţii.

Bursa a urmărit şi informarea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă privind prezentarea măsurilor destinate stimulării ocupării forţei de muncă de care pot beneficia gratuit prin intermediul serviciului public, iar pe de altă parte medierea directă între angajatori şi tinerii absolvenţi, respectiv încadrarea şomerilor pe locurile de muncă disponibile oferite de angajatori.

Au fost, de asemenea, prezentate facilităţile prevăzute de lege pentru angajatorii care încadrează şomeri, absolvenţi şi alte categorii defavorizate pe piaţă muncii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici