CAB dispune ca Nicusor Constantinescu să fie dat în urmărire internaţională

Un judecător al Curţii de Apel Bucureşti (CAB) a admis, vineri, o contestaţia în anulare a procurorilor anticorupţie, stabilind astfel ca Tribunalul Bucureşti să emită mandat european de arestare pe numele lui Nicuşor Constantinescu şi să-l dea pe acesta în urmărire internaţională.

308 afișări
Imaginea articolului CAB dispune ca Nicusor Constantinescu să fie dat în urmărire internaţională

CAB dispune ca Nicusor Constantinescu să fie dat în urmărire internaţională (Imagine: Cristi Cimpoes/Mediafax Foto)

Curtea de Apel Bucureşti a decis, vineri, după mai multe amânări de pronunţare, desfiinţarea unei decizii a Tribunalului Bucureşti prin care această instanţă a respins solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de emitere a unui mandat de arestare şi dare în urmărire internaţională a lui Nicuşor Cosntantinescu.

Procurorii anticorupţie au făcut o contestaţie în anulare în acest caz, după ce un alt judecător al CAB a menţinut decizia Tribunalului Bucureşti.

Astfel, instanţa CAB a admis, vineri, calea extraordinară de atac făcută de procurorii DNA şi a desfiinţat decizia Tribunalului.

Prin această decizie, Curtea de Apel Bucureşti a stabilit ca Tribunalul să emită mandatul de arestare pe numele lui Constantinescu şi totodată să îl dea pe acesta în urmărire internaţională.

Decizia de vineri a Curţii poate fi contestată cu apel de apărătorii lui Nicușor Constantinescu.

Unul dintre avocaţii lui Constantinescu a declarat, pentru MEDIAFAX, că va introduce chiar vineri contestaţia, la instanţa supremă.

În 7 august, tot CAB a decis, definitiv, arestarea preventivă a lui Constantinescu. Întrucât acesta se află de mai multe luni în SUA, unde s-a operat, a fost necesară demararea procedurii de extrădare.

Tribunalul Bucureşti dispusese, în 23 iulie, arestarea lui Nicuşor Constantinescu, urmare a propunerii făcute de DNA după mediatizarea unor imagini în care preşedintele CJ Constanţa fumează la terasa unui restaurant din New York. În motivarea deciziei de arestare, Tribunalul Bucureşti a arătat că Nicuşor Constantinescu a încălcat în mod flagrant obligaţiile care i-au fost impuse în cadrul controlului judiciar, el neavând nicio justificare. În acelaşi document, judecătorul a mai spus că nu s-a făcut dovada necesităţii ca Nicuşor Constantinescu să rămână pe teritoriul altui stat pentru a se trata, precizând că există posibilitatea efectuării unui astfel de tratament şi în România.

După emiterea mandatului de arestare preventivă, Constantinescu a fost suspendat din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa. El a cerut în instanţă anularea deciziei de arestare preventivă luată de judecătorii Curţii de Apel Bucureşti, aceasta cerere urmând să se judece pe 12 septembrie la Tribunalul Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici