Cazanciuc, despre Legea insolvenţei: Nu se poate aplica peste noapte. Sistemul de instanţe s-ar bloca

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, joi, că proiectul de act normativ privind insolvenţa persoanelor fizice trebuie să aibă o planificare realistă de intrare în vigoare, el arătând că o aplicare imediată ar conduce la blocarea sistemului de instanţe de către sute de mii de dosare.

84 afișări
Imaginea articolului Cazanciuc, despre Legea insolvenţei: Nu se poate aplica peste noapte. Sistemul de instanţe s-ar bloca

Cazanciuc, despre Legea insolvenţei: Nu se poate aplica peste noapte. Sistemul de instanţe s-ar bloca (Imagine: Liviu Adăscăliţei/Mediafax Foto)

„Cei care au discutat despre nevoia unui act normativ de mâine nu s-au gândit la infrastructura de instanţe care ar putea să primească asfel de solicitări - sute de mii de solicitări, din estimările actuale - în mod cert nu pot fi date în competenţa instanţelor de jdecată peste noapte”, a spus Cazanciuc.

El a susţinut că sistemul de instanţe, în forma actuală, nu poate face faţă unei „avalanşe de sute de mii de dosare” şi a menţionat că acest lucru nu se poate face „peste noapte”.

„Am spus de fiecare dată, inclusiv la dezbaterile pe Codul insolvenţei, că trebuie să realizăm un echilibru rezonabil între creditor - debitor. Din perspectiva noastră, credem că actualul Cod al insolvenţei realizează acest echilibru. Am ajuns la texte acceptate de aproape toată lumea după foarte multe dezbateri. (...) Sunt convins că putem ajunge la o formă europeană, dar după dezbateri atente şi o planificare realistă de intrare în vigoare a unui asemenea act normativ”, a spus Cazanciuc.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis, miercuri, să constituie o subcomisie care să lucreze până luni la forma unui proiect de lege privind insolvenţa persoanelor fizice, împreună cu reprezentanţi ai instituţiilor interesate, apoi membrii comisiei să înceapă dezbaterea, pe proiectul rezultat în subcomisie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici