CFR: 278 de trenuri de călători au fost oprite în staţii în timpul protestului angajaţilor feroviari

Protestul angajaţilor feroviari a afectat circulaţia a 278 de trenuri de călători, acestea fiind oprite, între orele 07.00 şi 09.00, în staţiile de cale ferată pe întreaga reţea feroviară, informează, miercuri, compania "CFR" .

286 afișări
Imaginea articolului CFR: 278 de trenuri de călători au fost oprite în staţii în timpul protestului angajaţilor feroviari

CFR: 278 de trenuri de călători au fost oprite în staţii în timpul protestului angajaţilor feroviari (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

"În intervalul 7.00-9.00, urmare a protestului spontan declanşat de membrii unor organizaţii sindicale feroviare, 278 de trenuri de călători nu au fost expediate din staţii sau au fost oprite în staţiile intermediare. Facem precizarea că, în perioada declansării protestului spontan, niciun tren nu a fost oprit pe traseu, ci doar în staţiile de cale ferată", se arată într-un comunicat de presă al Companiei Naţionale de Căi Ferate "CFR".

Începând de la ora 9.00 au fost repuse în circulaţie toate trenurile afectate de protestul angajaţilor de pe raza regionalelor Bucureşti, Craiova, Timişoara, Cluj, Braşov, Iaşi, Galaţi şi Constanţa, a precizat sursa citată.

Trenurile care nu au plecat din gări după ora 07.00 au fost reprogramate după ora 9.00, iar cele care au staţionat în gări îşi vor continua parcursul până la destinaţiile finale.

Compania "CFR" cere scuze pasagerilor pentru disconfortul creat de acest eveniment şi recomandă călătorilor ca înainte de efectuarea călătoriei să solicite informaţii despre întârzierile care se înregistrează în traficul feroviar la staţiile şi agenţiile CFR din Bucureşti şi din ţară, la telefon 021/9521.

Feroviarii au oprit lucrul miercuri dimineaţă şi timp de două ore circulaţia pe calea ferată a fost blocată, protestul având loc, potrivit sindicaliştilor, în urma eşuării negocierilor privind încheierea unui nou contract colectiv de muncă.

Preşedintele Federaţiei Mişcare Comercial, Gheorghe Frăţică, a spus că membrii federaţiei au întrerupt voluntar lucrul, iar între orele 7.00 şi 9.00 nu a circulat niciun tren de călători şi de marfă. Gheorghe Frăţică a precizat că în cele două ore erau în circulaţie aproximativ 400 de trenuri de călători şi 200 de marfă.

Acţiunea feroviarilor, prima din acest an, a afectat mii de călători, iar sute de trenuri aflate în mişcare între orele 7.00 şi 9.00 nu vor ajunge la timp la staţia finală, din cauza blocării circulaţiei pe calea ferată. În cele două ore de protest, călătorii au fost nevoiţi să aştepte în gări reluarea circulaţiei feroviare sau să găsească alte mijloace de transport.

Frăţică a mai spus că acţiunea de miercuri se doreşte a fi un avertisment transmis conducerii CFR şi Ministerului Transporturilor, pentru încheierea contractelor colective de muncă. Liderul sindical a precizat că, în ultimii şase ani, salariaţii CFR au pierdut peste 30 la sută din venituri, dar şi alte drepturi pe care anterior le aveau.

"Sperăm să ajungem la un consens, pentru a nu fi obligaţi să declanşăm un conflict de muncă", a spus Frăţică, precizând că acest lucru este luat în calcul şi că s-ar putea ajunge la măsuri mai radicale de protest.

Preşedintele Federaţiei Mişcare Comercial a mai spus că negocierile pentru încheierea noului contract colectiv de muncă au eşuat, ultima întâlnire cu ministrul Transporturilor având loc marţi. El a precizat că miercuri va mai fi o întâlnire cu ministrul, la ora 17.00.

Federaţiile sindicale din transporturile feroviare ameninţau încă din 15 aprilie că ar putea declanşa conflictul colectiv de muncă începând cu 23 aprilie, dacă până atunci nu vor fi încheiate noile contracte colective de muncă, care să ţină cont de solicitările salariaţilor.

Printre nemulţumirile sindicaliştilor se numără cele legate de nivelul salariilor, de eliminarea drepturilor angajaţilor de a călători gratuit pe calea ferată şi de faptul că nesemnarea noilor contracte colective de muncă ar putea duce la disponibilizarea a 2.500 de salariaţi de la CFR Marfă.

Potrivit administraţiei CFR Călători, pentru încheierea noului contract colectiv de muncă au fost derulate toate etapele prevăzute de lege. Negocierile între administraţie şi organizaţiile sindicale mandatate, care au început la 19 februarie şi s-au desfaşurat pe o perioadă de 60 de zile calendaristice, conform prevederilor legale, au condus la negocierea a aproximativ 95 la sută din prevederile noului contract colectiv de muncă.

Oferta administraţiei CFR Calatori înseamnă transpunerea în câştigurile individuale ale salariaţilor a unei creşteri, în medie, cu 4 la sută şi fără concedieri colective de personal.

"Creşterea salariului brut lunar pentru funcţiile cu numărul cel mai mare de salariaţi pot fi în medie de: 5,13% pentru funcţiile de şef tren şi conductor tren, 5,68% - pentru funcţiile de mecanic locomotivă-automotor şi revizor tehnic vagoane, 4,65% - lăcătuş montator agregate energetice şi de transport şi electrician montator de instalaţii electrice la mijloace de transport, 2,67% pentru funcţiile de: tehnician, contabil, inginer, economist şi şef serviciu", potrivit sursei citate.

CFR Călători susţine că organizaţiile sindicale mandatate au solicitat o majorare salarială de 10 la sută.

"Pentru finalizarea şi înregistrarea contractului colectiv de muncă la Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti, Administraţia a prezentat organizaţiilor sindicale mandatate, o ofertă finală, care cuprinde îmbunătăţirea încadrării personalului pe clase de salarizare şi a grilei de salarizare, corelată cu rezolvarea punctelor rămase în divergenţă, astfel încât să se încadreze în limitele impuse de bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat de Guvern, respectiv de creşterea fondului de salarii cu 2,4%", a mai arătat CFR Călători.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici