Comandamentul Aliat Întrunit de la Napoli desfăşoară la Cincu, Braşov, exerciţiul Trident Joust 15

Comandamentul Aliat Întrunit de la Napoli, responsabil în acest an de Forţa de Răspuns a NATO, va desfăşura în Poligonul Cincu, judeţul Braşov, în perioada 17-28 iunie, exerciţiul TRIDENT JOUST 15, la care vor participa peste 1.000 de militari din 25 de ţări membre ale Alianţei, anunţă MApN.

194 afișări
Imaginea articolului Comandamentul Aliat Întrunit de la Napoli desfăşoară la Cincu, Braşov, exerciţiul Trident Joust 15

Comandamentul Aliat Întrunit de la Napoli desfăşoară la Cincu, Braşov, exerciţiul Trident Joust 15 (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

În cadrul acestui exerciţiu, pentru prima dată, structuri ale unui Comandament Aliat Întrunit se vor disloca în România şi, tot în premieră, va fi exersat transferul comenzii şi controlului Forţei de Răspuns a NATO spre o locaţie temporară. Astfel, acest comandament se va muta temporar în România pe durata exerciţiului.

Totodată, Grupul de Sprijin Logistic Întrunit (JLSG), cu sediul la Napoli, îşi mută comandamentul în Bulgaria pentru a exersa capacitatea de sprijin a exerciţiului TRIDENT JOUST 15, fiind pentru prima dată când Grupul de Sprijin Logistic Întrunit se mută în Bulgaria şi se antrenează la o scară largă, într-un mediu operaţional complex, pentru a confirma capacitatea comandamentului JLSG de a se disloca şi funcţiona ca un comandament de sprijin logistic la nivel de teatru de operaţii.

"Exerciţiul este proiectat să testeze capacitatea Comandamentului Aliat Întrunit de la Napoli de a conduce o operaţie de apărare colectivă a Alianţei", a spus amiralul Mark Ferguson, comandantul Comandamentului, atunci când a anunţat desfăşurarea exerciţiului, luna trecută, împreună cu ministrul român al Apărării Naţionale, Mircea Duşă.

"Această dislocare va testa capacitatea operaţională a oamenilor mei prin schimbarea comenzii şi controlului între comandamentul de la Napoli şi elementele înaintate care au fost dislocate la Cincu", a mai spus amiralul Ferguson, potrivit unui comunicat al MApN.

TRIDENT JOUST este parte componentă a operaţiunii ALLIED SHIELD. Exerciţiile NATO din această serie sunt de natură defensivă şi fac parte din setul de măsuri de asigurare ale Alianţei Nord-Atlantice. Activităţile se vor concentra pe creşterea interoperabilităţii, a capacităţii operaţionale şi a celei de reacţie în rândul statelor aliate şi partenere.

Seria ALLIED SHIELD include exerciţiul NOBLE JUMP, prima dislocare pentru antrenament a unităţilor cu nivel de reacţie ridicat din cadrul Forţei Întrunite cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat (VJTF). Ea mai include BALTOPS, un exerciţiu naval aliat ce se va desfăşura în Marea Baltică şi SABER STRIKE, un exerciţiu al forţelor terestre desfăşurat în statele baltice. În total, aproximativ 14.000 de militari vor participa la această serie de exerciţii ce au loc în luna iunie pe teritoriul Alianţei.

"Aceste exerciţii demonstrează că NATO se transformă şi se adaptează pentru a răspunde noilor provocări de securitate cu care se confruntă Alianţa, aşa cum au fost ele identificate la Summit-ul din Ţara Galilor", a precizat amiralul Ferguson, subliniind că "ALLIED SHIELD demonstrează hotărârea Alianţei, capacitatea sa crescută de răspuns şi angajamentul fiecărei naţiuni membre pentru apărarea colectivă".

Conform MApN, România şi Bulgaria oferă sprijin şi resurse suplimentare exerciţiului, în calitate de naţiuni gazdă.

Peste 1.000 de militari din 25 de ţări NATO vor participa la exerciţiul TRIDENT JOUST 15, împreună cu cei 200 de militari români care iau parte la exerciţiul cu trageri reale, ambele contribuind la punerea în aplicare a Planului de acţiune pentru creşterea capacităţii operaţionale a Alianţei (RAP), anunţat la Summit-ul din Ţara Galilor, oferind, în acelaşi timp, garanţii de apărare colectivă tuturor Aliaţilor.

Misiunea Comandamentului Aliat Întrunit de la Napoli este să pregătească, să planifice şi să desfăşoare operaţii militare pentru a menţine pacea, securitatea şi integritatea teritorială a statelor membre ale Alianţei. În fiecare an,Comandamentul Aliat Întrunit de la Napoli alternează comanda operaţională a Forţei de Răspuns a NATO cu Comandamentul Aliat Întrunit de la Brunssum, Olanda.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici