CONFERINŢA MEDIAFAX - Ciurchea: Numărul pacienţilor şi costurile pentru tratamentul hepatitei s-au dublat în ultimii 5 ani

Numărul pacienţilor şi costurile pentru tratamentul hepatitei s-au dublat faţă de 2009, în acest an estimându-se că vor fi trataţi peste 40.000 de pacienţi, pentru care se vor cheltui aproximativ 470 milioane de lei, faţă de 237 în urmă cu cinci ani, a declarat preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea.

269 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA MEDIAFAX - Ciurchea: Numărul pacienţilor şi costurile pentru tratamentul hepatitei s-au dublat în ultimii 5 ani

CONFERINŢA MEDIAFAX - Ciurchea: Numărul pacienţilor şi costurile pentru tratamentul hepatitei s-au dublat în ultimii 5 ani (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a spus, la conferinţa de presă dedicată Zilei Internaţionale de Luptă împotriva Hepatitei, organizată de MEDIAFAX, în parteneriat cu Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO), că în 2009, aproximativ 20.000 de pacienţi erau înregistraţi la CNAS pentru tratamentul hepatitei, suma alocată fiind de 237 de milioane de lei.

Vasile Ciurchea a adăugat că anul trecut au fost în tratament aproximativ 32.000 de pacienţi şi s-au alocat 387 de milioane de lei.

"În 2014, până în prezent, s-au cheltuit 86,7 milioane de lei pentru aproximativ 10.000 pacienţi, deci până la sfârşitul anului vor fi, cel mai probabil, peste 40.000 de pacienţi şi suma estimată este de peste 470 de milioane de lei", a declarat preşedintele CNAS.

Vasile Ciurchea a precizat că tratamentul pentru ciroză costă în jur de 54.000 de lei, iar cel al hepatitei este de aproximativ jumătate din această sumă.

"În momentul de faţă, nu există listă de aşteptare pentru hepatită. Trebuie să recunosc că există o oarecare întârziere de la depunerea dosarului şi până la aprobare, pentru că dosarul trebuie văzut de o comisie. Acest dosar mai depinde şi de deschiderile bugetare, întrucât Casa nu are de la început suma, ci banii se colectează lunar şi se cheltuie lunar", a mai spus Ciurchea.

Preşedintele CNAS a adăugat că nu îşi doreşte liste de aşteptare, deşi este posibil ca acestea să reuşească să echilibreze bugetul mai bine.

"Mi-aş dori ca diagnosticul de hepatită să se pună cât mai repede, pentru ca aşa ar scădea costurile şi complicaţiile. (...) Ideal ar fi transplantul. Se face destul de bine, dar cred că ar trebui o corelare mai bună între program şi alocări, pentru a nu fi în faza în care găsim organ şi nu mai avem bani. Mă gândesc ca la registrul de hepatită, pe care doctorul Streinu Cercel îl va pune în mişcare, să cooptăm toţi actorii din sistem, ca să introducă pacienţii cât mai repede acolo. Dacă vorbim de medicina de familie, poate găsim o formă să îi compensăm, ca să descopere cât mai repede astfel de cazuri, pentru că astfel costurile sunt mai mici. Dintr-o sumă destul de fixă din buget poţi să ţii mai mulţi pacienţi", a declarat Ciurchea.

Întrebat în ce măsură România îşi va permite noile molecule de tratament, preşedintele CNAS a răspuns: "Va trebui să ne permitem noile molecule, dar vom vedea dacă mai mult sau mai puţin."

Vasile Ciurchea a mai spus că se va încerca să se discute cu producătorii de medicamente pentru găsirea unor soluţii.

"La sumele care se vehiculează, probabil că nu vom putea susţine mulţi pacienţi. Sunt convins că producătorii vor arăta o deschidere. Sunt convins că vom găsi soluţii. Poate nu la nivelul aşteptărilor", a mai spus preşedintele CNAS.

La conferinţa de presă dedicată Zilei Internaţionale de Luptă împotriva Hepatitei, marcată în toată lumea în 28 iulie, sunt abordate teme de interes precum strategia privind prevenţia şi diagnosticarea precoce a hepatitei, accesul pacienţilor cu hepatită la tehnici terapeutice şi tratamente de ultimă generaţie, programul de transplant hepatic în România, rolul medicului de familie pentru pacienţii cu boli hepatice şi pentru societate, medicamentele destinate hepatitei care se vor regăsi pe lista de compensate şi gratuite.

La ora 13.00, de pe terasa Hotelului Howard Johnson vor fi lansate în aer baloane colorate, purtătoare de mesaje ale pacienţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici