CONFERINŢA MEDIAFAX - SanoHep: Solicităm MEN să introducă în programa şcolară noţiuni despre hepatita virală

Preşedintele Asociaţiei de pacienţi SanoHep România, Gheorghe Ionescu, a solicitat, luni, Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN) să introducă în programa şcolară noţiuni despre hepatita virală, explicând că este importantă educarea populaţiei în sensul cunoaşterii căilor de transmitere a acesteia.

131 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA MEDIAFAX - SanoHep: Solicităm MEN să introducă în programa şcolară noţiuni despre hepatita virală

Preşedintele Asociaţiei de pacienţi SanoHep România, Gheorghe Ionescu (Imagine: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)

Gheorghe Ionescu a declarat, la conferinţa organizată de MEDIAFAX şi Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) dedicată Zilei Internaţionale de Luptă împotriva Hepatitei, că Asociaţia de pacienţi cu boli hepatice SanoHep România a organizat în ultimii ani campanii de prevenţie la nivel naţional, începând de la clasele primare şi până la instituţii publice sau societăţi comerciale.

"Nu este suficient să facem campanii de prevenţie doar în preajma Zilei mondiale de luptă împotriva hepatitelor virale, ci în mod constant, făcând apel la sprijinul Ministerului Sănătăţii şi al Ministerului Educaţiei pentru buna desfăşurare a acestor acţiuni. Cu această ocazie, solicităm Ministerului Educaţiei să introducă în programa şcolară noţiuni despre ceea ce înseamnă hepatitele virale", a declarat Gheorghe Ionescu.

El a mai spus că organizaţia pe care o reprezintă a solicitat derularea unui program naţional de screening pentru hepatita de tip B, timp de cinci ani, începând cu anul 2015.

"Cei care sunt depistaţi vor intra în tratament, cei nedepistaţi vor fi vaccinaţi. În acest mod, în anul 2020, se va aminti de hepatita de tip B doar în cazuri izolate. De asemenea, am propus ca în pachetul de bază pentru anul 2014 - 2015, să fie acordat medicului de familie dreptul de a prescrie trimiteri pentru testele de hepatita virală de tip B şi C", a mai spus preşedintele SanoHep.

Numărul pacienţilor şi costurile pentru tratamentul hepatitei s-au dublat faţă de 2009, în acest an estimându-se că vor fi trataţi peste 40.000 de pacienţi, pentru care se vor cheltui aproximativ 470 milioane de lei, a declarat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea.

El a precizat că, în 2009, aproximativ 20.000 de pacienţi erau înregistraţi la CNAS pentru tratamentul hepatitei, suma alocată fiind de 237 de milioane de lei.

Vasile Ciurchea a adăugat că anul trecut au fost în tratament aproximativ 32.000 de pacienţi şi s-au alocat 387 de milioane de lei.

"În 2014, până în prezent, s-au cheltuit 86,7 milioane de lei pentru aproximativ 10.000 pacienţi, deci până la sfârşitul anului vor fi, cel mai probabil, peste 40.000 de pacienţi şi suma estimată este de peste 470 de milioane de lei", a declarat preşedintele CNAS.

La conferinţa de presă organizată de MEDIAFAX în parteneriat cu APAH-RO şi dedicată Zilei Internaţionale de Luptă împotriva Hepatitei, marcată în toată lumea în 28 iulie, au fost abordate teme de interes precum: strategia privind prevenţia şi diagnosticarea precoce a hepatitei, accesul pacienţilor cu hepatită la tehnici terapeutice şi tratamente de ultimă generaţie, programul de transplant hepatic în România, rolul medicului de familie pentru pacienţii cu boli hepatice şi pentru societate, medicamentele destinate hepatitei care se vor regăsi pe lista de compensate şi gratuite.

La ora 13.00, de pe terasa Hotelului Howard Johnson au fost lansate baloane colorate, purtătoare de mesaje ale pacienţilor.

Potrivit estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, circa 1,4 milioane de persoane se îmbolnăvesc anual de hepatita A, 240 de milioane suferă de hepatită de tip B, iar 150 de milioane au contractat virusul hepatic C. La nivel mondial, hepatita ucide în fiecare an circa 1,4 milioane de persoane şi afectează alte sute de mii de persoane.

Se estimează că în România sunt 10 la sută dintre cei 12 milioane de bolnavi de hepatită C care ar fi în Europa. Alarmant este faptul că specialiştii prognozează un vârf al incidenţei hepatitei în 2020, în urma cumulului obţinut între pacienţii infectaţi înainte de anul 1989 cu persoanele nou infectate prin utilizarea de droguri intravenoase, piercing sau tatuaje.

Potrivit celui mai recent raport lansat de Asociaţia Europeană a Pacienţilor cu Boli de Ficat (ELPA), România se situează pe ultimul loc din 30 de state europene în ceea ce priveşte accesul pacienţilor cu hepatită la tratament şi servicii medicale specializate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici