Video Constanţa: Peste 400 de militari din Batalionul 341 Infanterie „Rechinii Albi” pleacă în Afganistan - FOTO/VIDEO

Peste 400 de militari ai Batalionului 341 Infanterie Protecţia Forţei „Rechinii Albi”, între care şi 15 fete, au participat, luni, în Piaţa Ovidiu din Constanţa, la ceremonia organizată cu ocazia plecării în Afganistan, unde, timp de şase luni, vor acţiona în cadrul misiunii NATO „Resolute Support".

1451 afișări

Cei 420 de militari vor fi dislocaţi în baza militară din Kandahar. Timp de aproximativ şase luni, militarii batalionului vor participa la misiunea NATO ”Resolute Support”, executând misiuni de protecţie a forţei în aria de responsabilitate, de menţinere a unui climat de securitate stabil şi de consiliere a Forţelor Naţionale Afgane de Securitate şi Apărare. Între ei se află şi 15 femei, una dintre ele fiind sublocotenentul Diana Marcu, promoţia 2014, aflată la prima astfel de misiune.

„E prima mea misiune în teatrul de operaţii Afganistan. Deocamdată am emoţii, dar sper că acolo îmi vor trece. Tot ceea ce contează este să-mi fac misiunea şi să îndeplinim capacităţile operaţionale. (…) Plec cu prietenul meu. Suntem la aceeaşi companie, sper să ne vom întoarce sănătoşi şi bine. El reprezintă un adevărat sprijin pentru mine, un om pe care te poţi baza. Sper ca şi eu să fiu sprijinul său”, a spus sublocotenent Diana Marcu.

În cadrul detaşamentului se regăsesc şi doi fraţi gemeni, Mihai şi Teodor Căpîlnean. Cei doi sunt din Blaj, încadraţi la unitatea din Topraisar şi vor participa pentru prima dată la o misiune în teatrul de operaţii.

„Este prima mea misiune. Am început cariera doar de doi ani, am terminat Academia în 2014. Am oamenii în unitate cu multă experienţă, cu multe misiuni în teatrele de operaţii. Nu mi-e frică, doar emoţii, aşa de început până mă obişnuiesc să văd cum e acolo. (…) Fratele e mai mare, cu vreo 5 minute. Mă ajută destul de mult gândul că îl am şi pe el lângă mine. Am făcut totul împreună - liceul, academia, acum şi în misiune amândoi. Avem o legătură foarte strânsă. Avem grijă unul de altul”, a spus sublocotenent Mihai Căpîlnean, fiind completat şi de fratele său, Teodor: „Ne apărăm spatele unul altuia. Suntem pregătiţi pentru orice situaţii. Mergem cu un pic de emoţii, dar o să trecem peste”.

Ceremonia a cuprins primirea onorului şi trecerea în revistă a trupelor, intonarea imnului naţional al României, executarea apelului solemn, citirea extrasului din Ordinul de misiune şi oficierea serviciului religios. La ceremonie a fost prezent şi şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, care le-a urat militarilor să se întoarcă cu toţii sănătoşi acasă şi să fie atenţi la toate detaliile „pentru că de cele mai multe ori micile detalii fac diferenţa”.

„Am convingerea că la nivelul statului major al unităţii s-au desfăşurat toate activităţile pregătitoare în ceea ce priveşte partea de organizare şi pregătire a elementelor de concreteţe şi specificitate conform ultimelor date şi informaţii din teatrul de operaţii şi suntem convinşi că alături de aliaţii noştri din NATO ne vom îndeplini misiunea şi, la final, în luna martie anul viitor, vor raporta misiune îndeplinită. Le doresc să fie atenţi la toate detaliile, pentru că de cele mai multe ori micile detalii fac diferenţa. Am încredere că vor acorda atenţia cuvenită ţinând cont încă o dată de numărul mare de misiuni pe care o parte dintre ei le-au executat. Le doresc, alături de camarazii lor din alianţă, să coopereze şi să-şi demonstreze nivelul de profesionalism şi, de asemenea, le doresc să se întoarcă cu toţii sănătoşi acasă”, a spus generalul Nicolae Ciucă.

La final, militarii au defilat în Piaţa Ovidiu, în aplauzele celor prezenţi, membri ai familiilor şi prieteni apropiaţi.

Pregătirea batalionului pentru participarea la misiune în teatrul de operaţii Afganistan a început la data de 21 martie 2016 şi a durat patru luni. În această perioadă, militarii Batalionului 341 Infanterie Protecţia Forţei ”Rechinii Albi” au parcurs etapele unui program complex de pregătire. S-au antrenat în trei poligoane de instrucţie şi trageri din ţară - Biruinţa, Babadag şi Cincu, unde au aplicat tactici, tehnici şi proceduri NATO specifice misiunilor de stabilitate şi sprijin, pentru îmbunătăţirea şi evaluarea nivelului de instruire.

Batalionul 341 Infanterie este o unitate de elită a Armatei României şi a executat până în prezent următoarele misiuni externe: „ROFND VIII-X” (2004-2005) în Kosovo, „IRAQI Freedom” (2008-2009) în Irak şi ISAF (2006, 2011) în Afganistan.

Începând cu anul 2010, a fost acordat Batalionului 341 Infanterie denumirea onorifică „Constanţa”, iar pentru participarea la misiuni internaţionale, începând cu anul 2016, denumirea simbolică „Rechinii Albi” - „White Sharks”.

Ca semn al recunoaşterii valorii profesionale, dar şi ca o provocare, începând cu anul 2000, Batalionul 341 Infanterie „Constanţa” a fost nominalizat să reprezinte România în cadrul iniţiativei regionale SEEBRIG (South Eastern European Brigade), alături de alte şase state partenere: Albania, Bulgaria, Italia, Grecia, Macedonia şi Turcia.

Pentru profesionalismul dovedit pe timpul participării la numeroase exerciţii şi misiuni internaţionale, drapelul de luptă al Batalionului 341 Infanterie „ Constanţa” a fost decorat cu următoarele distincţii şi medalii: „Emblema de Onoare a Forţelor Terestre”, „Emblema de Onoare a Statului Major General şi medalia „Virtutea Militară în grad de Cavaler cu însemne de război.

Comandantul Batalionului 341 Infanterie ”Constanţa” este locotenent colonelul Liviu Necula, care şi-a asumat conducerea Rechinilor Albi la data de 1 octombrie 2013. Acesta a fost decorat cu Medalia NATO Non-Article 5 pentru misiunile îndeplinite în Afganistan, Semnul Onorific „În Serviciul patriei” pentru 20 de ani de activitate în Ministerul Apărării Naţionale şi Medalia de Onoare a Forţelor Terestre Române.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici