Dosarul licenţelor Microsoft: Pinalti şi Cocoş ar fi făcut lobby intens la Boc, Funeriu şi Vreme

Un martor din dosarul licenţelor Microsoft susţine că fostul şef al Fujistsu România ar fi demarat un lobby intens la foşti demnitari, pentru ca firma controlată de el să câştige noile contracte, lobby-ul fiind făcut de Dorin Cocoş şi Gheorghe Ştefan la Emil Boc, Daniel Funeriu şi Valerian Vreme.

1501 afișări
Imaginea articolului Dosarul licenţelor Microsoft: Pinalti şi Cocoş ar fi făcut lobby intens la Boc, Funeriu şi Vreme

Daniel Funeriu şi Valerian Vreme (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Declaraţia respectivului martor este prezentată în documente ale procurorilor anticorupţie, aflate printre cele prin care se cere aviz pentru începerea urmării penale a nouă foşti miniştri, în acest dosar.

Potrivit martorului, la cererea fostului şef al Fujistsu România, Claudiu Florică, omul de afaceri Dorin Cocoş şi primarul din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, au făcut lobby la Emil Boc şi la membri ai cabinetului condus atunci de acesta. În declaraţia dată la DNA, martorul arăta:

"În anul 2008, Călin Tatomir a fost numit director general la Microsoft. El a declarat în piaţă că a acceptat această funcţie doar pentru a se ocupa împreună cu Claudiu Florică de reînnoirea contractului de licenţiere cu Guvernul României.

De altfel, Călin Tatomir a părăsit Microsoft în 2010, după semnarea acestui contract.

Călin Tatomir se cunoştea foarte bine cu Claudiu Florică, ambii lucrând împreună la Compaq şi apoi lucrând în diverse proiecte. Claudiu Florică nu a mai dorit să folosească FSC, preferând să aibă direct control asupra firmei care va câştiga noul contract.

 

El a demarat un lobby intens cu ajutorul lui Dinu Pescariu, prin Dorin Cocoş şi Gheorghe Ştefan asupra premierului Emil Boc şi a miniştrilor Gabriel Sandu - MCSI şi Gheorghe Pogea - MF, pentru a obţine acceptul pentru reînnnoirea contractului de licenţiere.

Claudiu Florică i-a cerut lui Călin Tatomir să obţină un discount de 65% de la Microsoft având în vedere cantităţile foarte mari de licenţe pentru care se semna noul contract precum şi investiţiile făcute deja de Guvernul României în licenţele Microsoft.

După obţinerea acestui discount Claudiu Florică a cerut MCSI demararea procedurii de licitaţie. Claudiu Florică cu sprijinul ministrului Gabriel Sandu, a impus condiţii foarte restrictive de participare la licitaţie pentru nu avea competitori.

Se cereau diverse certificări pentru persoanele din cadrul firmelor ce participau la licitaţie, cifre de afaceri pe acest tip de contract în zona guvernamentală din România şi astfel erau eliminaţi competitorii.

În aceste condiţii la licitaţie s-a prezentat un singur consorţiu de firme, majoritatea acestor firme fiind deţinute direct sau prin interpuşi de Claudiu Florică. Acest consorţiu a câştigat licitaţia şi a semnat contractul cu MCSI. Preţurile licenţelor au fost şi de această dată mult mai mari decât costurile, ascunzând mita cerută de autorităţi.

Ca şi în trecut Claudiu Florică a cesionat acest contract către Unicredit România, a încasat suma pentru întreaga perioadă de 3 ani şi a plătit mita cerută de autorităţi prin intermediul mai multor firme off-shore. Pe modelul din 2004, contractul a fost extins printr-un act adiţional semnat în august 2011, cu licenţele educaţionale pentru Ministerul Educaţiei.

Lobby-ul pentru miniştrii Valerian Vreme şi Daniel Funeriu au fost făcut tot prin intermediul lui Dorin Cocoş şi Gheorghe Ştefan.

Acest act adiţional a fost semnat fără licitaţie publică aşa cum ar fi fost necesar. De altfel, Corpul de Control al primului - ministru a descoperit mai multe ilegalităţi legate de semnarea acestui act adiţional.

În urma articolului din Wall Street Journal privind suspiciunile de mită legate de contractul semnat în 2009, precum şi a investigaţiilor DOJ, la finalul contractului în 2013, guvernul a decis să achiziţioneze licenţele din contract, opţiune pe care o avea conform contractelor de licenţă, Microsoft.

Prin opţiunea de închiriere Guvernul a plătit mult mai mulţi bani în cei 8 ani de contract, o mare parte din aceştia reprezentând mita, opţiunea de cumpărare care era mai economică a fost ignorată de autorităţi pentru că nu permitea diferenţele mari de preţ între vânzare şi cumpărare, diferenţe care reprezentau mita pentru aceste contracte, respectiv aproximativ jumătate din ceea ce s-a plătit”.

Un alt martor audiat în dosar a vorbit despre înţelegerile privind sumele de bani care să le revină lui Dorin Cocoş, Gheorghe Ştefan, Dinu Pescariu şi fostului ministru Gabriel Sandu:

"În mod direct am fost implicat şi în procedura de achiziţii publice de către Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale a licenţelor Microsoft destinate utilizării în administraţia publică în anul 2009.

Având în vedere că începând cu anul 2009 (luna mai, pentru licenţele guvernamentale şi noiembrie, pentru licenţele educaţionale) administraţia publică românească nu mai avea dreptul să utilizeze, legal licenţele Microsoft contractate în anul 2004 se previziona încheierea unui nou contract de achiziţie a acestor licenţe.

În aceste condiţii am luat legătura din nou cu Dinu Pescariu pe care l-am rugat să caute relaţii în mediul guvernamental, cunoscând posibilităţile sale în acest sens.

După un timp, în cursul lunii ianuarie 2009, Dinu Pescariu mi-a făcut cunoştinţă cu Dorin Cocoş, care m-a primit în biroul său din Euro Hotel, situat lângă Arcul de Triumf. Aici mai erau de faţă Gabriel Sandu, Ministrul Comunicaţiilor şi Gheorghe Ştefan, vicepreşedintele PDL.

În cursul discuţiilor i-am informat despre intenţia mea de a participa la procedura de achiziţie a licenţelor Microsoft destinate administraţiei publice, iar cei trei s-au arătat dispuşi să se implice în această procedură în schimbul unor sume de bani. Chiar au fost interesaţi de marja de profit şi de procentul pe care urma să îl ofer.

Cu cei trei am avut mai multe întâlniri şi atunci când am cunoscut cifra aproximativă a marjei de profit (în mai 2009) am stabilit sumele pe care puteam să le ofer pentru influenţa pe care Cocoş şi Gheorghe Ştefan urmau să o exercite asupra funcţionarilor publici.

În ceea ce-l priveşte pe Gabriel Sandu procedura depindea şi de el, astfel încât suma pe care a solicitat-o era cu titlu de mită.

Am convenit - de fapt Dorin Cocoş a făcut repartizarea sumelor (ca suma de 2.300.000 euro să ajungă la Gabriel Sandu prin intermediul ESSIM Partners din Cipru, controlată de prietenul acestuia, un anume Dan), suma de 4.000.000 la Gheorghe Ştefan (prin intermediul societăţii DD Land Oil din Cipru) iar diferenţa de circa 9.000.000 euro să fie transferată către Dinu Pescariu.

Din această sumă urma ca Dinu Pescariu să-i dea lui Dorin Cocoş suma convenită între ei"

Procurorul general al Parchetului ICCJ a trimis ministrului Justiţiei, preşedintelui şi PE referatul DNA prin care se solicită aviz pentru începerea urmăririi penale în cazul celor nouă foşti miniştri care în perioada mandatelor ar fi săvârşit fapte de corupţie, în cazul licenţelor Microsoft.

Potrivit DNA, persoanele din Guvern, ministere şi din societăţile implicate în derularea proiectului privind licenţele Microsoft pentru şcoli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv în cadrul contractului.

DNA susţine că foştii miniştri Dan Nica, Şerban Mihăilescu, Ţicău Adriana, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu şi Sandu Gabriel "şi-au exercitat cu rea-credinţă atribuţiile de serviciu, determinând încheierea contractului cadru de licenţiere din 15.04.2004 în condiţii oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de Microsoft în considerarea Guvernului României, şi implicit permiţând plata unor comisioane către persoanele implicate".

Totodată, anchetatorii au indicii că cei şase foşti miniştri au pretins şi primit sume de bani pentru a-şi exercita în mod defectuos atribuţiile de serviciu şi pentru a-şi exercita influenţa asupra altor persoane, pentru a fi favorizată firma Fujitsu Siemens Computers la încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici