Elevii unei şcoli gimnaziale din Gorj învaţă în clase în care temperatura coboră la 8 grade

Aproximativ o sută de elevi de la şcoala gimnazială din comuna Stăneşti, judeţul Gorj, stau, de aproximativ o săptămână, la ore, cu geci şi mănuşi, în clase temperatura coborând chiar şi la 8 grade, din cauza unor defecţiuni la centrala termică.

637 afișări
Imaginea articolului Elevii unei şcoli gimnaziale din Gorj învaţă în clase în care temperatura coboră la 8 grade

Gorj: Elevii unei şcoli gimnaziale învaţă în clase în care temperatura coboră la 8 grade

Autorităţile locale susţin că până la rezolvarea problemei, copiii ar putea fi trimişi forţat în minivacanţă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

De aproximativ o săptămână, elevii de la Şcoala Gimnazială Stăneşti sunt nevoiţi să stea la cursuri îmbrăcaţi în hainele de iarnă, pentru că în clase temperaturile sunt cuprinse între 8 şi 10 grade Celsius.

Părinţii sunt revoltaţi şi cer să fie luate urgent măsuri.

”Este frig, mai rău ca afară. Directorul spune că e veche centrala şi nu poate să o mai repare. De doi ani merge la fel. Vin copiii şi ne spun că îngheaţă de frig şi nu mai pot să stea la ore. Nu ia nimeni nicio decizie”, a spus tatăl unui elev.

”Am un băiat în clasa a VIII-a şi nu au căldură deloc în clasă. Sunt bolnavi, le dăm tratamente tot timpul. Centrala e veche şi nu se poate repara. Domnul primar a zis că încearcă şi, dacă nu se rezolvă, stagnează copiii câteva zile şcoala, ca să schimbe centrala”, a declarat mama unui alt elev.

Defecţiunile la centrala termică au apărut înainte de minivacanţa de 1 Decembrie.

”Această problemă durează de aproximativ o săptămână. Avem nişte centrale vechi, care au căzut. Am chemat băieţii de la o firmă şi încercăm să remediem această situaţie. În cele cinci zile am căutat firmele care se ocupă, dar ţinând cont că au fost anumite zile libere, nu am găsit pe cineva. Personal m-am ocupat să aduc o firmă care, în acest moment, lucrează. A mai fost o situaţie similară şi anul trecut, dar s-a remediat şi se remediază în continuare, facem tot ce ţine de noi astfel încât copiilor să le fie bine. Şi în cancelarie e frig, nu avem nicio sursă de căldură. Împărtăşim aceeaşi condiţie cu copiii”, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, Alin Holingher, directorul şcolii.

Reprezentanţii Primăriei Stăneşti susţin că, dacă problema căldurii nu va fi rezolvată în această săptămână, copiii ar putea fi trimişi într-o nouă minivacanţă.

”Eu sunt de cinci luni primar. Nu am ştiut că au mai fost probleme în trecut, la noi acum au apărut. Am căutat mai multe firme şi, deoarece centralele sunt de un tip vaillant, nimeni nu vrea să le repare, spunând că sunt vechi. O singură firmă am găsit, care deja se ocupă. Au venit doi oameni şi încearcă să remedieze defecţiunea. Am făcut adresă şi la Inspectoratul Şcolar şi ni s-a promis că vom primi nişte bani să achiziţionăm la şcoli una sau două centrale noi. Problema este că va trebui să fie schimbată toată coloana de încălzire, va trebui să schimbăm toată reţeaua şi va dura, sunt conducte inclusiv în pod. În vacanţă vom rezolva problema. În caz că nu se remediază, vom întrerupe cursurile la clasele V-VIII până la rezolvarea problemei, fiind o lucrare mai amplă. Vom achiziţiona calorifere electrice, în caz contrar”, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, Ştefan Blideanu, primarul comunei Stăneşti.

Şcoala dispune şi de sobe pe gaz, însă nu pot fi puse în funcţiune, întrucât ar pune viaţa copiilor în pericol.

”Nu se poate învăţa. Eu am păţit aşa ceva, cu frigul, pe vremea când eram student, pe vremea lui Ceauşescu, făceam cursuri la minus 5 grade, la Facultatea de Medicină Veterinară neîncălzită, dar eram mai mare. Copilaşii sunt destul de mici şi sensibili. O zi sau două vom întrerupe cursurile până aducem încălzitoare. Vom rezolva problema în maxim două zile. Nu putem să dăm drumul la sobe, le-am închis, am pus dopuri că erau pierderi de gaze”, a adăugat edilul comunei Stăneşti.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici