EXCLUSIV Presupusele agresiuni de la Penitenciarul Giurgiu, investigate de procurorii militari

Ancheta deschisă după ce mai mulţi deţinuţi de la Penitenciarul Giurgiu au acuzat că au fost bătuţi "cu bestialitate" după protestele din vară va fi preluată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, în dosar fiind vizaţi şi jandarmi, au declarat surse judiciare pentru MEDIAFAX.

1316 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV Presupusele agresiuni de la Penitenciarul Giurgiu, investigate de procurorii militari

EXCLUSIV Presupusele agresiuni de la Penitenciarul Giurgiu, investigate de procurorii militari

Dosarul este în prezent la Parchetul de pe lângă Judecătoria Giurgiu, fiind începută urmărirea penală in rem pentru abuz în serviciu, rele tratamente şi tortură. În cauză există plângerile mai multor deţinuţi de la Penitenciarul Giurgiu, în care susţin că au fost bătuţi, dar şi Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), instituţia făcând o sesizare pentru abuz în serviciu.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că în perioada imediat următoare cauza va fi înaintată Parchetului de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, procurorii de aici având competenţa de a instrumenta dosarul întrucât în documente apar numele mai mulor jandarmi, aceştia având statut de militari. Potrivit sursei citate, jandarmii apar pe imaginile surprinse de camerele de supraveghere din interiorul penitenciarului, aceştia fiind surprinşi în cadrul scenelor de violenţă.

Ca mijloace de probă, la dosar au fost depuse mai multe serii de imagini ridicate din închisoare. Sursele citate susţin că înregistrările de pe o cameră de supraveghere amenajată pe unul dintre holuri ar fi captat imagini din încăperea în care unul dintre deţinuţi era bătut, uşa fiind lăsată deschisă. Aceleaşi surse pecizează că în acest clip apar persoane mascate care îl lovesc pe bărbat, dar şi persoane din conducerea Penitenciarului de Maximă Siguranţă Giurgiu care asistă.

Pe lista celor ce au fost audiaţi sau urmează să fie audiaţi în acest dosar sunt trecute 130 de persoane, printre care angajaţi ai penitenciarului, oameni din conducere, poliţişti şi jandarmi, susţin surse judiciare.

În luna iulie, Penitenciarul de Maximă Siguranţă Giurgiu a fost pe lista închisorilor unde sute de persoane, nemulţumite de condiţiile de detenţie, au protestat mai multe zile la rând.

După încheierea revoltei, la închisoarea din Giurgiu patru deţinuţi ar fi fost bătuţi cu bestialitate după ce ar fi fost acuzaţi că şi-au instigat colegii la protest. La câteva ore după bătaia care ar fi fost primită chiar şi în prezenţa conducerii închisorii, cei patru au fost transferaţi. Reprezentanţii Penitenciarului Giurgiu recunosc mutarea celor patru, dar neagă toate celelalte presupuse fapte de violenţă.

"Fără niciun fel de explicaţii, toţi cei patru deţinuţi aflaţi în cameră am fost încătuşaţi cu mâinile la spate şi trântiţi pe burtă după care agenţii au indicat mascaţilor să ne bată atât pe mine cât şi pe ceilalţi. Am fost bătut cu bestialitate de către mascaţi, încasând lovituri de baston, de scut şi de bocanci cu nemiluita. Am auzit când gardienii le spuneau mascaţilor să mă lovească în special pe mine pentru că «am fost şmecher şi că mă dau şmecher» ", se arată în plângerea depusă de unul dintre deţinuţi la Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), obţinută de MEDIAFAX

Agenţia de presă MEDIAFAX a intrat în posesia rapoartelor de medicină legală, dar şi a sesizărilor formulate de unii dintre aceştia către Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Ministerul Justiţiei, Avocatul Poporului şi Parchetul Giurgiu.

“Cineva dintre cei prezenţi, din conducerea penitenciarului, a ordonat să fiu legat în poziţia ghemuit, încătuşat la picioare şi cu mâinile încătuşate în faţă peste cătuşele legate la picioare şi, din nou, o multitudine de lovituri de baston, de pumn, de picior mi-au fost aplicate în toate zonele corpului, resimţindu-le cu mare acuitate în zona capului. De asemenea, am fost lovit cu bastoanele la tălpi, fiind în mod continuu înjurat de către cei prezenţi în cameră”, se arată în sesizarea depusă la ANP.

Într-un răspuns pentru MEDIAFAX, reprezentanţii Penitenciarului de Maximă Siguranţă Giurgiu precizau că, în urma protestelor din iulie, nicio persoană condamnată nu a solicitat îngrijiri medicale.

" Nu au existat deţinuţi care să solicite transportul la Serviciul/Institutul de Medicină Legală pentru expertizare. Raportat la protestele din cursul lunii iulie a.c., la nivelul instituţiei noastre nu au fost formulate reclamaţii de către deţinuţi care să acuze violenţe fizice din partea personalului angajat. În prezent, la tot nivelul Penitenciarului Giurgiu, se fac verificări cu privire la împrejurările concrete ce au stat la baza declanşării şi derulării acţiunilor de protest în cursul lunii iulie 2016. Dintre deţinuţii care au manifestat forme de protest în cursul lunii iulie 2016, doar patru au fost transferaţi la alte unităţi penitenciare", se arată în răspunsul Penitenciarului de Maximă Siguranţă Giurgiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici