IPS Bartolomeu, aflat în stare critică, adus la Cluj după ce a fost spitalizat 10 zile la Viena

Mitropolitul Clujului, IPS Bartolomeu, a fost adus, luni noapte, la Cluj, cu un avion sanitar, de la Clinica AKH din Viena, unde a fost spitalizat timp de zece zile, după ce medicii austrieci au apreciat că starea acestuia este critică şi că o intervenţie chirurgicală nu este indicată.

50 afișări
Imaginea articolului IPS Bartolomeu, aflat în stare critică, adus la Cluj după ce a fost spitalizat 10 zile la Viena

IPS Bartolomeu, aflat în stare critică, adus la Cluj după ce a fost spitalizat zece zile la Viena (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Aeronava a sosit pe Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca în jurul orei 1.00 şi a fost aşteptată pe pistă de două echipaje SMURD care l-au preluat pe mitropolit pentru a-l transporta la Clinica de Chirugie numărul 1, unde va fi internat la Secţia de Terapie Intensivă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Coordonatorul SMURD Cluj, Nicolae Moldovan, a declarat că starea mitropolitului este gravă.

"Mitropolitul Clujului, IPS Bartolomeu, va fi internat la Secţia de Terapie Intensivă a Clinicii de Chirugie numărul 1. Din câte ştiu, este în stare gravă. Trebuie să stabilim cu colegii austrieci care l-au însoţit de la Viena care este situaţia exactă", a spus Moldovan.

La aeroport a sosit, în cursul nopţii de luni spre marţi, pentru a-l aştepta pe mitropolit, şi episcopul vicar Vasile Someşeanul, care a declarat că mitropolitul Bartolomeu "a dorit să treacă din lumea aceasta din locuinţa sa, de pe patul său de suferinţă".

"Starea de sănătate a IPS Bartolomeu este critică şi s-a înrăutăţit datorită vârstei şi a unei slăbiciuni înregistrate în ultimele trei luni. Va fi internat la Chirurgie 1, unde va fi ţinut sub supraveghere până va putea ajunge acasă, pentru că mitropolitul şi-a dorit să treacă din lumea aceasta din locuinţa sa, de pe patul său de suferinţă", a spus Vasile Someşeanul.

Potrivit acestuia, Mitropolia Clujului va continua în zilele următoare să facă rugăciuni la Sfânta Liturghie şi la Sfântul Maslu "pentru uşurarea suferinţelor mitropolitului".

"Şi clerul, şi credincioşii se mobilizează pentru că dorim să-l avem cât mai mult printre noi pe mitropolitul Clujului", a mai spus Vasile Someşeanul.

IPS Bartolomeu a fost adus în ţară după ce cardiologii austrieci au apreciat că starea mitropolitului este critică şi că o intervenţie chirurgicală nu este indicată din cauza multiplelor afecţiuni ale acestuia, astfel că au renunţat la continuarea tratamentului.

Mihai Lucan, şeful Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, cel care a ţinut legătura cu medicii de la Clinica AKH din Viena, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că medicii austrieci au considerat că o intervenţie chirurgicală nu este oportună din cauza multiplelor suferinţe ale mitropolitului şi nu ar aduce niciun beneficu major sănătăţii acestuia.

Astfel, medicii de la Clinica AKH din Viena - unde a fost internat mitropolitul - au renunţat la continuarea tratamentului considerând cazul prea grav, a spus Lucan.

Mai mult, mitropolitul Clujului şi-a exprimat dorinţa de a reveni acasă.

Lucan spunea că pe timpul transportului de la Viena la Cluj mitropolitul urma să fie intubat, avionul sanitar fiind dotat cu echipamente de terapie intensivă.

IPS Bartolomeu a fost dus la Clinica AKH din Viena în 14 ianuarie, după ce medicii de la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, unde mitropolitul era internat din 22 decembrie 2010, i-au recomandat un examen de specialitate cardiologic care nu putea fi realizat în ţară din cauza lipsei de aparatură, declara purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.

Mihai Lucan, şeful Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, a declarat, în ziua următoare, pentru MEDIAFAX, că mitropolitul Clujului, IPS Bartolomeu, a primit tratament pentru pneumonie la Clinica AKH din Viena şi urma ca medicii austrieci să decidă asupra unei eventuale intervenţii cardiace.

Prerogativele mitropolitului Clujului, IPS Bartolomeu, au fost preluate pe durata internării acestuia într-un spital din Viena de către episcopul vicar Irineu Bistriţeanul, care gestionează activitatea curentă a instituţiei, fără a avea drept să decidă asupra schimbării sau mutării personalului clerical.

Mitropolitul Clujului va împlini, în 18 martie, 90 de ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici