Ministrul Justiţiei, huiduit când a ajuns la Penitenciarul Gherla. Pungi cu prune aduse de protestatari/ UPDATE: Negocierile dintre sindicaliştii din penitenciare şi Raluca Prună au eşuat

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a fost huiduit, luni, când a ajuns la Penitenciarul Gherla, în faţa căruia peste o sută de angajaţi protestează cerând majorarea salariilor. La Penitenciarul Poarta Albă din Constanţa au protestat circa 50 de sindicalişti, transmit corespondenţii MEDIAFAX.

1898 afișări
Imaginea articolului Ministrul Justiţiei, huiduit când a ajuns la Penitenciarul Gherla. Pungi cu prune aduse de protestatari/ UPDATE: Negocierile dintre sindicaliştii din penitenciare şi Raluca Prună au eşuat

Ministrul Justiţiei, huiduit când a ajuns la Penitenciarul Gherla

UPDATE 12.00 Negocierile dintre sindicaliştii din penitenciare şi ministrul Justiţie, Raluca Prună, care au avut loc, luni, la Penitenciarul Gherla, au eşuat, iar angajaţii din sistemul penitenciar au anunţat că vor continua protestele, transmit corespondenţii MEDIAFAX.
 
O delegaţie a sindicatelor din penitenciare s-a întâlnit, luni, la Penitenciarul Gherla, cu ministrul Justiţiei, Raluca Prună, căreia i-au adus la cunoştinţă nemulţumirile legate de plata orelor suplimentare, inechităţile salariale din sistem, lipsa de personal.
 
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Florin Şchiopu, a declarat, la finalul discuţiilor, că acest fel de negocieri a mai avut loc de două ori, "cu acelaşi rezultat, din păcate”.
 
"Avem trei luni de când nu avem nicio rezolvare, vom continua cu mişcările de protest până când vom intra în normalitate. Nu a fost nicio rezolvare, negocierile au fost un eşec”, a spus Şchiopu.
 
Florin Stoica, lider de sindicat de la Penitenciarul Jilava, a declarat, la rândul său, că ministrul Raluca Prună a avut "nesimţirea” să susţină că liderii de sindicat induc în eroare angajaţii din penitenciare.
 
"Cum am intrat aşa am ieşit. Am avut răbdare, am avut înţelegere, am lăsat-o să lucreze cu ministrul Muncii, dar nu s-a îmtâmplat nimic, ci doar poartă o corespondenţă şi noi nu ştim dacă se va concretiza. Ne-a mai dat un termen, jumătatea lunii octombrie, şi cam atât. Deci îi cerem, în continuare, demisia ministerului Justiţiei. Vom protesta până când ori va pleca ministrul, ori vom primi banii ca în celelalte instituţi din sistemul de apărare”, a spus Stoica.
 
Protestatarii, care sunt în continuare adunaţi în faţa Penitenciarului Gherla, scandează "Cioloş şi cu Prună sunt picaţi din lună”, "Demisia”, "Ruşine să vă fie” şi "Jos, jos, Guvernul mincinos”.
 
Ministrul Raluca Prună a rămas în Penitenciarul Gherla pentru inaugurarea unui centru terapeutic pentru femei, finanţat din fonduri norvegiene.
 
Protestul din faţa penitenciarului este aprobat până la ora 15.

ŞTIRE 10.30 Peste 100 de angajaţi ai Penitenciarului Gherla protestează, luni, în faţa instituţiei, nemulţumiţi de condiţiile de muncă şi cerând majorarea salariilor, eliminarea inechităţilor salariale, a deficitului de personal şi demiterea ministrului Justiţiei pentru "incapacitate profesională". Protestatarii vor drepturi salariale similare angajaţilor din sistemul de apărare.

Protestatarii au bannere cu mesaje precum "Muncim pe datorie, ruşine să vă fie", "Legea trebuie aplicată, nu încălcată" şi "Stop discriminării".

Totodată, cei peste o sută de angajaţi ai Penitenciarului Gherla care protestează au adus şi pungi cu prune.

De asemenea, protestatarii ai scandat "Demisia", "Ruşine să vă fie", "Jos ministrul mincinos" şi "Jos Guvernul mincinos".

În momentul în care ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a ajuns la Penitenciarul Gherla, protestatarii au huiduit.

Unul dintre liderii angajaţilor a declarat că protestatarii aşteaptă o întâlnire cu ministrul Justiţiei pentru a-i aduce la cunoştinţă nemulţumirile pe care le au.

"Am declanşat mişcări de protest în toate penitenciarele din ţară şi cerem îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, angajarea unui număr suficient de personal în penitenciare, deoarece este un mare deficit, eliminarea inechităţilor salariale şi demitea ministrului Justiţiei pentru incapacitate profesională. Avem în penitenciare 1,5 milioane de ore suplimentare, care sunt imposibil de recuperat din cauza deficitului de personal de 8.000 de angajaţi", a afirmat acesta.

O delegaţie a protestatarilor a fost invitată la discuţii cu ministrul Justiţiei.

Raluca Prună se află la Penitenciarul Gherla alături de ambasadorul Norvegiei Tove Westberg pentru a inaugura un centru terapeutic pentru femei cu o capacitate de 60 de locuri, finanţat cu 1,2 milioane de euro din fonduri norvegiene.

Şi la Constanţa, câteva zeci de angajaţi ai Penitenciarului Poarta Albă şi ai Spitalului Penitenciar Poarta Albă s-au strâns, luni dimineaţă, în faţa penitenciarului, sindicaliştii denunţând "discriminarea de la nivel guvernamental" şi lipsa de personal şi cerând îmbunătăţirea condiţiilor de lucru şi salarii mai bune.

Cei aproximativ 50 de protestatari s-au strâns în faţa Penitenciarului Poarta Albă în jurul orei 09.00, având o pancartă cu mesajul "Legea trebuie aplicată, nu încălcată! Stop discriminării!”. Ei au scandat împotriva ministrului Justiţiei, Raluca Prună, dar şi a ministrului Muncii, Dragoş Pâslaru, cerându-le demisia: "Prună nu mai sta, dă-ţi demisia!” şi "Ne conduceţi prost, nu aveţi nici un rost!”.

Sindicaliştii au pichetat Penitenciarul Poarta Albă din judeţul Constanţa timp de aproximativ 40 de minute, după care s-au retras, protestul desfăşurându-se fără incidente.

Sindicatele din Administraţia Naţională a Penitenciarelor au anunţat proteste ale angajaţilor în toate penitenciarele din ţară începând de luni.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici