Nicuşor Constantinescu: În cazul lui Strutinsky s-a comis un nou abuz. Nu există probe împotriva sa

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, susţine că omul de afaceri Sorin Strutinsky suspectat de dare de mită şi trafic de influenţă, a fost luat abuziv de către procurorii DNA şi dus la audieri, deşi nu fusese citat, şi că nu ar exista probe împotriva acestuia.

529 afișări
Imaginea articolului Nicuşor Constantinescu: În cazul lui Strutinsky s-a comis un nou abuz. Nu există probe împotriva sa

Nicuşor Constantinescu (Imagine: Alexandru Hojda/ Mediafax Foto)

"Astăzi (n.r. - miercuri) s-a întâmplat un nou abuz. Prietenul meu, Sorin Strutinsky, a fost reţinut abuziv cu mandat de aducere fără să primească citaţie, cum prevede Codul de Procedură Penală, sub aşa-zisa acuzaţie de trafic de influenţă şi nu ştiu ce alte acuzaţii pe care deja presa le vehiculează de câteva ore, dar fără să existe nicio probă împotriva prietenului meu, Sorin Strutinsky”, a declarat Nicușor Constantinescu, miercuri seară, într-o conferinţă de presă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Preşedintele CJ Constanţa a precizat că, din ceea ce a citit în presă, acuzaţiile aduse lui Strutinsky sunt slabe şi nu pot fi probate.

"Am auzit din presă, că nu am putut lua legătura cu domnul Sorin Strutinsky şi domnii avocaţi, că a fost acuzat de trafic de influenţă, că ştiu ce om ar fi declarat că i-a dat acum nu ştiu câţi ani nu ştiu ce bani ca să determine pe nu ştiu cine să facă nu ştiu ce la un contract semnat acum şapte ani. Păi numai această afirmaţie dovedeşte cât de slabă este acuzaţia şi neprobantă. Cum să afirmi că determină pe cineva care are un contract făcut cu şapte ani înainte să facă ceva, să facă o plată sau ceva ? Dacă e un contract are nişte condiţii contractuale, termen de plată, obligaţiile părţilor respective şi cred că se referea la ACN. Acel contract e de pe vremea PDL, când era domnul Zeicu director. Ce legătură are Sorin Strutinsky, om de afaceri liberal cu PDL? Ce legătură am eu, ce legătură are Radu Mazăre ? (...) ACN nu e o companie a Consiliului Judeţean, nici a Primăriei, aparţine de Ministerul Transporturilor. Şi cum este acuzat că a cerut bani prin factură, prin cont, păi asta e mită, prin cont, prin factură?”, a afirmat preşedintele CJ Constanţa.

Constantinescu a spus că reţinerea lui Sorin Strutinsky este o lovitură dată preşedintelui Consiliului Judeţean, lui Radu Mazăre, dar şi cetăţenilor judeţului Constanţa. El a adăugat că Strutinsky a fost dus la DNA doar pentru că a fost asociat cu el şi cu Radu Mazăre.

Miercuri, omul de afaceri Sorin Strutinsky, preşedintele CVM Tomis Constanţa, a fost ridicat de către anchetatori, din Capitală, şi dus la DNA cu mandat, pentru a fi audiat într-un dosar în care e suspectat de dare de mită şi trafic de influenţă, potrivit unor surse judiciare.

Strutinsky urmează să fie dus la instanţă cu propunere de arestare preventivă.

El este acuzat că ar fi primit de la reprezentantul unei firme peste 635.000 de lei şi 25.000 de euro, pentru a interveni la funcţionari ai Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile Constanţa să plătească lucrările executate de societate, în baza unui contract.

Potrivit unor documente ale procurorilor DNA, obţinute de MEDIAFAX, în 2012, Sorin Gabriel Strutinsky ar fi pretins de la o persoană, denunţătoare în cauză, o sumă de bani, care ar fi reprezentat 10 la sută din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau să fie încasate de SC Argos Industria SRL, ca parte a unui consorţiu de firme, în baza unui contract încheiat în 11 decembrie 2012 cu Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile SA Constanţa, respectiv dragaj de întreţinere pe Canalul Dunărea - Marea Neagră şi pe Canalul Poarta Albă - Midia - Năvodari.

"În schimbul sumelor de bani pretinse, Strutinsky Sorin Gabriel, prevalându-se de influenţa exercitată asupra funcţionarilor Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile SA Constanţa, a promis că va determina funcţionarii instituţiei ultim menţionate să respecte obligaţiile contractuale asumate, referitoare la plata preţului, faţă de SC Argos Industrial SRL. Pe parcursul desfăşurării activităţii infracţionale, consorţiul de firme din care făcea parte SC Argos Industrial SRL a încasat preţul lucrărilor executate (12.744.039 lei şi TVA aferentă de 3.058.569,53 lei), în baza contractului antemenţionat", susţin procurorii.

Ulterior, Sorin Strutinsky ar fi a primit de la denunţător 635.886,80 lei, bani care ar fi fost viraţi din conturile bancare ale SC Argos în conturile bancare ale societăţilor comerciale indicate de Strutinsky, respectiv SC Sisteme Internaţionale de Afaceri SA, SC Panel Building System SRL, SC CDS Project SRL, SC Classic SRL şi SC New Open Sector SA, se mai arată în documentele citate.

De asemenea, Strutinsky ar mai fi primit suma de 25.000 de euro, urmând ca diferenţa de încasat, în cuantum de 112.000 de lei, să fie achitată în cursul anului 2015, potrivit anchetatorilor.

Sorin Strutinsky este un apropiat al primarului municipiului Constanţa, Radu Mazăre, cu care este asociat în mai multe firme.

În decembrie 2014, Agenţia Naţională de Integritate cerea DNA să îl cerceteze pe Radu Mazăre pentru conflict de interese, după ce Primăria Constanţa a acordat contracte în valoare de aproape 4,6 milioane de euro firmelor Conpress Holding şi Soti Cable Neptun, în care este asociat şi Sorin Strutinsky.

Potrivit unor surse, Radu Mazăre şi Sorin Gabriel Strutinsky ar fi fost asociaţi în nouă firme, respectiv: Soti Cable Neptun SRL, SC Alliance Qwest Company SA, SC Comtex SA, SC Conpress Group SRL, SC Eurosantis Com Invest SA, SC Ideea Contrast SRL, SC Sigma Trading SRL, SC Silk Estate SA şi SC Xenoti SRL.

ANI a mai stabilit că primarul Radu Mazăre a aprobat, în urma procedurii de selecţie a ofertelor, raportul de atribuire a contractului de finanţare din fonduri nerambursabile pentru susţinerea spectacolelor care au fost organizate cu ocazia evenimentului "Sărbători de Iarnă - Orăşelul Copiilor 2013", încheiat între Primăria Constanţa şi SC Soti Cable Neptun SRL. Valoarea totală a contractelor acordate celor două societăţi comerciale este de 20.621.572, 49 lei, fără TVA (aproximativ 4.580.000 de euro).

Sorin Strutinsky spunea atunci că acţiunea ANI împotriva primarului Radu Mazăre este netemeinică şi preciza că respectivele contracte au fost încheiate în urma unor licitaţii.

Soti Cable Neptun SRL a fost înfiinţată în 1993, reprezentanţii companiei precizând atunci că are angajaţi 200 de jurnalişti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici