Paşte 2016: Preţul unui kilogram de carne de miel porneşte de la 7 lei în pieţe

Un kilogram de carne de miel costă, în pieţele din ţară, între 7 şi 25 de lei, în timp ce în unele supermarketuri ajunge şi la 30 de lei. Mielul viu, cumpărat direct de la crescători, se vinde cu 10 lei kilogramul.

7786 afișări
Imaginea articolului Paşte 2016: Preţul unui kilogram de carne de miel porneşte de la 7 lei în pieţe

FOCUS: Preţul unui kilogram de carne de miel porneşte de la 7 lei în pieţe (Imagine: Ana Poenariu/ Mediafax Foto)

În unele cazuri, preţurile la carnea de miel sunt similare sau chiar mai mici decât cele de anul trecut, în Bistriţa-Năsăud, de exemplu, preţurile fiind mai reduse faţă de anul 2015. Aici, pentru un miel viu crescătorii cerând în pieţe 9 – 10 lei/kilogram, în timp ce în magazine preţurile pentru un kilogram de carne de miel pornesc de la 18 lei. La Constanţa a fost relansat programul "Preţul corect la carnea de miel” în două pieţe, astfel că producătorii înscrişi în program pot să scadă din preţul stabilit la 23 de lei/ kilogramul de carne, dar nu îl pot majora.

ALBA

În perioada premergătoare Paştelui ortodox, DSVSA Alba a autorizat, temporar, în judeţ, şapte centre de sacrificare a mieilor, în municipiile Alba Iulia, Aiud, Sebeş şi în oraşele Abrud, Teiuş, Ocna Mureş şi Câmpeni.

Autorizările s-au făcut ca urmare a solicitărilor venite din partea primăriilor, iar centrele de sacrificare vor funcţiona până sâmbătă inclusiv, potrivit purtătorului de cuvânt al DSVSA Alba, dr. Mihai Draşovean.

”Controlul sanitar veterinar în aceste centre amenajate temporar se va face de către un medic veterinar. Examenul sanitar veterinar în aceste centre amenajate temporar este gratuit”, arată DSVSA Alba.

În judeţul Alba, mieii vii se vând cu 10 lei kilogramul, în timp ce în supermarket-uri şi măcelării preţul kilogramului sacrificat variază între 20 şi 25 de lei.

ARGEŞ

În Argeş, mielul se vinde la acelaşi preţ sau chiar mai ieftin ca anul trecut.

În cea mai mare piaţă din Piteşti unde se vând miei, la sectorul special amenajat de la etajul 1, preţul unui kilogram de carne de miel variază între 20 şi 24 de lei. Un kilogram de pastramă variază între 18 şi 22 de lei, carnea de oaie poate fi cumpărată cu 20 până la 22 de lei kilogramul, iar organele de miel costă 20 lei kilogramul.

Pastrama la baiţ costă între 22 şi 24 lei kilogramul.

Aceleaşi preţuri sunt şi în pieţele Smârdan şi Găvana din Piteşti.

La abatoarele din Bascov, preţul unui kilogram de pastramă se ridică la 24-25 de lei. Direct de la fermă, pastrama de oaie carabasă se vinde cu 29 de lei kilogramul.

În supermarket-uri sau în abatoare, carnea de miel poate fi cumpărată cu 18 lei kilogramul.

BISTRIŢA-NĂSĂUD

În judeţul Bistriţa-Năsăud, mieii se vând la preţuri mai mici decât anul trecut, pentru un miel viu crescătorii cerând în pieţe 9 – 10 lei/kilogram, în timp ce în magazine preţurile pentru un kilogram de carne de miel pornesc de la 18 lei şi ajung până la 27 de lei.

Iezii se comercializează numai în pieţe, iar pentru un kilogram de carne vânzătorii cer 12 lei.

În judeţul Bistriţa-Năsăud a fost autorizat ca punct de sacrificare a mieilor piaţa de pe strada Tărpiului din Bistriţa, dar mieii se pot sacrifica şi în cele două abatoare autorizate din judeţ.

Potrivit conducerii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bistriţa-Năsăud, mieii se pot comercializa şi în patru târguri din judeţ, respectiv la Şieu, Năsăud, Beclean şi Ilva Mare.

"Apreciem că în această perioadă se vor sacrifica 40.000 de miei pentru consumul propiu din gospodăriile populaţiei, numărul mieilor care se vor sacrifica în abatoare şi în punctul de sacrificare autorizat ajungând, după estimările de anii trecuţi, tot la 40.000 de miei”, a declarat şeful DSVSA Bistriţa-Năsăud, Sorin Oros Mănacrcă.

CLUJ

Locuitorii municipiului Cluj-Napoca pot cumpăra carne de miel pentru Paşti din incinta pieţei agro-alimentare de gros Agro Transilvania, aici fiind deschis un punct autorizat pentru sacrificarea mieilor.

Reprezentanţii Agro Transilvania au declarat, corespondentului MEDIAFAX, că acest punct pentru sacrificarea mieilor de lângă Cluj-Napoca va fi deschis în perioada 28-30 aprilie, în preajma sărbătoririi Paştelui Ortodox şi va funcţiona zilnic, între orele 10.00 şi 18.00.

"Acest punct autorizat de sacrificare a mieilor oferă tuturor clujenilor interesaţi posibilitatea de a alege şi a cumpăra mielul dorit direct de la crescători, miel care va fi sacrificat pe loc, existând astfel garanţia achiziţionării unui produs cu origini certe, sigur şi de calitate. Sunt mulţi vânzători, sunt miei suficienţi, clujenii pot veni cu încredere”, au spus reprezentanţii Agro Transilvania.

Potrivit acestora, preţul cărnii de miel la carcasă este de 25 de lei pe kilogram şi 13 lei kilogramul în viu.

De asemenea, mieii se pot cumpăra şi de la ciobani din judeţul Cluj, la un preţ de 10 lei pe kilogram.

La nivelul judeţului Cluj, mai sunt deschise puncte de sacrificare a mieilor în Turda, Câmpia Turzii, Gherla, Dej şi Huedin, dar şi în comuna Floreşti.

CONSTANŢA

Constănţenii plătesc pentru carnea de miel 23 de lei/ kilogram, la fel ca în ultimii ani, după ce Primăria Constanţa a relansat programul "Preţul corect la carnea de miel” în două dintre cele mai mari pieţe din municipiu.

Astfel, cei care doresc să cumpere carne de miel pot merge, în perioada 21 - 30 aprilie, în pieţele Griviţa şi Tomis III, acolo unde preţul maximal agreat împreună cu producătorii înscrişi în program rămâne la fel ca cel practicat în ultimii ani, de 23 de lei/kg.

În cele două pieţe au fost amenajate locaţii pentru cei peste 40 de producători înscrişi în program, aceştia fiind scutiţi de taxa de tarabă. Producătorii au posibilitatea să scadă din preţul fixat la 23 de lei/ kilogramul de carne, dar nu îl pot creşte.

De asemenea, în Piaţa Pescăruş a fost amenajat un punct de sacrificare, care va funcţiona tot până în ajunul Paştelui, unde oamenii vin, văd mielul, îl aleg, iar într-o incintă din apropierea ţarcurilor va fi sacrificat.

În afara pieţelor din municipiul Constanţa unde funcţionează "Preţul corect”, în celelalte aflate în administrarea Direcţiei Pieţe, Târguri şi Oboare fiecare producător poate fixa preţul dorit. Aici preţul poate urca până spre 25 de lei/kilogramul, în timp ce la supermarket poate ajunge şi la 27 - 30 de lei/ kilogramul.

COVASNA

În judeţul Covasna, de Paştele Ortodox mieii vând cu preţuri cuprinse între 8,5 lei şi 9 lei kilogramul în viu, conform datelor Asociaţiei Crescătorilor de Ovine din judeţul Covasna.

”În viu, preţul este între 8,5 lei, la 9 lei, iar tăiat ... depinde de unde iei…dacă iei din supermarket e minim 25 de lei, dacă iei de la particulari este de la 18 la 22-23 de lei", a declarat preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Covasna, Ioan Cosnean.

HARGHITA

Pentru Paştele ortodox, în judeţul Harghita, preţul pe kilogramul de miel viu este cuprins între 7 şi 12 lei, iar carnea de miel la carcasă va putea fi cumpărată la preţuri cuprinse între 18 şi 25 de lei, asemeni anilor anteriori, arată datele Asociaţiei judeţene a Crescătorilor de Ovine.

Preşedintele Asociaţiei crescătorilor de ovine – Harghita, Ioan Avârvarei, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, că vor fi suficienţi miei pe piaţă, preţul fiind asemănător celui din anii anteriori.

”Au apărut, miei sunt pe piaţă suficienţi, ofertă este. La preţurile care sunt acum, cum să nu fie miei? (…) E cam acelaşi preţ care a fost şi anii trecuţi, în jur de 7-12 lei, viu şi între 18 şi 25 de lei, sacrificat. Acum câţiva ani se vindea mielul la 14-15, lei în viu”, a declarat Ioan Avârvarei.

Directorul executiv adjunct al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Harghita, Antal Giovana, a declarat corespondentului MEDIAFAX că pentru Paştele ortodox, în judeţ au fost autorizate temporar două puncte de sacrificare a mieilor, la Plăieşii de Jos şi la Ocna de Sus.

SUCEAVA

În municipiul Suceava, kilogramul de miel se vinde cu 20 de lei, la fel ca anul trecut, iar comercianţii nu negociază preţul.

Crescătorii autorizaţi sanitar-veterinar au venit de marţi în hala specială din Piaţa Centrală a municipiului Suceava, iar preţul este acelaşi, 20 de lei pe kilogram, indiferent de comerciant.

Mieii scoşi la vânzare cântăresc între 10 şi 15 kilograme, iar cumpărătorii speră ca în perioada următoare să fie scăzut preţul sub 20 de lei.

Comercianţii susţin că preţul nu poate fi scăzut pentru că a fost an secetos, iar costurile pe care le-au avut sunt mai mari.

DSVSA Suceava a avizat temporar trei centre de sacrificare a mieilor în judeţ şi recomandă cetăţenilor să cumpere produse agro-alimentare doar din spaţii autorizate care sunt şi monitorizate.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici