Protest la Universitate faţă de votul dat de Senat împotriva arestării lui Dan Şova - FOTO

Aproximativ 100 de persoane protestează la Universitate, miercuri seară, faţă de avizul negative dat de senatori în cazul cererii procurorilor DNA de reţinere şi arestare a lui Dan Şova şi a procurorilor DIICOT de începere a urmăririi penale faţă de Varujan Vosganian.

3594 afișări
Imaginea articolului Protest la Universitate faţă de votul dat de Senat împotriva arestării lui Dan Şova - FOTO

Protest la Universitate faţă de votul dat de Senat împotriva arestării lui Dan Şova (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Oameni de toate vârstele s-au adunat, miercuri seară, în zona fântânii de la Universitate, pentru a protesta faţă de respingerea de către Senat a cererii procurorilor de reţinere şi arestare preventivă a lui Dan Şova, dar şi a cererii procurorilor DIICOT faţă de începerea urmăririi penale faţă de Varujan Vosganian, vor dat în 12 februarie.

Ei afişează şi scandează mesaje precum "Vrem dreptate!", "Fără imunitate!", "DNA să vină să vă ia! Şova + Vosganian", "Nu şovăim" sau "Dan ş-o va lua".

Senatorii au respins, miercuri, solicitarea procurorilor DNA pentru reţinerea şi arestarea senatorului PSD Dan Şova în dosarul privind contractele încheiate de firma sa de avocatură cu complexurile Turceni şi Rovinari. Rezultatul oficial al votului senatorilor în cazul cererii DNA vizându-l pe Dan Şova a fost de 79 de opţiuni "pentru", 67 "contra", iar cinci voturi au fost anulate.

Ulterior, Dan Şova a anunţat că a luat decizia de a se autosuspenda ”din toate funcţiile deţinute în cadrul PSD” şi a susţinut că votul din Senat îi va permite să se apere ”aşa cum se cuvine”, dacă dosarul său va ajunge în instanţă.

Preşedintele Klaus Iohannis afirma, după ce Senatul a respins cererea DNA de arestare a lui Şova, că nu poate trece cu vederea faptul că Parlamentul a blocat iar o cerere a justiţiei, arătând că, într-un stat de drept, nimeni nu este mai presus de lege, iar Parlamentul nu se poate erija în instanţă.

Ambasada Olandei a precizat, miercuri, la solicitarea MEDIAFAX, că urmăreşte "cu îngrijorare şi cu surprindere" evoluţiile privind ridicarea imunităţii parlamentarilor, mai ales în contextul în care partidele politice şi-au luat angajamentul de a lupta împotriva corupţiei, după ce Senatul a respins, miercuri, cererea DNA de încuviinţare a arestării preventive a lui Dan Şova.

Şi ambasada SUA a precizat, miercuri, la solicitarea MEDIAFAX, că imunitatea parlamentară nu trebuie folosită abuziv pentru a evita tragerea la răspundere a unor persoane şi că trebuie să se permită anchetarea cazurilor de corupţie şi aplicarea legii, iar ambasada Marii Britanii a precizat că monitorizează evoluţiile din domeniul justiţiei, inclusiv deciziile Parlamentului în ceea ce priveşte imunitatea parlamentară.

Procurorul şef al DNA a trimis în 13 martie procurorului general al Parchetului instanţei supreme referatul pentru sesizarea Parlamentului, ca acesta să încuviinţeze reţinerea şi arestarea preventivă a senatorului PSD Dan Şova. Dan Şova este urmărit penal pentru trei fapte de complicitate la abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, după ce în perioada 2007-2008 firma "Şova şi Asociaţii" a încheiat trei contracte de asistenţă juridică cu complexurile Turceni şi Rovinari, în urma cărora acestea ar fi fost prejudiciate cu aproape 3,5 milioane de lei.

(Serviciul FOTO al MEDIAFAX vă pune la dispoziţie imagini)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici