Regele Mihai l-a decorat pe Lech Walesa cu Ordinul "Coroana României" în Grad de Mare Cruce

Regele Mihai i-a înmânat fostului preşedinte al Poloniei Lech Walesa, joi seară, Ordinul "Coroana României" în Grad de Mare Cruce pentru "inegalabila contribuţie" a acestuia la căderea comunismului în Europa, cel mai important eveniment al secolului trecut.

834 afișări
Imaginea articolului Regele Mihai l-a decorat pe Lech Walesa cu Ordinul "Coroana României" în Grad de Mare Cruce

Lech Walesa (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Regele Mihai a oferit, joi seară, un dineu oficial la Palatul Elisabeta în onoarea a 12 şefi de stat din Europa Centrală şi de Est cu ocazia a 25 de ani de la căderea comunismului, la acest eveniment fiind prezent şi fostul preşedinte al României Emil Constantinescu.

Înainte de acest dineu, în Sala Regilor din Palatul Elisabeta, Regele Mihai i-a înmânat fostului preşedinte al Poloniei Lech Walesa Ordinul "Coroana României" în Grad de Mare Cruce, pentru "inegalabila contribuţie a acestuia la căderea comunismului în Europa, cel mai important eveniment al secolului trecut".

La ceremonie au fost prezenţi, alături de cei 12 foşti şefi de stat, Principesa Margareta şi Principele Radu.

Cancelarul Decoraţiilor Regale, Ioan Luca Vlad, a a declarat presei că acest eveniment este foarte important atât pentru familia regală din România, cât şi pentru România, deoarece, "pentru prima oară după 1948, Majestatea Sa Regele Mihai a decorat un alt şef de stat pe preşedintele Lech Walesa, primul preşedinte al Poloniei democratice".

"El este şi scânteia care a declanşat revoluţiile din 1989 şi care a dus la reinstaurarea democraţiei şi libertăţii în Europa Centrală şi de Est. Alături de le se află alţi foşti 11 şefi din perioada aceea tulbure care şi/au condus ţările către democraţie şi libertate. Faptul că aceşti şefi de stat precum Bulgaria, Albania, Lituania se află la Bucureşti, fapt care i se datorează în mare măsură şi preşedintelui Emil Constantinescu este o onoare pentru ţara noastră căreia i se recunoaşte rolul crucial pe care l-a avut în destrămarea comunismului în anii 90", a precizat cancelarul Decoraţiilor Regale.

La evenimentul de la Palatul Elisabeta au participat, potrivit listei de invitaţi puse la dispoziţia presei, Lech Walesa, preşedinte al Poloniei în perioada 1990-1995, Emil Constantinescu, preşedinte al României în perioada 1996-2000, Hikmet Cetin, fost vicepremier al Turciei, Markus Meckel, fost ministru de Externe al Germaniei, Sir Gavyn Arthur, al 675-lea Lord primar al Londrei în perioada 2002-2003, Gabor Dezszky, fost primar al Budapestei, Stanislav Shushkevich, preşedinte al Belarus în perioada 1991-1994, Sali Berisha, preşedinte al Albaniei în perioada 1992-1997, Petru Lucinschi, preşedinte al Republicii Moldova în perioada 1996-2001, Rexhep Meidani, preşedinte al Albaniei în perioada 1997-2002, Rudolf Schuster, preşedinte al Slovaciei în perioada 1999-2004, Boris Tadic, preşedinte al Serbiei în perioada 2004-2012, Viktor Iuşcenko, preşedinte al Ucrainei în perioada 2005-2010 şi Valdis Zatlers, preşedinte al Letoniei în perioada 2007-2011.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici