Şedinţa ordinară a CGMB, închisă din lipsă de cvorum

Şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) convocată pentru miercuri de primarul general Sorin Oprescu a fost închisă la două ore după ora anunţată pentru deschidere, după ce s-a constatat lipsa cvorumului necesar desfăşurării acesteia.

228 afișări
Imaginea articolului Şedinţa ordinară a CGMB, închisă din lipsă de cvorum

Şedinţa ordinară a CGMB, închisă din lipsă de cvorum (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

În sala de şedinţe a CGMB au fost prezenţi 24 de consilieri de la PSD, PC şi PP-DD. După două ore de discuţii între consilierii generali şi secretarul general al Primăriei Municipului Bucureşti (PMB), Tudor Toma, şedinţa nu a mai fost ţinută, având în vedere că pentru desfăşurarea acesteia era nevoie de majoritatea consilierilor validaţi, respectiv 26 de consilieri.

Timp de două ore, discuţiile au avut în vedere faptul că în urma numeroaselor şedinţe de îndată, precum şi a şedinţei ordinare desfăşurate săptămâna trecută, în CGMB există validaţi, în prezent, 56 consilieri generali.

Pe de o parte, grupul consilierilor de la PSD, PC şi PP-DD nu recunoaşte validările făcute de noua majoritate PNL-PDL, care, în replică, susţine că validările sunt legale.

Cu ocazia discuţiilor, secretarul general al PMB a aflat că are depusă plângere penală la Parchetul general, iar liderul consilierilor generali PSD, Bogdan Georgescu, a cerut prefectului Capitalei o analiză a activităţii lui Toma.

"Şedinţa a fost legal convocată de primarul general, însă este un joc al secretarului general al primăriei care, în cârdăşie cu PDL, a făcut o listă de prezenţă de 51 de consilieri generali. În mod ilegal şi abuziv, a scos de pe lista consilierilor generali doi consilieri PP-DD şi pe domnul Nicolaescu (Marcel Nicolaescu, PNL - n.r.). Vom înştiinţa şi prefectul pentru ca, în cadrul Comisiei de disciplină ce funcţionează sub controlul Prefecturii, să se analizeze activitatea domnului Toma. Domnul Toma este pus în această funcţie să fie garantul legalităţii, nu să facă dânsul ilegalităţi", a declarat Bogdan Georgescu.

Consilierii PDL şi PNL au anunţat, înaintea de ora pentru care fusese convocată şedinţa ordinară de miercuri (13.00), că nu participă la aceasta, susţinând că a fost convocată ilegal de către primarul general Sorin Oprescu.

"Consilierii generali ai PDL şi PNL de la Primăria Capitalei nu vor participa astăzi la şedinţa ordinară convocată ilegal de Sorin Oprescu, în semn de protest faţă de abuzurile repetate săvârşite de primarul general. PDL şi PNL îi cer lui Sorin Oprescu să renunţe la mascarada politică şi să respecte legea", s-a arătat într-un comunicat al PDL Bucureşti, remis miercuri agenţiei MEDIAFAX.

PDL şi PNL Bucureşti i-au cerut primarului general ”să nu mai încalce legea şi să nu mai convoace, după bunul plac, două şedinţe ordinare ale Consiliului General în aceeaşi lună, întrucât este contrar legii”.

"Reamintim faptul că după ce a convocat pentru data de 23.07.2014 o sedinţă ordinară care s-a desfăşurat în condiţii legale, Oprescu a încercat în aceeaşi zi să o revoce (lucru nepermis de lege!) şi a convocat pentru astăzi, 30.07.2014, o altă şedinţă ordinară cu aceeaşi ordine de zi ca cea din 23 iulie a.c", s-a mai arătat în comunicat.

Potrivit PDL Bucureşti, întrucât proiectele pe care Sorin Oprescu doreşte să le pună în discuţie miercuri au fost deja votate de majoritatea PNL-PDL în şedinţa ordinară de săptămâna trecută, şedinţa de astăzi nu mai are obiect.

În 23 iulie, noua majoritate din CGMB, formată din PDL, PNL şi trei consilieri PP-DD, a aprobat opt proiecte de pe ordinea de zi a şedinţei ordinare din acea zi, care a fost ţinută deşi primarul general Sorin Oprescu anunţase reconvocare ei pentru 30 iulie.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a decis reconvocarea şedinţei ordinare a CGMB din 23 iulie pentru data de 30 iulie, cu aceeaşi ordine de zi, după ce "anumite partide politice au transmis solicitări de retragere a sprijinului politic pentru unii dintre membrii Consiliului".

"Decizia este luată ca urmare a faptului că în intervalul dintre data afişării convocării şi data stabilită pentru şedinţa ordinară, anumite partide politice au transmis solicitări de retragere a sprijinului politic pentru unii dintre membrii Consikliului General al Municipiului Bucureşti, fapt ce generează incertitudini în ceea ce priveşte legitimitatea unor mandate de consilieri generali, punându-se astfel sub semnul întrebării cvorumul legal necesar adoptării proiectelor Bucureştiului", a informat Primăria Capitalei.

Oprescu a arătat că putea revoca şedinţa de miercuri "şi cu o jumătate de oră înainte".

Şedinţa ordinară din 23 iulie fusese convocată de primarul general pentru a fi aprobată mărirea bugetelor muzeelor Literaturii şi al Municipiului Bucureşti, dar şi alte "proiecte importante pentru bunul mers al serviciilor publice ale oraşului", după ce prefectul a atacat mai multe hotărâri.

Deşi Oprescu a reconvocat şedinţa CGMB de miercuri pentru 30 iulie, consilierii actualei majorităţi din Consiliu - de la PDL şi PNL, plus trei consilieri PP-DD - au rămas în sala de şedinţe şi au votat proiectele aflate pe ordinea de zi.

În ultimele săptămâni, şedinţele CGMB au fost marcate de numeroase amânări şi controverse. Acestea au început, practic, din 30 iunie, de când Consiliul are o nouă majoritate, formată din reprezentanţii PNL şi PDL, plus trei consilieri de la PPDD cu care, potrivit consilierului Mircea Raicu (PDL) s-a discutat "ca persoane fizice".

Noua majoritate din CGMB a votat, în şedinţe de îndată, mai multe proiecte de hotărâre, care au fost însă atacate de prefectul Capitalei, Nicolae Petrovan.

Prefectura a precizat că şedinţele de îndată ale CGMB sunt convocate în caz de forţă majoră şi de maximă urgenţă, conform prevederilor legale. Astfel, a explicat Prefectura, hotărârile luate în şedinţele de îndată "abuziv convocate" au fost atacate în instanţă, fapt ce va fi făcut şi pe viitor.

Printre hotărârile aprobate de noua majoritate din CGMB se numără şi aceea prin care consilierii generali Lucian Iliescu, de la PDL, şi Richard Ghiţă, de la PPDD, au fost aleşi viceprimari ai Capitalei, în locul lui Dan Darabont şi Marcel Nicolaescu.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, în 22 iulie, că viceprimarii sunt cei care au fost întotdeauna, numiţi, respectiv Dan Darabonţ şi Marcel Nicolaescu, el precizând că toate hotărârile de schimbare a acestora au fost luate în şedinţe de îndată, care au fost atacate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici