Spitalul Huşi dă în judecată Direcţia de Sănătate Publică, contestând amenda dată în cazul fetiţei moarte în unitatea sanitară

Spitalul Municipal Huşi a dat în judecată Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, contestând amenda de 25.000 de lei dată de autorităţile sanitare în urma controlului făcut, prin ordin al ministrului Sănătăţii, în cazul fetiţei de patru ani, moartă în unitatea sanitară.

150 afișări
Imaginea articolului Spitalul Huşi dă în judecată Direcţia de Sănătate Publică, contestând amenda dată în cazul fetiţei moarte în unitatea sanitară

Spitalul Huşi dă în judecată Direcţia de Sănătate Publică, contestând amenda dată în cazul fetiţei moarte în unitatea sanitară (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vaslui a fost chemată în instanţă de conducerea Spitalului Municipal Huşi, după ce unitatea medicală a fost amendată cu 25.000 de lei în cazul fetiţei de patru ani, moartă în luna octombrie în spital, la 40 de minute de la internare, din cauza unei laringite, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Sancţiunea dată spitalului din Huşi de către autorităţile sanitare vasluiene este cea mai mare dintre amenzile aplicate în urma controlului dispus de Ministerul Sănătăţii în acest caz.

Unitatea medicală a fost amendată pe motiv că nu dispunea, la data la care copila şi-a pierdut viaţa, de o cameră specială pentru Pediatrie la Compartimentul de Primiri Urgenţe.

”De fapt, spitalului i s-a imputat că nu se respectă circuitul pacienţilor aduşi de către Ambulanţă. Concret, fetiţa de patru ani a fost dusă de echipajul medical de la Ambulanţă direct la Secţia de Pediatrie, fără a trece pe la Compartimentul de Primiri Urgenţe. Directorul medical al spitalului a atras atenţia celor de la Ambulanţă să respecte protocoalele, ceea ce nu s-a întâmplat în cazul de faţă şi, de aceea, considerăm că noi nu avem nicio vină”, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX managerul Spitalului Municipal Huşi, Lucia Rotaru.

La rândul lor, cei de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean Vaslui au contestat în instanţă amenda dată de DSP, în cuantum de 20.000 de lei, întrucât echipajul medical nu a dus copila la Compartimentul de Primiri Urgenţe, ci direct la Secţia de Pediatrie.

Pe lângă sancţiunile date celor două unităţi sanitare, comisia de anchetă l-a amendat cu 2.000 de lei pe medicul pediatru Floreta Bianu pentru că a internat copilul în Secţia de Pediatrie, fără a trece pe la Compartimentul de Primiri Urgenţe, aşa cum se procedează cu persoanele aflate în stare gravă.

De asemenea, directorul medical al Spitalul Municipal Huşi, medicul Emad Wassouf , a fost amendat cu 1.000 de lei, ca persoană direct răspunzătoare pentru desfăşurarea activităţii medicale în unitatea sanitară.

Totodată, şeful Compartimentului Primiri Urgenţe, medicul Gabriela Ababei, a fost amendată cu 1.500 de lei pentru disfuncţionalităţi în desfăşurarea activităţii compartimentului pe care îl conduce.

Fetiţa de patru ani, din localitatea vasluiană Buneşti-Avereşti, a fost diagnosticată la internare cu laringită acută, cu sindrom febril, şi a primit tratament cu antibiotic. Ea a murit pe 4 octombrie 2014, la 40 de minute de la internare, părinţii copilei acuzând medicul de gardă că i-a administrat antibiotic fără a-i face înainte un test în urma căruia să se stabilească dacă este alergică la respectivul medicament.

Pe lângă amenda dată de DSP Vaslui, medicul pediatru care a tratat-o pe fetiţa de patru ani este acuzată de culpă medicală de Colegiul Medicilor Vaslui, pentru că nu a direcţionat-o pe copilă, care avea insuficienţă respiratorie din cauza complicaţiilor date de laringita acută cu care fusese internată, către specialistul de la Compartimentul Primiri Urgenţe din acelaşi spital.

”Problema în acest caz analizat de Colegiul Medicilor nu este tratamentul aplicat de medicul pediatru, ci faptul că, în primul rând, trebuia asigurată respiraţia normală pentru pacient, care fusese diagnosticat şi cu epiglotită acută. Concret, medicul pediatru trebuia să apeleze la un specialist de la Compartimentul de Primiri Urgenţe în momentul în care a constatat o insuficienţă respiratorie la pacient. Cu alte cuvinte, nu a fost respectat protocolul”, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX vicepreşedintele Colegiului Medicilor Vaslui, Mircea Zavate.

Potrivit acestuia, Colegiul Medicilor Vaslui a sancţionat-o pe medicul Floreta Bianu cu ”vot de blam”, ultima pedeapsă ce poate fi aplicată unui medic pe plan profesional de către organizaţie înainte de interdicţia de a mai exercita profesia.

Colegiul Medicilor Vaslui a declanşat, în paralel cu Poliţia şi Direcţia de Sănătate Publică, o anchetă în acest caz, în urma plângerii făcute de către părinţii copilei decedate, care acuză cadrele medicale de malpraxis.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici