Titus Corlăţean: Acuzaţiile la adresa unor instituţii franceze aduc atingere relaţiei cu Franţa

Titus Corlăţean a declarat, vineri, că acuzaţiile publice aduse unor instituţii ale statului francez contravin cutumelor diplomaticce şi aduc atingere relaţiei de prietenie cu Franţa, precizând că referirile critice la structuri de securitate riscă să prejudicieze interesele naţionale ale României.

441 afișări
Imaginea articolului Titus Corlăţean: Acuzaţiile la adresa unor instituţii franceze aduc atingere relaţiei cu Franţa

Titus Corlăţean: Acuzaţiile la adresa unor instituţii franceze aduc atingere relaţiei cu Franţa (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

"În calitate de ministru de Externe, îmi manifest profundul regret că, în contextul actualei campanii electorale, de pe poziţii de un evident partizanat politic, se aduc acuzaţii publice unor instituţii ale statului francez", precizează ministrul de Externe, Titus Corlăţean, într-o declaraţie remisă MEDIAFAX.

Ministrul Afacerilor Externe susţine că o astfel de manieră de a face campanie electorală, la nivel de şef de stat, "contravine grav regulilor şi cutumelor diplomatice şi aduce atingere, în mod neîntemeiat, unei relaţii de prietenie şi încredere" între România şi Franţa, consolidată sub forma Parteneriatului Strategic.

Corlăţean solicită celor implicaţi în campania electorală "să păstreze decenţa şi să nu întreprindă nimic care ar putea vicia relaţiile internaţionale ale României şi ar contraveni interesului naţional".

Totodată, ministrul de Externe apreciază faptul că "tendinţa constantă de a introduce în discursul de campanie prezidenţială referiri critice la structuri cu rol cheie în promovarea şi protejarea securităţii şi stabilităţii democratice a statului român, prin declaraţii care au ca scop discreditarea şi timorarea acestor instituţii, este de o deosebită gravitate şi riscă să prejudicieze pe termen lung interesele naţionale legitime ale României".

În finalul declaraţiei, ministrul Titus Corlăţean face apel la decenţă şi responsabilitate. "Campania electorală nu scuză, în nici un caz, mijloacele", conchide el.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, referitor la fotografiile cu Elena Udrea la Paris, că este o "operaţiune pe care serviciile, un serviciu românesc şi unul francez, şi l-au făcut între ele" şi a arătat că acest lucru nu trebuie să rămână aşa.

"Aceasta este o operaţiune pe care serviciile, un serviciu românesc şi unul francez, şi l-au făcut între ele", a spus Băsescu, la B1 TV.

Potrivit lui Traian Băsescu, "un reprezentant al unui serviciu român de informaţii nu se putea duce la recepţia hotelului unde a stat Elena Udrea, la Paris şi să îl pună să caute în arhivă, cu şapte luni în urmă".

"Este clar că a fost o colaborare şi ea a fost promptă, după ce Elena Udrea şi-a depus candidatura, imediat au solicitat să primească această chitanţă, pentru că fotografiile le aveau din februarie", a mai spus Traian Băsescu.

La rândul său, Eena Udrea a declarat, joi, după publicarea unor fotografii cu ea, cu Alina Bica şi cu fosta şefă a CNI, Anamaria Topoliceanu, la cumpărături la Paris, că este vorba despre un filaj al serviciilor secrete, precizând că va da în judecată hotelul care a furnizat notele de plată.

Udrea a spus că fotografiile apărute sunt făcute profesionist şi că este vorba despre o acţiune de filaj. Ea a precizat că vizita ei la Paris a fost în week-endul de Valentine's Day, în 2014, iar Alina Bica urma să participe la o acţiune la Haga, unde a şi plecat ulterior cu trenul.

Ea a mai acuzat faptul că facturile referitoare la cazarea şi masa ei la Paris au fost furnizate pe 29 septembrie, după intrarea ei în cursa prezidenţială.

"Aceste fotografii au fost cerute în data de 29.09 după ce mi-am depus candidatura la Preşedinţia României. Deci, fotografiile s-au făcut în week-endul de Valentine's Day în 13 februarie 2014, iar nota de la recepţia hotelului a fost cerută în 29.09.2014. Evident că niciun ziarist nu ar fi ţinut aceste fotografii la secret nouă luni de zile", a declarat Elena Udrea.

Udrea a mai susţinut că este vorba de "o colaborare între reprezentanţi ai serviciilor secrete".

"Aici este vorba despre o colaborare între reprezentanţi ai serviciilor secrete", a spus Udrea.

De asemenea, preşedintele PMP a arătat că informaţiile apărute în România pe "un site neasumat şi care nu mai există deja" ar fi "o lucrătură tipică serviciilor", "justificată de interesul celor care sunt în competiţie, dar şi al celor care stau în spatele lor". "În spatele lui Ponta şi Iohannis stau nu doar două structuri înţesate de oameni corupţi, ci şi reprezentanţi ai serviciilor secrete, care au ales să joace în mod ocult în favoarea unuia sau altuia dintre candidaţi. Miza o reprezintă voturile Elenei Udrea", a susţinut Udrea.

Fotografii cu Elena Udrea, şefa DIICOT, Alina Bica şi cu fosta şefă a Companiei Naţionale de Investiţii, Anamaria Topoliceanu au fost difuzate joi, pe un blog intitulat "Joscenzura2014", aceasta fiind, de altfel, unica postare de pe acest blog. De asemenea, pe blog au fost publicat şi facturi din timpul şederii la Paris. După ce presa a preluat imaginile, contul de pe wordpress.com a fost şters.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici