Trenurile care pleacă sau sosesc în Gara de Nord Bucureşti au întârzieri între 120 şi 180 de minute

Trenurile care ar fi trebuit să plece sau să ajungă miercuri dimineaţă, între orele 07.00 şi 09.00, în Gara de Nord vor înregistra întârzieri între 120 şi 180 de minute, din cauza protestului angajaţilor CFR, cea mai mare întârziere fiind înregistrată pentru un tren care venea de la Satu Mare.

726 afișări
Imaginea articolului Trenurile care pleacă sau sosesc în Gara de Nord Bucureşti au întârzieri între 120 şi 180 de minute

Trenurile care pleacă sau sosesc în Gara de Nord Bucureşti au întârzieri între 120 şi 180 de minute (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

În intervalul orar 07.00 - 08:38, din Gara de Nord ar fi trebui să plece zece trenuri, pentru acestea fiind anunţate întârzieri cuprinse între 120 şi 180 de minute.

Cea mai mare întârziere, de 180 de minute, este înregistrată pentru un tren care are ca destinaţie Braşov şi care ar fi trebuit să plece la ora 07.00, urmat de un tren cu destinaţia Piteşti, care are o întârziere de 120 de minute şi de cele care ar fi trebuit să plece la 07.20, respectiv 07.25, către Constanţa şi Urziceni, care vor pleca cu 100 de minute mai târziu.

Cu 90 de minute mai târziu va pleca şi trenul către Bacău, iar o întârziere de 80 de minute înregistrează şi trenul programat să plece către Roşiori Nord la ora 07.45. Întârzieri de până într-o oră vor mai avea la plecare trenurile cu destinaţia P. Kretzulescu H., Galaţi, Braşov şi Ploieşti Sud.

La trenurile care ar fi trebuit să ajungă în Gara de Nord între orele 07.16 şi 08.07 sunt anunţate întârzieri cuprinse între 60 şi 180 de minute, cea mai mare întârziere fiind pentru un tren care vine de la Satu Mare.

Întârzieri de 125, respectiv 120 de minute vor avea trenurile din Braşov şi Ploieşti Sud, iar un alt tren care vine de la Vatra Dornei Băi va ajunge la gara de Nord cu 115 minute mai târziu. De asemenea, întârzieri de peste 100-110 minute mai sunt anunţate pentru trenurile care vin de la Ploieşti Sud, Timişoara Nord, P. Kretzulescu H. şi Craiova, iar trenurile de la Slănic şi Piteşti vor avea întârzieri de peste o oră.

Un număr de 131 de trenuri de călători au fost oprite în staţii, miercuri, de la ora 07.00, în urma protestului angajaţilor, cele mai multe fiind din regionalele Bucureşti, Craiova, şi Iaşi, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al companiei CFR, Oana Brânzan.

"La ora 7.30, conform graficului, 131 de trenuri de călători au fost oprite în staţii, pe întreaga reţea naţională", a spus Oana Brânzan.

Dintre cele 131 de trenuri oprite în staţii, 36 sunt din regionala Bucureşti, 20 din regionala Craiova, 19 din regionala Iaşi, 15 din regionala Timişoara, câte 12 din regionalele Galaţi şi Constanţa, nouă din regionala Cluj şi opt din regionala Braşov, a precizat purtătorul de cuvânt al CFR.

Oana Brânzan a menţionat că, într-o zi normală, în circulaţie sunt 1.600 de trenuri de călători.

Feroviarii au oprit lucrul miercuri dimineaţă şi timp de două ore circulaţia pe calea ferată este blocată, protestul având loc, potrivit sindicaliştilor, în urma eşuării negocierilor privind încheierea unui nou contract colectiv de muncă.

Trenurile de călători aflate în mişcare au fost oprite în prima staţie de pe traseu, iar cele care aveau ora de plecare după 7.00 au rămas în staţii până la ora 9.00, când, treptat, va fi reluată circulaţia feroviară.

Acţiunea feroviarilor, prima din acest an, va afecta mii de călători, iar sute de trenuri aflate în mişcare între orele 7.00 şi 9.00 nu vor ajunge la timp la staţia finală, din cauza blocării circulaţiei pe calea ferată. În cele două ore de protest, călătorii sunt nevoiţi să aştepte în gări reluarea circulaţiei feroviare sau să găsească alte mijloace de transport.

Preşedintele Federaţiei Mişcare Comercial, Gheorghe Frăţică, a spus că membrii federaţiei au întrerupt voluntar lucrul, iar între orele 7.00 şi 9.00 nu va circula niciun tren de călători şi de marfă. Gheorghe Frăţică a precizat că în cele două ore erau în circulaţie aproximativ 400 de trenuri de călători şi 200 de marfă.

Frăţică a mai spus că acţiunea de miercuri se doreşte a fi un avertisment transmis conducerii CFR şi Ministerului Transporturilor, pentru încheierea contractelor colective de muncă. Liderul sindical a precizat că, în ultimii şase ani, salariaţii CFR au pierdut peste 30 la sută din venituri, dar şi alte drepturi pe care anterior le aveau.

"Sperăm să ajungem la un consens, pentru a nu fi obligaţi să declanşăm un conflict de muncă", a spus Frăţică, precizând că acest lucru este luat în calcul şi că s-ar putea ajunge la măsuri mai radicale de protest.

Liderul sindical a mai spus că până în prezent au avut un dialog "destul de bun" cu ministrul Transporturilor, Dan Şova, şi că speră ca acest lucru să continue, pentru a se finaliza prin încheierea contractelor colective de muncă.

Gheorghe Frăţică a adăugat că cei care vor să îşi recupereze banii pentru bilete, o vor putea face fără probleme.

Preşedintele Federaţiei Mişcare Comercial a mai spus că negocierile pentru încheierea noului contract colectiv de muncă au eşuat, ultima întâlnire cu ministrul Transporturilor având loc marţi. El a precizat că miercuri va mai fi o întâlnire cu ministrul, la ora 17.00.

De asemenea, miercuri, de la ora 10.00, ar urma să aibă loc discuţii cu administraţia CFR.

Federaţiile sindicale din transporturile feroviare ameninţau încă din 15 aprilie că ar putea declanşa conflictul colectiv de muncă începând cu 23 aprilie, dacă până atunci nu vor fi încheiate noile contracte colective de muncă, care să ţină cont de solicitările salariaţilor.

Printre nemulţumirile sindicaliştilor se numără cele legate de nivelul salariilor, de eliminarea drepturilor angajaţilor de a călători gratuit pe calea ferată şi de faptul că nesemnarea noilor contracte colective de muncă ar putea duce la disponibilizarea a 2.500 de salariaţi de la CFR Marfă.

CFR Călători a arătat, într-un comunicat de presă, că, la negocierea unui nou contract colectiv de muncă, administraţia companiei a oferit o majorare salarială, în medie, de 4% şi faptul că nu vor fi făcute concedieri colective de personal, în timp ce sindicaliştii au cerut 10%.

"Oferta administraţiei înseamnă transpunerea în câştigurile individuale ale salariaţilor a unei creşteri, în medie cu 4% şi fără concedieri colective de personal. Creşterea salariului brut lunar pentru funcţiile cu numărul cel mai mare de salariaţi pot fi în medie de: 5,13% pentru funcţiile de sef tren siconductor tren, 5,68% - pentru funcţiile de mecanic locomotivă-automotor si revizor tehnic vagoane, 4,65% - lăcătuş montator agregate energetice şi de transport si electrician montator de instalaţii electrice la mijloace de transport, 2,67% pentru funcţiile de: tehnician, contabil, inginer, economist si sef serviciu", se mai precizează în comunicat.

(Serviciul FOTO al agenţiei MEDIAFAX vă pune la dispoziţie imagini.)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici