Vărul deputatului Mircea Roşca a fost arestat preventiv

Omul de afaceri Adrian Rotilă, vărul deputatului Mircea Roşca, a fost arestat preventiv, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis contestaţia procurorilor împotriva deciziei prin care s-a dispus cercetarea acestuia sub control judiciar.

417 afișări
Imaginea articolului Vărul deputatului Mircea Roşca a fost arestat preventiv

Vărul deputatului Mircea Roşca a fost arestat preventiv (Imagine: Shutterstock)

"Admite propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Ploieşti. (...) Dispune arestarea preventivă a inculpatului Rotilă Adrian (...) pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 21 noiembrie 2014 pâna la 20 decembrie 2014, inclusiv", a decis instanţa supremă.

Iniţial, în 11 noiembrie, un judecător de drepturi şi libertăţi din cadrul instanţei supreme a respins cererea procurorilor de arestare preventivă a omului de afaceri, în dosarul în care este acuzat de i-ar fi dat mită vărului său, deputatul Mircea Roşca, pentru a primi contracte de achiziţii publice. Adrian Rotilă fusese reţinut în 11 noiembrie de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Ploieşti, sub acuzaţia de cumpărare de influenţă.

Procurorii au cerut Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Adrian Rotilă, însă instanţa a respins propunerea şi a dispus ca acesta să fie cercetat în libertate, sub control judiciar.

În cazul lui Mirca Roşca, DNA a solicitat aviz de la Camera Deputaţilor pentru arestarea preventivă a acestuia, fiind suspectat de două infracţiuni de trafic de influenţă, din care una în formă continuată. În 18 noiembrie, Camera Deputaţilor a încuviinţat cererile de percheziţie, reţinere şi arestare a deputatului, acuzat de fapte de corupţie. O zi mai târziu, Roşca a fost reţinut de procurorii anticorupţie, iar în 20 noiembrie a fost arestat, în urma unei decizii a ICCJ.

Potrivit anchetatorilor, în 2011, când era vicepreşedinte al organizaţiei judeţene Prahova a PNL, Roşca "a pretins de la un denunţător suma de 20.000 euro pentru a-şi exercita influenţa asupra inculpatului Popescu Gabriel Stelian şi asupra celorlalţi membri ai Consiliului Local Azuga, pentru a înlesni dobândirea unor terenuri pe raza localităţii respective de către firma denunţătorului".

Din cei 20.000 de euro, Mircea Roşca ar fi primit, prin intermediul lui Gabriel Popescu, preşedintele PNL Azuga, 5.000 de euro, iar 11.000 de euro "au fost folosiţi în interesul formaţiunii politice pe care o conducea de la nivel judeţean", susţine DNA

"Diferenţa de 4.000 euro (până la totalul de 20.000 - n.r.) a fost remisă de acelaşi inculpat secretarului Primăriei Azuga, Dumbravă Diana Camelia, în vederea îndeplinirii unor acte ce intrau în atribuţiile sale de serviciu şi care vizau desfăşurarea propriu zisă a procedurii de achiziţie publică şi desemnarea câştigătoare a firmei denunţătorului", potrivit DNA.

Mircea Roşca mai este acuzat că, în perioada 2011-2014, ar fi intervenit pe lângă factorii de decizie de la instituţii publice din judeţul Prahova - Consiliul Judeţean, Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Persoane Adulte cu Handicap Călineşti, Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat - Sucursala pentru Reprezentare şi Protocol Sinaia - pentru ca societăţilor deţinute de vărul său, omul de afaceri Adrian Rotilă, să le fie atribuite contracte de achiziţii publice.

În schimbul acestor "intervenţii", susţin procurorii anticorupţie, Roşca ar fi primit de la Rotilă aproximativ 90.000 de lei, construcţii în valoare de 35.418,39 lei şi folosinţa unui autoturism marca Audi A8.

Conform unor documente ale anchetatorilor, obţinute de MEDIAFAX, în perioada decembrie 2012 - iulie 2013, reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, în calitate de autoritate contractantă, au încheiat cu o firmă din Comarnic, în calitate de furnizor, cinci contracte de achiziţii de produse alimentare (carne de pasăre, conserve de legume, orez, zahăr), pentru blocul alimentar al spitalului. Contractele, în valoare totală de peste 440.000 de lei, au fost încheiate prin negociere directă, fără anunţ de participare, motivându-se situaţia de extremă urgenţă în care s-ar fi aflat spitalul.

Anchetatorii spun că aceste contracte ar fi fost încheiate la intervenţia lui Roşca, în favoarea firmei vărului său Adrian Rotilă.

De asemenea, firma lui Adrian Rotilă ar fi beneficiat de contracte şi cu Consiliul Judeţean Prahova, în perioada în care Mircea Roşca a fost consilier judeţean.

Mircea Roşca, în vârstă de 40 de ani, este membru al Partidului Naţional Liberal din 1997, iar din 2011 conduce filiala judeţeană Prahova a PNL, fiind deputat la primul mandat, ales în colegiul Valea Prahovei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici