CM de Formula 1: Hamilton, un nou pas către titlul mondial

Britanicul Lewis Hamilton (Mercedes) face paşi importanţi către al doilea titlu mondial din cariera sa după ce a câştigat duminică, la Austin (SUA), a cincea cursă consecutivă, însă avantajul său, 24 de puncte, poate fi considerat încă fragil, cu două etape înaintea finalului sezonului de Formula 1.

276 afișări
Imaginea articolului CM de Formula 1: Hamilton, un nou pas către titlul mondial

CM de Formula 1: Hamilton, un nou pas către titlul mondial (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Hamilton a câştigat 10 din cele 17 Mari Premii desfăşurate în 2014, dar are emoţii în continuare, pentru că ultima cursă, cea de la Abu Dhabi, din 23 noiembrie, va conta dublu ca valoare în clasamente. Astfel, cele 24 de puncte reprezintă un avans important, în condiţiile în care mai sunt 75 de puncte puse în joc, însă colegul său de la Mercedes, Nico Rosberg, poate da încă lovitura în acest final de sezon.

Hamilton a stabilit şi un record în Texas, unde a înregistrat al 32-lea succes din carieră, o premieră pentru un pilot britanic, după ce l-a devansat pe Nigel Mansell.

Cu titlul la constructori adjudecat deja, Mercedes îşi lasă piloţii să se lupte liber pentru al doilea trofeu. Hamilton a fost cel mai rapid driver în toate cele trei şedinţe de antrenamente desfăşurate pe pământ american. Cu toate acestea, Rosberg a ocupat prima poziţie a grilei de start, după calificările care au avut loc sâmbătă. O grilă de pe care au lipsit patru piloţi, cei ai echipelor Marussia şi Caterham, rămaşi în Europa din cauza problemelor financiare. Astfel, la Austin au participat doar 18 piloţi, o situaţie nemaiîntâlnită din 2005, de la Monaco Grand Prix.

Duminică, Rosberg a pornit foarte bine în cursă şi s-a instalat la conducere. Iniţial, Hamilton s-a mărginit să controleze distanţa ce-l separa de colegul său, astfel încât acesta să nu se desprindă decisiv. Prima intrare la boxe, efectuată în tururile 16, respectiv 17/56, nu a schimbat situaţia. Însă în turul 24, britanicul a declanşat un atac surprinzător asupra coechipierului său, care aproape a luat pe nepregătite şi regia transmisiunii TV. Rosberg nu a găsit un mod de a se apăra şi a fost întrecut decisiv de Hamilton. După ce a "scăpat" în frunte, liderul clasamentului piloţilor a mers "ceas" până la final şi a trecut primul linia de sosire. Rosberg nu a încercat să replice cu un contraatac şi rămâne să aştepte ca Hamilton să se confrunte cu vreo problemă tehnică în ultimele două etape. Altfel, germanului îi va fi greu să obţină titlul mondial, pentru că două locuri secunde îi vor fi suficiente lui Hamilton pentru a rămâne lider şi la final.

Şi asta pentru că, în condiţii normale, fără probleme tehnice, niciun alt rival nu se poate apropia de piloţii Mercedes. O situaţie care a fost confirmată şi pe circuitul american. Pe grilă, piloţii Williams, Valtteri Bottas şi Felipe Massa, au ocupat linia a doua, înaintea lui Daniel Ricciardo, de la Red Bull. În cursă, Ricciardo i-a depăşit pe rând pe cei doi, după câte o intare la boxe, şi australianul a terminat pe ultima treaptă a podiumului. Însă la peste 20 de secunde de Rosberg, astfel că este greu de crezut că se va implica cineva în lupta celor doi sportivi de la Mercedes.

La rândul său, brazilianul Massa l-a devansat pe colegul său finlandez, care a terminat al cincilea.

Spectacolul, atât cât a fost la Austin, i-a avut în prim-plan pe piloţii de la locul 6 în jos, iar "omul cursei' a fost Sebastian Vettel. Cvadruplul campion mondial a plecat de pe linia standurilor, în urma unei penalizări primite pentru că a schimbat unitatea de propulsie a monopostului Red Bull. Deşi s-a plâns tot timpul de comportamentul maşinii sale, germanul a reuşit să urce pe locul 6, în a doua parte a cursei. El a fost întrecut de Fernando Alonso de la Ferrari, apoi cu şapte tururi înainte de final a fost chemat la boxe pentru un nou set de pneuri soft, în condiţiile în care ceilalţi competitori "alergau" cu cauciucuri medii, destul de uzate. În cele şapte tururi, Vettel şi-a "pulverizat" adversarii, a urcat din nou, până pe locul 7, şi a încheiat cursa la o jumătate de secundă de Alonso, care a trecut linia de sosire al şaselea.

Pe locurile 8-10 s-au clasat în ordine danezul Kevin Magnussen (McLaren-Mercedes), francezul Jean-Eric Vergne (Toro Rosso) şi venezuelanul Pastor Maldonado (Lotus-Renault).

Al doilea pilot Ferrari, Kimi Raikkonen, a înregistrat din nou o evoluţie slabă, terminând pe locul 13, după ce a fost pe locul 8 al grilei de start.

În urma acestor rezultate, Hamilton a ajuns la 316 puncte în clasamentul piloţilor, iar Rosberg la 292 de puncte, pe locul 3 menţinându-se Ricciardo, cu 214 puncte.

La constructori, Mercedes a acumulat 608 puncte, Red Bull - 363 de puncte, iar Williams - 238 de puncte.

Penultima etapă a Campionatului Mondial de Formula 1, Marele Premiu al Braziliei, va avea loc duminica viitoare, pe circuitul de la Interlagos.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici