Prinţul Ali, susţinut de Platini, încearcă să pună capăt dominaţiei lui Blatter la FIFA

Prinţul iordanian Ali bin Al Hussein se prezintă la alegerile FIFA cu un program în care susţine transparenţa la forul fotbalistic mondial, în încercarea de a-l împiedica pe Joseph Blatter să câştige un al cincilea mandat, la 79 de ani.

285 afișări
Imaginea articolului Prinţul Ali, susţinut de Platini, încearcă să pună capăt dominaţiei lui Blatter la FIFA

Prinţul Ali, susţinut de Platini, încearcă să pună capăt dominaţiei lui Blatter la FIFA (Mediafax Foto/AFP)

Prinţul Ali are 39 de ani şi este fratele vitreg al regelui Abdallah II al Iordaniei şi are şi gradul de general în armata iordaniană. El este căsătorit din 2004 cu fosta jurnalistă algeriană Rym Brahimi şi are o fetiţă şi un băiat.

Vicepreşedinte FIFA pentru Asia din 2011, el este şi şef al federaţiei iordaniene de fotbal din 1999.

În momentul în care şi-a anunţat candidatura, Prinţul Ali a spus că vrea să readucă forul mondial acolo unde îi este locul şi să ofere credibilitatea de odinioară. "Trebuie să fim mai deschişi, mai transparenţi privind modul în care facem lucrurile. Nu avem nimic de ascuns şi nu trebuie să existe nimic de ascuns", a subliniat el.

Prinţul Ali este susţinut de importante personalităţi din lumea fotbalului, iar recent a primit şi sprijinul preşedintelui UEFA, Michel Platini.

Din 2012, prinţul a înfiinţat Asian Football Development Project (AFDP), un proiect de dezvoltare a fotbalului asiatic, care are drept misiune dezvoltarea jocului în Asia, în rândul tinerilor.

El a crescut într-o familie implicată în sport şi este un fervent partizan al fotbalului feminin. Sora sa, Prinţesa Haya, a fost şefa Federaţiei Internaţionale de Echitaţie, iar fratele său vitreg, Prinţul Faisal bin Al Hussein, este membru al Comitetului Internaţional Olimpic. Prinţul Ali este un mare amator de lupte greco-romane.

Iordanianul a promis că va propune ca preşedintele FIFA să aibă două mandate şi va extinde Cupa Mondiale de la 32 la 36 de echipe.

Prinţul Ali este susţinut la alegerile FIFA de vineri şi de Federaţia Română de Fotbal.

Pentru a fi ales preşedinte FIFA, un candidat are nevoie de majoritatea voturilor celor 209 ţări membre. Alegerile pentru şefia FIFA vor avea loc vineri, în cursul după-amiezii, la Zurich.

Congresul FIFA are loc în contextul în care justiţia americană a pus sub acuzare 14 persoane, printre care doi vicepreşedinţi FIFA şi şapte oficiali ai forului, în cazul de corupţie în care au fost efectuate, miercuri, arestări la Zurich.

Ancheta a început după ce americanul Chuck Blazer, fost membru al Comitetului Executiv al FIFA, a cooperat cu autorităţile americane. El a pledat vinovat în 2013 la zece capete de acuzare, incluzând complot, înşelătorie, fraudă elecroinică, şi a plătit o amendă de 1,9 milioane de dolari. Alte trei persoane, printre care doi fii ai lui Jack Warner, şi două companii de marketing sportiv au pledat de asemenea vinovate, în acest caz.

Şapte oficiali ai forului mondial au fost reţinuţi, miercuri, la Zurich, la solicitarea Departamentului de Justiţie al SUA, în legătură cu fapte de corupţie: Jeffrey Webb (Marea Britanie), vicepreşedinte al FIFA şi preşedinte al CONCACAF, Eduardo Li (Costa Rica), viitor membru al Comitetului Executiv al FIFA, Julio Rocha, însărcinat cu dezvoltarea FIFA, Costas Takkas (Marea Britanie), ataşat la cabinetul preşedintelui CONCACAF, Eugenio Figueredo (Uruguay), vicepreşedinte al FIFA, Rafael Esquivel (Venezuela), membru al CONMEBOL, şi José Maria Marin (Brazili), membru al Comitetului de organizare al FIFA pentru JO.

Oficiul Federal de Justiţie din Elveţia a precizat că persoanele reţinute sunt cercetate pentru luare de mită şi primirea de alte foloase, de la începutul anilor 1990 şi până în prezent, totalizând peste 100 de milioane de dolari. Acţiunile lor ilegale ar avea legătură cu unele turnee de fotbal din America Latină.

Implicarea americană în acest caz este ca urmare a faptului că acţiunile ilegale au fost puse la punct în SUA, iar pentru tranzacţiile financiare au fost folosite bănci din această ţară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici