Simona Halep pierde în semifinale la Stuttgart, dar părăseşte turneul cu capul sus

Spectatorii prezenţi, sâmbătă, în Porsche Arena din Stuttgart au avut parte de un tenis de înaltă clasă, oferit de Simona Halep şi Caroline Wozniacki, care au disputat unul dintre cele mai lungi şi spectaculoase meciuri din 2015.

2081 afișări
Imaginea articolului Simona Halep pierde în semifinale la Stuttgart, dar părăseşte turneul cu capul sus

Simona Halep (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Timp de trei ore, toată lumea a făcut risipă de energie, jucătoarele, care au alergat un maraton, dintr-o parte în cealaltă a lăţimii terenului sau la fileu şi înapoi, spectatorii, care s-au ridicat în picioare şi au aplaudat frenetic punctele de excepţie reuşite de ele, chiar şi arbitrul Kader Nouni, care a urcat şi coborât de multe ori din scaunul lui pentru a face pe "hawk-eye-ul" la numeroasele mingi care au căzut pe linii sau aproape de ele.

Pentru cele două sportive, terenul nu are zonă centrală, doar colţuri şi linii. Pentru că doar acolo a ajuns mingea din rachetele lor. Simona Halep a jucat bine, dar a avut în faţă o adversară "extraterestră", probabil nimeni din circuitul WTA nu ar fi putut să o învingă sâmbătă. Wozniacki a fost o maşinărie care a returnat toate mingile, indiferent unde au căzut acestea. Halep a plimbat-o pe tot terenul, a scos-o în exterior, a adus-o la fileu, dar, în mod frustrant, de fiecare dată mingea s-a întors şi nu în poziţii comode de lovit. Românca nu a cedat nici în momentele în care energia a ajus la minimum, dar a trebuit să se recunoască învinsă la final.

Ca toată partida, începutul a fost echilibrat, cu un prim ghem de peste opt minute. Halep a avut trei mingi de break, fără a concretiza vreuna. Ghemurile echilibrate au continuat până la 3-3, scor înregistrat după 36 de minute de joc. La 3-2 pentru ea, Wozniacki i-a cerut sfatul tatălui ei, Piotr, care avea să mai intre pe teren de alte trei ori. De partea cealaltă, Halep nu a apelat la antrenorul ei, Victor Ioniţă, pe parcursul meciului.

Fără a mai ajunge la egalitate în ghemuri, cele două jucătoare au continuat să-şi fructifice serviciul până la 6-5 pentru Wozniacki. Halep a umat la serviciu, a condus cu 30-0, dar a greşit mult apoi şi daneza a făcut primul break, câştigând setul totodată, cu 7-5, după 63 de minute de joc.

Ca la un monopost de Formula 1, pierderea primul set i-a declanşat Simonei Halep "sistemul Kers", de energie suplimentară. Românca a jucat cel mai bun tenis în primele trei ghemuri ale setului secund, în care a cedat doar trei puncte. Ea a început cu break, şi-a câştigat serviciul la 0, şi a repetat break-ul. La 3-0, "sistemul Kers" şi-a epuizat resursele, iar Wozniacki s-a apropiat la 2-3, după un rebreak la 0 şi după ce a anulat două mingi de 1-4, pe propriul serviciu. Jucătoarea română s-a desprins din nou la două ghemuri diferenţă, dar "încăpăţânata" ei adversară a continuat să creadă în revenire şi a câştigat trei ghemuri la rând, inclusiv un break, la 3-4.

Simona Halep nu a acuzat pierderea avantajului de două break-uri, a egalat la 5, a profitat de serviciul mai slab al lui Wozniacki şi a reuşit un break după ce a fost condusă cu 40-15. Halep a servit pentru câştigarea setului, însă a fost nevoită să anuleze trei mingi de rebreak ale adversarei, două la 15-40. Pe un retur trimis în aut al lui Wozniacki, Halep a egalat situaţia la seturi, cu alt 7-5, după alte 64 de minute.

Românca a lăsat impresia că poate înclina balanţa de partea ei în primul ghem al setului decisiv, când a avut trei mingi de break, anulate însă de sportiva daneză. După 1-1, Wozniacki a câştigat patru ghemuri la rând şi a ridicat scorul la 5-1, cu un avans de două beak-uri. Ea a urmat la serviciu, a avut trei mingi de meci, însă, cu un ultim efort, Halep a reuşit să facă break-ul, la a patra minge avută. Acest ghem a durat aproape zece minute şi ar fi putut reprezenta semnalul unei reveniri. Dar Simona Halep nu a mai avut resurse fizice şi a cedat după ce a condus cu 40-15 şi după ce a avut o dată avantaj. Wozniacki a câştigat acest set cu 6-2, pând capăt unui meci care a durat două ore şi 58 de minute.

Calitatea tenisului jucat sâmbătă este oferită de statistica setului decisiv. În ciuda scorului de 6-2 de pe tabela de marcaj, Halep a avut 12 lovituri câştigătoare şi 10 greşeli neforţate. Este adevărat faptul că procentajul danezei a fost şi mai bun, 9 lovituri câştigătoare şi doar 3 erori neforţate.

Dacă Halep a avut o problemă sâmbătă, aceea a fost reprezentată în special de faptul că ea nu a putut concretiza mai multe mingi de break. Românca a fructificat doar 4 din 19 astfel de situaţii (6/11 - Wozniacki), ceea ce înseamnă o proporţie de doar 21 la sută, mult mai slabă decât cea generală, anterioară meciului cu Wozniacki - 49 la sută, în anul 2015.

Cu Wozniacki de cele mai multe ori în defensivă, Simona Halep a făcut spectacol, înregistrând 41 de lovituri câştigătoare (doar 30 pentru daneză), însă în acelaşi timp ocupanta locului 3 mondial a greşit mult, 47-26 erori neforţate. Serviciul româncei a fost la un nivel mulţumitor, 66 la sută proporţia de reuşită a primului (77 - daneza), doar două duble greşeli (3 - adversara) şi 4 aşi (6).

La finalul partidei, cele două jucătoarei s-au pupat şi s-au îmbrăţişat. Wozniacki a rămas să ofere interviul pentru spectatori, în timp ce Halep a părăsit terenul cu capul sus, în ovaţiile celor prezenţi, printre care s-au numărat şi mulţi români.

Jucătoarea Simona Halep, cap de serie numărul 2 şi locul 3 WTA, a fost învinsă, sâmbătă, cu scorul de 7-5, 5-7, 6-2, de sportiva daneză Caroline Wozniacki, locul 5 WTA şi cap de serie numărul 4, în semifinalele turneului de categorie Premier de la Stuttgart.

Pentru jucătoarea originară din Constanţa urmează participarea la turneul de categorie Premier Mandatory de la Madrid, care va începe la 3 mai.

Cu 26 de victorii şi patru înfrângeri în 2015 şi 23 de semifinale disputate în carieră, Simona Halep va redeveni, începând de luni, numărul 2 mondial, după ce rusoiaca Maria Şarapova a fost eliminată în turul 2, la Stuttgart.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici