RAPORT ONU: Gazele cu efect de seră au atins în 2013 concentraţii RECORD. Care sunt consecinţele

Gazele cu efect de seră au atins în 2013 concentraţii-record, cu repercursiuni asupra atmosferei şi oceanelor, a anunţat marţi, la Geneva, Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), o agenţie ONU.

1147 afișări
Imaginea articolului RAPORT ONU: Gazele cu efect de seră au atins în 2013 concentraţii RECORD. Care sunt consecinţele

ONU anunţă o nouă concentraţie-record de gaze cu efect de seră în 2013 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Clima este pe cale să se schimbe, iar condiţiile meteorologice devin mai extreme din cauza activităţilor umane, ca de exemplu exploatarea combustibililor fosili", a declarat secretarul general al OMM Michel Jarraud la prezentarea ultimului buletin privind concentraţia gazelor cu efect de seră.

Observaţii efectuate de către experţi arată că nivelul concentrării "dioxidului de carbon (CO2), metanului (CH4) şi protoxidului de azot (NH20) au atins noi niveluri de vârf în 2013", scrie OMM.

În plus, observaţiile relevă că nivelul creşterii dioxidului de carbon (CO2) atmsferic în perioada 2012-2013 reprezintă cea mai puternică creştere anuală din perioada 1984-2013.

Date preliminare sugerează că acest lucru ar putea fi cauzat de reducerea cantităţilor de CO2 absorbite de către biosfera terestră, în timp ce emisiile acestui gaz continuă să crească.

Din acest buletin OMM mai rezultă că această capacitate a Terrei de a conserva energia Soarelui sau de a o trimite în spaţiu, care are ca efect încălzirea climei, a crescut cu 34% în perioada 1990-2013, din cauza gazelor cu efect de seră care persistă (ca de exemplu CO2, CH4 şi NH20).

În 2013, concentraţia de CO2 în atmosferă reprezenta 142% faţă de nivelul din epoca preindustrială (1750), cea a metanului 253%, iar a protoxidului de azot 121%.

Oceanul absoarbe în prezent aproximativ un sfert din emisiile totale de CO2, iar biosfera alt sfert, limitând astfel creşterea nivelului de CO2 atmosferic.

Însă absorbţia de CO2 de către oceane are "consecinţe grave", potrivit unor experţi. "Ritmul actual de acidificare a oceanelor pare într-adevăr fără precedent, de cel puţin 300 de milioane de ani", consideră ei. Absorbţia unor cantităţi sporite din acest gaz de către mările globului modifică ciclul carbonaţilor marini şi antrenează o acidificare a apei mării. Oceanele absorb în prezent aproximativ patru kilograme de CO2 pe zi de persoană.

"Dioxidul de carbon rămâne timp de sute de ani în atmosferă şi încă şi mai mult timp în ocean. Efectul cumulat al emisiilor trecute, prezente şi viitoare ale acestui gaz se va repercuta atât asupra încălzirii climatice, cât şi acidificării oceanelor", a avertizat Jarraud.

Dioxidul de carbon este principalul responsabil de încălzirea climatică. Nivelul concentrării sale în atmosferă a crescut în 2013 cu 2,9 părţi pe milion în decurs de un an, ceea ce reprezintă cea mai puternică creştere anuală înregistrată din 1984 încoace. CO2 îşí are originea în combustia materiilor fosile sau în despădurire.

Metanul este al doilea cel mai important gaz cu efect de seră. Aproximativ 40% din emisiile de CH4 în atmosferă sunt de origine naturală (zone umede, termite, ş.a.m.d.), iar 60% sunt de origine umană (între altele, creşterea animalelor, cultivarea orezului, exploatarea combustibililor fosili, combustia biomasei).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici