Povestea lui Big Bud 747, cel mai mare tractor din lume. Cum s-a născut şi de ce a dispărut mastodontul de 50 de tone

  • Doi californieni au comandat un tractor gigantic, care să-i ajute la munca pe plantaţiile de bumbac.
  • Uriaşa construcţie din metal avea 8,7 metri lungime şi 6,35 metri lăţime.
  • Cel mai mare tractor construit vreodată în lume este din 2014 piesă de muzeu.
1155 afișări
Imaginea articolului Povestea lui Big Bud 747, cel mai mare tractor din lume. Cum s-a născut şi de ce a dispărut mastodontul de 50 de tone

Big Bud 747,un avion pe roţi

Big Bud nu este orice maşină agricolă, ci cel mai mare tractor care a circulat vreodată în lume. Şi nu întâmplător se intitulează şi 747. Completarea numelui provine de la aeronava Boeing 747, tractorul fiind precum o aeronavă echipată cu un motor V16 în doi timpi (1.100 CP).

Impunătoarea construcţie din metal a fost proiectată şi construită în a doua jumătate a anilor 1970. Vine din Statele Unite şi este legată de destinul fraţilor Rossi din Bakersfield (California). Aceştia au comandat un tractor nou la Northern Manufacturing Company din Havre (Montana), iar la solicitări au trecut un singur lucru: să poată prelua cantitatea enormă de muncă de pe plantaţiile lor nesfârşite de bumbac.

Aşa că designerul Wilbur Hensler s-a pus pe treabă. Foaia tehnică făcea din Bug Bud 747 o ”arătare” care uluieşte: 8,7 metri lungime şi 6,35 metri lăţime. Tractorul cântărea aproximativ 50 de tone. Era echipat cu opt anvelope, împerecheate câte două, măsurând 2,4 metri în diametru şi mai mult de un metru lăţime fiecare.

Nici cifrele de mobilitate nu-l puneau în dificultate pe Big Bud. Viteza maximă atinsă era de 35 km/h, iar viteza de lucru era de 13 km/h.

Cariera operaţională a lui Big Bud 747 s-a încheiat în vara anului 2009. De vină a fost falimentului companiei care producea anvelopele personalizate (United Tire Company of Canada).

Până atunci, vehiculul a schimbat câţiva proprietari. Big Bud, construit într-un singur exemplar, a fost livrat fraţilor Rossi în 1978, apoi a fost vândut, în 1985, către Willowbrook Farms din Indialantic (Florida), iar în 1997 a ajuns în Montana, pentru a munci parcelele fraţilor Williams.

După ce a fost ”pensionat”, Big Bud a fost destinat expoziţiei. Tractorul a fost expus la Heartland Acres Agribition Center din Independence (Iowa), înainte de a fi împrumutat, în 2014, Muzeului Heartland din Clarion (Iowa), rămânând în acelaşi timp proprietatea fraţilor Williams.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
tractor,
big bud

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici