Avertismentul emis de OMS. Organizaţia nu recomandă remdesivirul în tratarea pacienţilor COVID-19

  • Remdesivirul, medicamentul produs de Gilead, nu este recomandat pacienţilor spitalizaţi cu COVID-19, indiferent de cât de bolnavi sunt, deoarece nu există dovezi că îmbunătăţeşte supravieţuirea sau reduce nevoia de ventilaţie, a precizat vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
  • „Grupul de cercetare a constatat lipsa dovezilor că remdesivir are rezultatele care să conteze pentru pacienţi, cum ar fi reducerea: mortalităţii, nevoia de ventilaţie mecanică, timpul până la îmbunătăţirea clinică şi altele”, a spus ghidul.
  • Recomandarea a fost publicată vineri în jurnalul britanic medical BMJ.
  • Recomandarea este un alt obstacol pentru medicament, care a atras atenţia la nivel mondial ca tratament potenţial eficient pentru COVID-19 în vară, după ce studiile preliminare erau promiţătoare.
  • La sfârşitul lunii octombrie, Gilead şi-a redus prognoza veniturilor din 2020, invocând o cerere mai mică decât cea aşteptată şi dificultăţi în prezicerea vânzărilor de remdesivir.
4814 afișări
Imaginea articolului Avertismentul emis de OMS. Organizaţia nu recomandă remdesivirul în tratarea pacienţilor COVID-19
Antiviralul este unul dintre singurele două medicamente autorizate în prezent pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19 din întreaga lume, dar un mare studiu condus de OMS, cunoscut sub numele de Solidarity Trial, a arătat luna trecută că a avut un efect redus sau deloc asupra mortalităţii sau asupra duratei spitalizări pentru pacienţii cu COVID-19.
 
Medicamentul a fost unul dintre cele utilizate pentru tratarea infecţiei cu nooul coronavirus a preşedintelui american Donald Trump. Este autorizat sau aprobat pentru utilizare ca tratament COVID-19 în mai mult de 50 de ţări, inclusiv în România.
 
Gilead a pus la îndoială rezultatele studiilor OMS.
 
„Veklury este recunoscut ca un standard de îngrijire pentru tratamentul pacienţilor spitalizaţi cu COVID-19 în liniile directoare de la numeroase organizaţii naţionale credibile”, a declarat reprezentanţii Gilead într-un declaraţie, referindu-se la numele de marcă al medicamentului, relatează Reuters.
 
„Suntem dezamăgiţi că orientările OMS par să ignore aceste dovezi într-un moment în care cazurile cresc dramatic în întreaga lume şi medicii se bazează pe Veklury ca primul şi singurul tratament antiviral aprobat pentru pacienţii cu COVID-19”, a adăugat compania.
 
Grupul OMS, Guideline Development Group a precizat că recomandarea sa se bazează pe o analiză a dovezilor care a inclus date din patru studii internaţionale care au implicat peste 7.000 de pacienţi spitalizaţi cu COVID-19.
 
După examinarea dovezilor, a spus comisia, a concluzionat că remdesivirul, care trebuie administrat intravenos şi, prin urmare este costisitor şi complex de administrat, nu are niciun efect semnificativ asupra ratelor de deces sau a altor rezultate importante pentru pacienţi.
 
Ultimele sfaturi ale OMS vin după ce unul dintre organismele de top din lume care reprezintă medicii de terapie intensivă a declarat că antiviralul nu ar trebui utilizat pentru pacienţii cu COVID-19 din secţiile de ATI.
 
Recomandarea OMS, care nu este obligatorie, face parte din ghiduri, proiectate pentru a oferi îndrumări medicilor pentru ai ajuta să ia decizii clinice cu privire la pacienţii aflaţi în situaţii aflate în mişcare, cum ar fi pandemia COVID-19. Orientările pot fi actualizate şi revizuite pe măsură ce apar noi dovezi şi informaţii.
 
Uniunea Europeană a comandat peste 500.000 de doze în valoare de 1 miliard de euro luna trecută.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici