Certificatul verde european nu va uşura intrarea în orice ţară. OMS nu susţine introducerea unui certificat COVID-19

  • Certificatul verde va fi testat începând cu 1 iunie, ca pe 1 iulie să fie utilizat de toţi.
  • Certificatul se va elibera celor care s-au vaccinat, au un test PCR negativ sau au avut boala.
  • Vor obţine certificatul verde doar cei vaccinaţi cu un ser aprobat de EMA.
  • Certificatul verde digital ar urma să fie valabil timp de un an de zile.
  • OMS nu susţine introducerea unui certificat COVID-19.
1013 afișări
Imaginea articolului Certificatul verde european nu va uşura intrarea în orice ţară. OMS nu susţine introducerea unui certificat COVID-19

Certificatul verde european nu va uşura intrarea în orice ţară. OMS nu susţine introducerea unui certificat COVID-19

12 milioane de cetăţeni UE, dintre care 400.000 de români au un job trasfrontralier. 
 
Certificatul verde digital s-ar putea să nu permită mobilitatea în toate ţările Uniunii Europene. Dezbaterea regulamentului pentru certificatul digital a ajuns în Parlamentul European, unde ar trebui să treacă printr-o procedură legislativă accelerată. Miza este ca acest document să fie testat printr-un proiect pilot în luna iunie, iar în iulie să fie utilizat de toţi. Pe de o parte pentru ca ţările europene să se poată pregăti de sezonul turistic estival, iar de cealaltă parte să fie deblocată circulaţia liberă pentru angajaţi. 
 
„Încercarea noastră este pe de o parte de a relaxa condiţiile pentru turism, pentru că ţările din sudul Europei au peste 30% din PIB turismul, mă refer aici la Grecia, la Italia, la Franţa, la Spania, Portugalia. Sunt 12 milioane de cetăţeni europeni din 460 de milioane care lucrează în afara ţărilor unde au rezidenţa. Şi această problemă s-a pus ce facem cu aceşti cetăţeni care lucrează în ţări Olanda-Germania, Germania-Olanda”,  a spus Rareş Bogdan, europarlamentar EPP.
 
Dacă ţările din sudul Europei, aşa cum sunt Grecia, Italia, Bulgaria sau Spania sunt gata să primească turişti la prezentarea certificatului verde, există alte state care doresc să îşi păstreze propriile reguli. Asta pune sub semnul incertitudinii viitorul certificatului verde european. 
 
„Estimarea mea este că circa 30% din populaţia europeană va putea să intre în cele trei categorii. A dat o informaţie gravă comisarul, a fost că, chiar dacă se introduc aceste adeverinţe, statele membre pot să adauge dacă consideră că există un pericol în ţara lor, aşa dar, muncim degeaba după părerea mea să reglementăm circulaţia prin aceste trei categorii. Noi, România şi partea de est, vom fi foarte grav afectaţi dacă se lasă liber ca statele membre să mai adauge la acest regulament”, a explicat Maria Grapini, europarlamentar S&D.
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici