Coronavirus. E DOVEDIT ştiinţific: masca reduce riscul de infecţie cu 65%. Apelul lansat de cercetători

  • Sunt două metode prin care coronavirusul se transmite: prin stropii eliberaţi în aer de o persoană care strănută sau tuşeşte.
  • A doua metodă este prin particulele de aerosoli lansate de oameni în aer atunci când vorbesc.
  • Măştile previn ambele tipuri de particule să pătrundă în nas şi gură.
  • E dovedit ştiinţific că purtatul măştii scade riscul de infectare cu 65%, în timp ce distanţarea socială o scade cu până la 90%.
3844 afișări
Imaginea articolului Coronavirus. E DOVEDIT ştiinţific: masca reduce riscul de infecţie cu 65%. Apelul lansat de cercetători

Coronavirus. E DOVEDIT ştiinţific: masca reduce riscul de infecţie cu 65%. Apelul lansat de cercetători

Purtatul măştii reduce dramatic riscul de îmbolnăvire cu noul coronavirus, au descoperit oamenii de ştiinţă americani. O echipă de la Universitatea Spitalului Davis pentru copii din California a ajuns la concluzia că purtatul măştii reduce cu până la 65% riscul de infectare cu noul coronavirus. Până recent, cercetătorii credeau că purtatul măştii îi opreşte doar pe cei care poartă virusul să-l transmită mai departe altora.

Dar acum s-a descoperit că o bucată de pânză care acoperă gura şi nasul ajută la prevenirea îmbolnăvirii cu COVID-19.

Dean Blumberg, şeful departamentului de boli infecţioase de la Universitatea Davis spune că toată lumea ar trebui să poarte mască. "Oamenii care spun: nu cred că măştile funcţionează ignoră dovezile ştiinţifice. Nu e un sistem de credinţă. E ca şi cum ai spune că nu există gravitaţie. Toată lumea trebui să poarte mască!", spune Blumberg, potrivit Daily Mail.

Stropii eliberaţi prin strănut sau tuse sunt cât o treime dintr-un fir de păr, dar vizibile cu ochiul liber. Al doilea mod de transmitere sunt particulele de aerosoli lansate de oameni în aer atunci când vorbesc, a 100-a parte dintr-un fir de păr şi imposibil de văzut.

Această metodă de transmitere este mai periculoasă şi poate fi ocolită prin evitarea spaţiilor interioare aglomerate.

Studiile în condiţii de laborator arată că virusul rămâne în viaţă în formă de aerosol şi persistă în aer, spune medicul William Ristenpart, profesor de ingineri chimică de la Universitatea Davis.

"Din acest motiv vrei să stai afară la orice situaţie socială posibilă. Circulaţia aerului va dispersa virusul. Dacă eşti la interior, deschide geamurile. Vrei cât mai mult aer proaspăt posibil!", mai spune el.

"Trebuie să ne gândim la fel cum o facem la mirosuri. Dacă persoana aflată în spatele unui plexiglass poartă parfum, până la urmă mirosul va ajunge şi la tine. Particulele de aerosoli sunt atât de mici încât pot circula prin aer la fel ca aromele. Din acest motiv circulaţia aerului este importantă, alături de purtatul măştii şi distanţare socială", spune medicul William Ristenpart.

Doar prin purtarea măştii şi distanţare socială poate fi ţinută pandemia sub control, susţin cei doi medici.

"Nu ştim cine împrăştie coronavirusul. Dar ştim că distanţarea socială reduce transmiterea virusului cu 90%, iar purtatul măştii scade riscul infectării cu 65%. Purtatul măştii afectează pe toată lumea. Dacă îţi pasă de familie şi prieteni, sau dacă îţi pasă de comunitatea din care faci parte, poartă mască!", e mesajul cu care a încheiat profesorul Blumberg.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici