Coronavirus : Franţa îşi retrage militarii din Irak

  • Trupele asigurau instrucţia forţelor locale
  • Retragerea este temporară
  • Nu scade implicarea în coaliţia internaţională, asigură Parisul
510 afișări
Imaginea articolului Coronavirus : Franţa îşi retrage militarii din Irak

Coronavirus : Franţa îşi retrage militarii din Irak

Chiar dacă retragerea este doar temporară, criza globală a sănătăţii tocmai a schimbat situaţia Franţei din Irak. Aceasta îşi va retrage trupele din ţară, unde participau la misiuni de instrucţie, a anunţat miercuri Statul Major francez. Menţionăm că Irakul, care se învecinează cu Iranul, unde virusul a ucis deja aproape 1700 de persoane, a impus duminică măsuri naţionale stricte împotriva noului coronavirus, raportând 20 de decese şi 233 de cazuri confirmate.

 

"În coordonare cu guvernul irakian, coaliţia internaţională anti-ISIS condusă de Washington a decis să îşi ajusteze sistemul din Irak (...) având în vedere criza din domeniul sănătăţii", a subliniat Statul Major. Astfel, "Franţa a decis să repatrieze până la noi ordine personalul operaţiunii Chammal desfăşurată în Irak", adică aproape 200 de militari. Începând de joi, începutul repatrierii, "nu mai există trupe Chammal în Irak", a declarat purtătorul de cuvânt al Statului Major francez, colonelul Frédéric Barbry, adăugând că retragerea este una "temporară". Armata SUA, care reprezintă marea majoritate a forţelor străine desfăşurate în Irak, anunţase deja la sfârşitul săptămânii trecute o reducere temporară a anvergurii coaliţiei. Armata franceză nu este singura care ia această decizie. Britanicii şi cehii au anunţat deja o retragere parţială sau totală a forţelor lor. Cu toate acestea, Comandamentul Central al Armatei SUA (Centcom), care acoperă Irakul şi Siria, a declarat că coaliţia a rămas "angajată pe termen lung" în lupta împotriva ISIS, în timp ce Irakul se află, de asemenea, în centrul rivalităţii dintre Washington şi Teheran, care are relee importante şi pârghii în ţară.

Romanian translation. 

Retragerea este o lovitură pentru Paris, care insistă de luni de zile asupra importanţei de a nu permite grupării Stat Islamic să se reconstruiască în Siria şi Irakul vecin. "ISIS a rămas puternic în Siria, în special în zonele presupus controlate de regim (...) În ceea ce priveşte Irakul, acesta este tulburat de situaţia sa internă şi de evoluţia rivalităţilor internaţionale. Islamiştii continuă să se reorganizeze şi să hărţuiască forţele guvernamentale de acolo", a avertizat ministrul francez al forţelor armate Florence Parly la jumătatea lunii februarie. Pentru a da un semnal liniştitor, Statul Major a promis miercuri că "Franţa va rămâne ferm angajată faţă de partenerii săi de coaliţie, pentru a asigura înfrângerea durabilă a ISIS". Parisul a reamintit despre păstrarea trupelor sale în cadrul personalului coaliţiei internaţionale din Kuweit şi Qatar, despre dislocările maritime franceze în ”canalul sirian” şi despre continuarea misiunilor de sprijin aerian de la bazele sale regionale în Iordania şi Qatar.

Sursa: 20 minutes / AFP

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici