Coronavirus: Simptome diverse şi agravări uneori neaşteptate

  • Noua boala Covid-19 nu este încă bine descrisă
  • În majoritatea covârşitoare a cazurilor, infecţia provoacă puţine simptome sau chiar niciun simptom
  • Dar situaţia se poate agrava fără ca cineva să poată anticipa acest lucru
8941 afișări
Imaginea articolului Coronavirus: Simptome diverse şi agravări uneori neaşteptate

Sursa foto: Profimedia

În acest moment, medicii nu ştiu ce terapie să folosească pentru a trata cazuri de anosmie sau ageuzie (pierderea mirosului si a gustului). Iar cortizonul este absolut contraindicat.

"Doctore, cred că am coronavirus!"

Această frază este auzită de medicii generalisti de mai multe ori pe zi şi diagnosticul de cele mai multe ori e corect. Cu toate acestea nu este întotdeauna uşor să fii sigur de simptomele descrise. Când acestea există! Potrivit unui studiu realizat de Universitatea Columbia şi Imperial College London aproape nouă din zece cazuri au trecut neobservate în Hubei, China, unde s-a născut epidemia Covid-19.

Când există simptome tabloul clinic nu este întotdeauna complet. De exemplu, tusea uscată lipseşte o dată din trei. Febra este aproape întotdeauna acolo dar nu neapărat în primele zile şi, mai ales, nu este foarte ridicată deoarece temperatura rămâne sub 39 ° C in nouă cazuri din zece. Unul din trei pacienţi este obosit, aproape unul din cinci are respiraţie scurtă. În ceea ce priveşte durerile de gât, dureri musculare difuze (ca în gripă) şi dureri de cap, doar unul din şapte bolnavi prezinta aceste simptome.

Unele simptome sunt şi mai neaşteptate, deşi sunt frecvente, cum ar fi pierderea poftei de mâncare, probleme digestive sau pierderea gustului sau a mirosului. Acestea au fost deja descrise cu alte coronavirusuri sau infecţii virale. „Este o boală nouă nu ştim cum să o descriem dar este important ca pacienţii cu simptome să nu sune la urgente. Să sune doar dacă nu pot respira cand sunt în repaus altfel trebuie doar să sunat doar medicul generalist”, explică dr. Anne Geffroy-Wernet, preşedintele Uniunii Naţionale a Anestezistilor-Reanimatori din Spital (SNPHARE), pentru cotidianul Le Figaro.

Tabloul clinic nu este clar. Dacă majoritatea pacienţilor au câteva simptome sau deloc, unii pacienţi fac imediat pneumonie

Astăzi, pe lângă nevoia urgentă de izolare strictă pe care sindicatul medicilor a solicitat-o într-o scrisoare deschisă către preşedintele Republicii publicată pe 21 martie, important este să nu aglomeram sectorul medical de urgenţă, care va trebui să se ocupe de cazurile grave de Covid-19. „Nu ne putem permite să tolerăm cea mai mică răspândire a epidemiei, scrie sindicatul medicilor, nu avem cum să tratăm toată lumea în acelaşi timp”. De aceea, de îndată ce se suspectează Covid-19, pacientului i se recomandă să fie izolat acasă, protejându-şi rudele şi cu monitorizare, în special a temperaturii şi a apariţiei de tulburari de respiraţie în repaus.

Dar în timp ce majoritatea celor infectaţi prezintă putine simptome sau deloc există şi persoane care fac imediat pneumonie. Înaltul Consiliu pentru Sănătate Publică raportează, într-un aviz din 16 martie cu privire la criteriile clinice pentru ridicarea izolării pacienţilor care au fost infectaţi cu SARS-CoV-2, cazuri „evoluând în două faze cu agravarea clinică Ziua a 10-a, inclusiv la un pacient care devenise negativ la teste punându-se problema unei patologii pulmonare de origine imunologică mai degrabă decât de origine virală ”. Cu alte cuvinte, coronavirusul ar declanşa o reacţie imunitară violentă la unii pacienţi, fără ca nimeni să ştie de ce, întrucât acestea nu sunt întotdeauna persoane cu risc să aibă complicaţii.

Respectaţi izolarea şi recomandările oficiale ale autorităţilor medicale

În plus alţi pacienţi au de la început o formă severă a bolii numită „sindrom de insuficienta respiratorie acută”, sau ARDS. Câteva studii converg pentru a descrie o perioadă pivotantă cu apariţia unei respiraţii scurte în jurul celei de-a 8-a zi urmată rapid de ARDS. „Aceste forme grave sunt marcate de un tabel ARDS cu septicemie, infecţii bacteriene sau fungice”, notează Consiliul Înalt al Sănătăţii Publice. Aceste infecţii secundare explică de ce pacientului i se administrează apoi antibiotice (împotriva bacteriilor) sau antifungice (împotriva drojdilor sau ciupercilor microscopice).

Unii şi-au propus să aibă acasă un „pulsoximetru”, un dispozitiv în formă de agrafă mare care este aşezat la vârful degetului şi care indică calitatea oxigenării singelui. Ştim că aceasta poate scădea în caz de complicaţie pulmonară. „Aparatul nu este util pentru populaţi, deoarece interpretarea rezultatelor este delicată şi depinde de medic”, spune dr. Geffroy-Wernet. Pe de altă parte acestea sunt dispozitive utile pentru medici dacă aveţi unul.”

În sfârşit, în afară de cazurile grave,  încă nu stim să indicăm pacienţilor ziua in care sunt vindecati însă consensul ştiinţific spune ca sfârşitul contagiozităţii este la cel mult 14 zile de la debutul simptomelor. Respectaţi izolarea dacă sunteţi bolnav şi respectaţi recomandările oficiale ale autorităţilor de sănătate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici